Direct naar de content

Weekberichten 23 maart tot en met 2 april

De wijkraadconferentie
Zaterdag 23 maart, vanaf 16.00 uur
Debatpodium Arminius, Museumpark 3

Op zaterdag 23 maart organiseren de dorps- en wijkraden in Arminius een eerste wijkraadconferentie. De wijkraadsleden wisselen deze middag ervaringen uit en hopen van elkaar te leren. Hoe staat het ervoor met de wijkraden? Wat gaat goed en wat kan beter? De uitkomsten van de conferentie worden later in de middag gepresenteerd aan het Rotterdamse publiek. Wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur) is eerder op de middag aanwezig bij de aftrap van de conferentie en neemt op donderdag 28 maart op het stadhuis de uitkomsten officieel in ontvangst. (Meer informatie: Leon Stooker, bestuursvoorlichter wethouder Simons, tel. 06 423 104 86)

Dienstreis Arbeidsmigratie Roemenië
Maandag 25 en dinsdag 26 maart
Boekarest

Wethouder Tim Versnel (o.a. EU-Arbeidsmigranten) brengt samen met demissionair minister Van Gennip (SZW) een tweedaags werkbezoek aan Boekarest rondom EU-arbeidsmigratie. Het doel van de reis is om met de Roemeense minister van Sociale Zaken, uitzendbureaus, NGO’s en de European Employment Services (EURES) in gesprek te gaan en een beter beeld te krijgen van rekruteringsprocessen van uitzendbureaus en de informatievoorziening aan arbeidsmigranten. Sinds 2021 kent Rotterdam een integrale aanpak op het gebied van arbeidsmigratie en neemt Rotterdam een voortrekkersrol in Nederland op dit thema in. Door internationale samenwerking streeft de gemeente naar een verbetering van de werkomstandigheden van EU-arbeidsmigranten én de leefbaarheid in Rotterdamse wijken. (Meer informatie: Sjan Clabbers, bestuursvoorlichter wethouder Versnel, tel. 06 144 296 84)

Gratis menstruatieproducten op Rotterdamse basisscholen en middelbare scholen
Maandag 25 maart, 13.45 uur
Basisschool De Parel, Hoensbroeksingel 15

Rotterdam stelt in samenwerking met het Armoedefonds als eerste stad in Nederland grootschalig gratis menstruatieproducten beschikbaar via scholen. Leerlingen hoeven hierdoor geen lessen meer te missen. Het is een belangrijke stap om armoede in de stad tegen te gaan en het draagt bij aan kansengelijkheid. Op maandag 25 maart reiken wethouders Said Kasmi (o.a. Onderwijs) en Natasha Mohamed-Hoesein (o.a. Armoedebestrijding) het eerste pakket menstruatieproducten uit aan leerlingen van basisschool De Parel in de Beverwaard. (Meer informatie: Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen), 06   220 475 25 of pj.tissingh@rotterdam.nl. Lotte Meerhoff, woordvoerder Armoedefonds, 06 426 537 53 of pers@armoedefonds.nl.)

Samen Sterk tegen Armoede en Schulden
Dinsdag 26 maart, 16.00 17.00 uur
Anna’s Markthal, Marijkestraat 4 Rozenburg

Wethouder Natasha Mohamed-Hoesein ( o.a. Armoede) brengt een bezoek aan kringloopwinkel Anna’s Markthal in Rozenburg. De sociaal ondernemer wordt in het zonnetje gezet voor haar inzet tegen armoede. Met de kringloopwinkel ondersteunt de ondernemer inwoners met een kleine portemonnee. Daarnaast is de winkel een belangrijke sociale plek voor Rozenburgers, omdat mensen er ook vaak hun hart luchten. Anna’s Markthal is de eerste kandidaat van het project ‘Samen Sterk tegen Armoede en Schulden’. Met dit project wordt aandacht gegeven aan inwoners die in de wijk initiatieven organiseren om Rotterdammers die in armoede leven een handje te helpen. Armoede aanpakken kunnen we als gemeente niet alleen. Daar hebben we de partners in de stad voor nodig en de inwoners zelf.(Meer informatie: Marije Romijn, bestuursvoorlichter wethouder Mohamed-Hoesein, tel. 06 413 165 24)

Opening Werkstation op Zuid
Woensdag 27 maart, 14.00 17.00 uur
Koperslagerstraat 9, (voormalige Gamma-pand)

Woensdag geeft wethouder Tim Versnel (o.a. Werk) het feestelijke startsein aan het Werkstation op Zuid. Het Werkstation op Zuid is gevestigd in het voormalige Gamma-pand en is een bijzondere plek. Werk staat voorop en dat straalt uit in alles. Wie komt voor een intake uitkeringsaanvraag, ziet ook het Ambachtstrainingscentrum in vol bedrijf, de dynamiek van de kringloopwinkel en de directe aanwezigheid van werkgevers op zoek naar personeel. Het Werkstation is dé plek waar de gemeente Rotterdam werkzoekenden wil helpen aan een baan, een stage of een leerwerktraject. Bij (lokale) ondernemers, maar ook direct in het pand bij de kringloopwinkel van RataPlan of met een leerwerktraject bij Rotterdam Inclusief. (Meer informatie: Sjan Clabbers, bestuursvoorlichter wethouder Versnel, tel. 06 144 296 84)

