Direct naar de content

Zonnige resultaten voor duurzaam Rotterdam

Rotterdam heeft op het gebied van duurzaamheid een succesvol jaar achter de rug. Uit de Effectrapportage Duurzaam 2016 blijkt dat er grote stappen voorwaarts zijn gezet. Zo is de hoeveelheid zonnestroom in Rotterdam in 2016 verdubbeld; op gemeentelijke panden zijn 2600 zonnepanelen geplaatst en daar komen er in 2017 nog eens 12.000 bij.

Rotterdam experimenteert en vernieuwt. We pakken kansen en zorgen voor economische groei. Zo zijn in 2016 enorme stappen gezet om de restwarmte uit de Rotterdamse haven de komende jaren op grote schaal te gebruiken. In Rotterdam, maar ook in grote delen van de Randstad zoals in de regio Leiden.

We zijn goed op weg om het doel in Rotterdam 10.000 corporatiewoningen en 3000 koopwoningen duurzaam te verbeteren, te halen. De Milieuzone is in 2016 officieel van kracht gegaan. In combinatie met de sloopregeling heeft de milieuzone gezorgd dat de uitstoot door verkeer van roet en stikstofdioxide met respectievelijk 29 % en 12% is afgenomen in 2016. We scheiden ons afval steeds vaker en besparen al 28 procent gas in ons gemeentelijk vastgoed.

Wethouder Pex Langenberg, Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur, is trots: “Deze resultaten waren nooit bereikt als niet iedereen zijn schouders eronder had gezet. Daarom wil ik alle bewoners, ondernemers en organisaties danken. De ambities zijn groot, maar als we samen de mouwen opstropen, maken we snelle stappen.”

Op zestien gemeentelijke panden in de stad legt Rotterdam dit jaar 12.000 extra zonnepanelen aan. Onder meer zwembad West en zwembad Wilgenring worden voorzien van zonnepanelen (330 KWp). De toevoeging van zonnepanelen op het dak levert zo’n 34 procent energiereductie op. Langenberg: “We willen als gemeente het goede voorbeeld geven. Ook voor bewoners zijn er steeds meer mogelijkheden om stroom via zonne-energie op te wekken, ook als je geen eigen dak hebt. Voor iedere Rotterdammer ligt er een duurzame kans. Pak eens wat vaker de fiets, gooi je plastic bekertje in een aparte zak en laat ons je helpen hoe je energie kunt besparen. Dat is goed voor de omgeving én je portemonnee.”

Met het programma Duurzaam werken we aan een groene, gezonde en toekomstbestendige stad met een sterke innovatieve economie waarbij we streven naar schonere energie tegen lagere kosten. Dit doen we onder het motto: 'Duurzaam, dat doe je gewoon!' Deze week is een campagne gestart die de Rotterdammers door inspirerende voorbeelden uit de praktijk laat zien wat er op het gebied van duurzaamheid gebeurt in de stad en wat zij zelf kunnen doen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl