Direct naar de content

Zwemmen in en varen op de Kralingse Plas weer mogelijk

Vanaf vrijdag 8 juli kan er weer volop gezwommen en gevaren worden in en op de Kralingse Plas. De aanwezige blauwalg is op preventieve wijze bestreden. Daarmee is de kans op een zomer ongehinderd zwemplezier vergroot. De gemeente blijft de blauwalg in de gaten houden.

De aanpak bestond uit toediening van sterk verdunde waterstofperoxide (10.000 maal lager dan mondwater van de drogist). Uit metingen is gebleken dat alle waterstofperoxide is afgebroken nadat het zijn werk heeft gedaan.

Blauwalg is een bacterie die misselijkheid en huiduitslag veroorzaakt. Een manier om deze bacterie – in elk geval tijdelijk – te bestrijden is het toevoegen van zeer lage concentraties waterstofperoxide aan het water. Meestal wordt hiermee gewacht tot er veel blauwalg is en er daarom niet gezwommen kan worden. Maar de gemeente wilde het doen vóór de vakantie, om de kans op een zomerlang ongehinderd zwemplezier te vergroten.

Nieuw is dat de waterstofperoxide is verspreid vóór de blauwalg kon groeien. Dit gebeurde van 4 tot en met 6 juli door een speciale boot. De hele zomer blijft gemeente de blauwalg in de gaten houden door metingen van de concentratie in het water.

De gemeente bedankt iedereen voor de medewerking en wenst alle recreanten een onbekommerde en blauwalgvrije (zwem)zomer.

Voor meer informatie: www.rotterdam.nl/kralingseplas.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dixie Hoek, communicatieadviseur Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of ds.hoek@rotterdam.nl.