Opening Jongerenhub Snelleman
Woensdag 27 maart, 19.30 – 20.00
Woelwijkstraat 39

Op woensdag 27 maart opent Jongerenhub Snelleman haar deuren. Jongeren hebben inmiddels steeds meer plekken in de stad om samen te komen. Met de opening van Jongerenhub Snelleman komt daar nog een plek bij, maar ook wel een heel bijzondere. Met de methodiek ‘Futsal Chabbab’ worden jongeren bereikt door middel van sport (zaalvoetbal), coaching en huiswerkbegeleiding. Er is ruimte voor het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden en ontspanning zoals spelletjes, gamen, muziek luisteren en koken. SOLutions biedt eerste hulp bij allerlei vragen over school, werk en stage. De iftar staat centraal bij de opening. Wethouder Faouzi Achbar (o.a. Samenleven) verbreekt het vasten samen met jongeren, zij gaan in gesprek met elkaar over opgroeien in Noord. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, 06 – 222 126 10)

Rookvrije Generatie: Ingang Centrum Jeugd en Gezin rookvrij
Donderdag 28 maart, 9.00 – 09.30 uur
Maashaven Oostzijde 218

De gemeente zet zich in om kinderen rookvrij op te laten groeien. Dat betekent dat we willen dat zij niet in aanraking komen met tabaksrook en sigaretten. Dit is belangrijk omdat kinderen heel gevoelig zijn voor rook en door (mee)roken serieuze gezondheidsrisico’s kunnen oplopen. Om tot een rookvrije generatie te komen, is het creëren van een rookvrije leefomgeving erg belangrijk. In Rotterdam zijn al meerdere stappen gezet, zoals het rookvrij maken van kinderboerderijen, speeltuinen en ziekenhuizen. Nu wordt er een volgende stap gezet. In maart 2024 maken we van alle ingangen van Centrum Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond in Rotterdam (21 locaties) een rookvrije zone. Juist daar waar ouders met hun kinderen komen voor vragen en advies over opvoeden, opgroeien en gezondheid, is het belangrijk dat kinderen niet in aanraking komen met rook. Donderdag 28 maart legt wethouder Faouzi Achbar (o.a. Welzijn) samen met CJG-bestuurder Cynthia Pique de tegel Rookvrij bij CJG Feijenoord om deze mooie nieuwe stap te vieren. Meer informatie is te vinden op www.rotterdam.nl/rookvrij. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, 06 – 222 126 10)

Blind date ontbijt
Donderdag 28 maart, 9.00 10.00 uur
Islemunda, Herenwaard 17

‘Hartenjagers’ Willem Philipsen en wethouder Tim Versnel (o.a. Werk) trappen het Blind Date Ontbijt van het Werkgevers Servicepunt Rijnmond (WSPR) af. Het WSPR organiseert onder de noemer Sander & de Hartenjagers regelmatig deze ontbijtsessies. Het is een succesvolle en laagdrempelige manier voor werkgevers op zoek naar personeel en werkzoekenden met elkaar kennis te laten maken. Er zullen 20 werkgevers aanwezig zijn die een match zoeken voor hun openstaande vacatures onder de ruim 100 aanwezige werkzoekenden. (Meer informatie: Sjan Clabbers, bestuursvoorlichter wethouder Versnel, tel. 06 144 296 84)

Prijsuitreiking Textiel Race
Donderdag 28 maart, 11.30 uur
De winnende school (en de locatie) wordt op 28 maart om 10.00 uur bekend gemaakt

Op donderdag 28 maart om 11.30 uur reikt wethouder Chantal Zeegers (o.a. Klimaat) samen met Kinderburgemeester Dominique en kinderraadslid Alissia, deTextiel Race prijs uit aan de klas die de race wint. Tien Rotterdamse bassischolen gingen de afgelopen vier weken de strijd met elkaar aan door zoveel mogelijk oud textiel in te zamelen, kleding te repareren en met elkaar te ruilen. De kinderen én hun omgeving leerden in deze periode waarom het belangrijk is minder textiel te kopen, er beter mee om te gaan en om oud en kapot textiel op een goede manier weg te doen. De race is een initiatief van Race Against Waste in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Textielsorteercentrum Opnieuw Goed. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 134 283 89)

Tentoonstelling ZilverGoud
Donderdag 28 maart, 13.45 – 14.30 uur
Centrale Bibliotheek Rotterdam, 1e verdieping, Hoogstraat 110

Vrijwilligerswerk door ouderen staat centraal in de tentoonstelling ‘ZilverGoud’. Wethouder Ronald Buijt (o.a. Ouderen) opent de tentoonstelling, die als doel heeft te laten zien dat veel ouderen actief zijn. De initiatiefnemers willen meer aandacht voor ouderen die zich op allerlei manieren inzetten voor de samenleving. Nu is er nog te veel nadruk op de fysieke beperkingen van ouderen. De tentoonstelling is tot 6 mei te zien in de Centrale bibliotheek. (Meer informatie (Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Ronald Buijt, 06 413 165 67 / t.breimer@rotterdam.nl)

Feestelijke opening tijdelijke inrichting De Delftsehof
Vrijdag 29 maart, 15.00 16.00 uur
De Delftsestraat

Op vrijdag 29 maart wordt door de creatieve ondernemers van het Schiekadeblok de tijdelijke inrichting van De Delftsehof geopend met een feestelijk event. Op 1 januari kwam het parkeerterrein vrij van gebruik door de AD Persgroep. Nu tovert de Block community het om tot De Delftsehof: een levendige, groene plek, waar dankzij verrassende programmering door de creatieve ondernemers uit de omgeving altijd wat te beleven is. Wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur) zal de feestelijke openingshandeling te verrichten. (Meer informatie: Leon Stooker, bestuursvoorlichter wethouder Simons, tel. 06 423 104 86)

Dit bericht is een update op: Weekberichten 23 maart tot en met 2 april