Direct naar de content

Zilver voor gezondere kantines Rotterdamse kinderboerderijen

Kinderboerderij De Blijde Wei, De Beestenboel, De Kooi, De Kraal en De Wilgenhof van Stichting Natuurstad Rotterdam, hebben woensdag de zilveren certificering voor Gezonde Kantines ontvangen. Dit houdt in dat de kinderboerderijen in de kantine het maken van een gezondere keuze stimuleren. Bijvoorbeeld door lekkere, gezonde producten aan te bieden en deze op een zichtbare plek te plaatsen. Het zijn de eerste kinderboerderijen in Nederland die dit certificaat hebben ontvangen.
 

De zilveren certificering is het resultaat van samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, Natuurstad en Team:Fit. Team:Fit is het landelijke initiatief van JOGG om (sport) kantines gezonder te maken. Een kantine krijgt een zilveren certificering als onder meer tenminste 60 procent van het aanbod gezond is.

Aanpassing assortiment
De medewerkers van de kinderboerderijen hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een aanpassing van het assortiment en promotie van gezonde producten. Met behulp van een enquête is het voedingsaanbod aangepast op de wensen van bezoekers. Dit in samenwerking met een begeleidende diëtiste. Meer dan 60 procent van de zichtbare betere keuze is bereikt en voldoet daarmee aan de richtlijnen Gezonde Kantines van het Voedingscentrum. Door op de balie en in de automaat gezondere producten te tonen, worden de bezoekers verleid om eerder een gezondere keuze te maken.

Gezond opgroeien
De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat de Rotterdamse jeugd gezond opgroeit. Onder meer met het programma Lekker Fit! in de wijk probeert de gemeente kinderen en hun ouders verleiden om gezonder te leven. Maar op te veel plekken worden zij verleid om ongezond te eten. Door samen op te trekken kunnen we de omgeving waarin de Rotterdamse kinderen opgroeien, gezonder maken. Wethouder Bert Wijbenga (o.a. Buitenruimte) reikte de certificaten uit: ‘Jaarlijks komen er zo’n 1 miljoen bezoekers op deze Rotterdamse kinderboerderijen en schooltuinen. Daarom is het zo belangrijk dat hier een gezonde keuze in de kantine wordt gestimuleerd. We willen dat kinderen opgroeien in een omgeving waar de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt.’

Recht op groene, gezonde omgeving
Op de kinderboerderij en de vlakbij gelegen schooltuinen, leren kinderen alles over gezonde voeding tijdens de natuurlessen. ‘Elk jaar volgen 50.000 Rotterdamse leerlingen een les bij ons” vertelt Louise Bergenhenegouwen, directeur van Natuurstad. ‘We leren kinderen onder anderen waar hun eten vandaag komt. Wij vinden dat alle kinderen in Rotterdam recht hebben op een groene, gezonde omgeving. Daarom zijn we ontzettend trots dat onze kantines het Zilveren Certificaat hebben ontvangen van de wethouder. Wij vieren dit nieuws door al onze bezoekers de komende dagen een lekker appeltje aan te bieden.’


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ruben Murk, communicatie gemeente Rotterdam, Lekker Fit!, 06-18191006 of met Ilse Boom, communicatie Stichting Natuurstad Rotterdam, 06-38296862.

Meer informatie:

www.natuurstad.nl

www.rotterdamlekkerfit.nl