Direct naar de content

Zo wandelt en vaart de Koninklijke Familie op Koningsdag in Rotterdam

In samenwerking met:

De route van Koningsdag in Rotterdam is bekend! Op donderdag 27 april 2023 viert de Koning samen met zijn familie Koningsdag in Rotterdam. De viering van 10 jaar Koningschap in 010 belooft een feestje te worden. Op z’n Rotterdams. Met een veelzijdig en kleurrijk programma voor het Koninklijke gezelschap én voor iedereen die het feest die dag mee wil vieren. Het thema is “Wij zijn allemaal Kings & Queens”. Want, iedereen is bijzonder. Op ieder hoofd past een kroon!

De Koninklijke wandelroute voert van de Afrikaanderwijk op Rotterdam Zuid via een oversteek met watertaxi’s over de Nieuwe Maas naar de Binnenrotte in het centrum. Deze 1 kilometer lange wandelroute met oversteek, laat Rotterdam van haar veelzijdigste kant zien. Burgemeester Aboutaleb: “Alles zit in deze ene kilometer om de Koninklijke familie onder te dompelen in alle geuren, kleuren en smaken van de stad. We gaan hen zeker verrassen met een prachtig programma en bijzondere ontmoetingen”.

Bekijk hier de bekendmakingsfilm

Vertrekpunt: Afrikaanderwijk
De route van de Koninklijke familie start donderdag 27 april om 11 uur in de Afrikaanderwijk op Zuid. De wandeling begint ter hoogte van het Afrikaanderplein, waar elke woensdag en zaterdag één van de grootste markten van Nederland te vinden is. Via de Pretorialaan loopt het gezelschap richting de Maashaven. 31 jaar geleden genoot Koningin Beatrix hier ook al van de gezellige drukte, tijdens Koninginnedag 1992.

Over de Nieuwe Maas
Vanaf de hoek van Maashaven-Noord en -Oost vervolgt de route over de Maas. Per watertaxi maakt het gezelschap de oversteek naar de Leuvehaven. De rit over water voert onder meer langs het ss Rotterdam, het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerikalijn. De Koninklijke vaarroute gaat verder langs Hotel New York, de Wilhelminapier en onder de Erasmusbrug door.

Feest op de Binnenrotte
De oversteek eindigt bij de trappen voor Plein 1940 bij het oorlogsmonument ‘de verwoeste stad’ van kunstenaar Ossip Zadkine. De wandeling vervolgt over de Blaak, met de Kubuswoningen van Piet Blom in zicht. Via de Ds. Jan Scharpstraat loopt het gezelschap richting de Laurenskerk om vervolgens dwars door de Markthal rond de klok van 13.00 uur te eindigen op de Binnenrotte.

Op het Binnenrotteplein wordt de Koninklijke familie en het aanwezige publiek (alle Kings & Queens) getrakteerd op een spetterend verjaardagsfeest dat tot ca. 17.00 uur duurt. Het feest vangt aan om 12.00 uur. Welke artiesten optreden, blijft nog even een verrassing. Het volledige programma wordt op 30 maart bekend gemaakt.

Lengte en duur
De Koninklijk route bestaat uit een wandeling van één kilometer en een oversteek. Zoals gebruikelijk op Koningsdag houdt het gezelschap op diverse plaatsen langs de route halt. De route zal in circa twee uur worden afgelegd en wordt live uitgezonden door de NOS.

Loop alvast warm
Iedereen die alvast in de voetstappen wil treden van de Koninklijke familie, kan de route nu al zelf gaan ontdekken. Download de route, inclusief verrassende feitjes en weetjes voor onderweg, of boek een Rotterdamse gids op www.koningsdaginrotterdam.nl/route.

Meer informatie:
Op Koningsdag 2023 maar ook in de aanloop er naartoe, laat Rotterdam zien waar de gaststad voor staat. Rotterdam is een kleurrijke, internationale havenstad, opgebouwd door mensen uit alle windstreken. Een stad die zijn weerga niet kent en waar we er zijn voor elkaar. Het vormt de rode draad door het programma én door de route.

Meer weten over Koningsdag in Rotterdam?  www.koningsdaginrotterdam.nl

Afbeeldingen

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie en/of beeldmateriaal contact op met Ingrid Adriaanse, woordvoerder Koningsdag in Rotterdam 2023.

Tel. 06 39 11 61 35
Mail. ie.adriaanse@rotterdam.nl
Website. www.koningsdaginrotterdam.nl