Direct naar de content

Zelfbouwers aan de slag op Leonidasterrein

Eerste 20 inschrijvers tekenen binnenkort koopcontact voor duurzame droomwoning

In de Kralinger Esch wordt vanaf de zomer in 2015 gebouwd aan een bijzondere woonwijk. Op het voormalig hockeyterrein Leonidas komt een wijk met vrijstaande duurzame woningen in het groen. De eerste 20 inschrijvers voor de woningen die worden gebouwd in particulier opdrachtgeverschap (zelfbouw) staan inmiddels te trappelen om aan de slag te gaan.

Leonidas wordt een wijk volgens het concept ‘Natuurlijk Wonen’ waarbij wordt gebouwd met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en een laag of geen energiegebruik. Dat laatste kan worden bereikt met bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonneenergie, windenergie, aardwarmte en isolatie.

Er is hier ook gekozen voor een vernieuwende, klimaatadaptieve bouwwijze waarbij de bouw zich aanpast aan de kenmerken van het terrein en niet andersom. Zo mag de grond bijvoorbeeld niet worden voorbelast en opgehoogd. Aan de woningen worden diverse eisen gesteld zoals het voldoen aan DUBOkeur, het keurmerk voor duurzaam bouwen. De tuinen moeten bestaan uit veel groen met hagen als erfafscheiding. De buurt wordt verder autoluw en daardoor kindvriendelijk, doordat parkeren van auto’s plaatsvindt op plekken buiten de eigen tuin.

Paalwoningen
Het is aan de bewoners om invulling te geven deze randvoorwaarden. Daardoor krijgt de wijk niet alleen verschillende woningtypes maar ook een verscheidenheid aan invullingen van de randvoorwaarden. Zo kunnen de huizen worden gebouwd als drijvende woningen of als echte paalwoningen. Bij dit eerste bewegen ze mee bij een dalende bodem, bij het laatste blijft de woning op hetzelfde niveau terwijl de bodem eronder daalt.

Start
Met de randvoorwaarden voor de wijk zijn de eerste 20 inschrijvers van fase 1 aan de slag gegaan om hun ideale woning te ontwerpen. Zij gaan aan de slag op kavels tussen de 200 en 400m2. Binnenkort tekenen ze hun koopcontract. Het is de verwachting dat de bouw van de eerste woningen in de zomer van 2015 van start gaat. Voor fase 1 zijn er nog 3 kavels beschikbaar en fase 2 komen nog eens 23 kavels op de markt. Meer informatie daarover op www.rotterdam.nl/leonidas


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chris Nieuwstraten, communicatie gemeente Rotterdam, cg.nieuwstraten@rotterdam.nl,  06-53268872.