Direct naar de content

Woningbouw Rotterdam in de lift

Dit jaar gestart met bouw van 20 procent meer woningen dan in 2013

De woningbouw in Rotterdam neemt weer toe. Dit jaar is gestart met de bouw van 1.228 woningen. Dat is ruim 20% meer dan in 2013 toen het er 1010 waren. Daarnaast is er ook gestart met de bouw van 391 wooneenheden voor studenten en starters .

De stijging is te verklaren door een aantal ontwikkelingen. Zo is er is sprake van een opleving van de koopwoningmarkt waarbij niet alleen meer woningen worden verkocht, maar deze vaak ook korter te koop staan. Zo was bijvoorbeeld het project Voornsehof in Charlois (54 eengezinswoningen) binnen vijf maanden uitverkocht. In Park 16Hoven zijn dit jaar meer woningen (135 stuks) verkocht dan ooit tevoren. Bij dit project zijn, net als bij het project Huis van Wensen in Nieuw Crooswijk, de woningen ontwikkeld in nauwe samenspraak met de toekomstig bewoners.
Daarnaast investeren meer beleggers in het middensegment van de huurmarkt (tussen de 680 en 900 euro). Zo worden de woontorens Boston en Seattle, waarvoor recent de bouwstart werd gegeven, mogelijk gemaakt door de investering van het pensioenfonds van de Holland Amerika Lijn.
Ook komt de verbouwing van oude kantoorpanden naar woningen in Rotterdam op stoom. Voorbeeld daarvan is de Admiraliteit aan de Admiraliteitskade in Kralingen waar is gestart met de verbouwing die moet leiden tot 587 woningen en eenheden voor studenten en starters.

Uit de crisis
Volgens wethouder Ronald Schneider (stedelijke ontwikkeling, integratie) zijn de signalen duidelijk: de Rotterdamse woningbouw komt uit de crisis. ,,Maar dit succes is óók te danken aan de inzet van alle partijen die onze stad een warm hart toedragen. Het is mooi te contstateren dat het investeringsklimaat in Rotterdam sterker wordt. Dat merk ik ook als investeerders spreek op vastgoedbeurzen. Door alle internationale aandacht voor onze stad hoefde ik op de vastgoedbeurs in München niemand meer te vertellen waar Rotterdam ligt.''

Gezinswoningen
Opvallend is het hoge aandeel gezinswoningen in de totale productie. Bijna 60% van de in totaal 1.228 woningen bestaat uit eengezinswoningen. De bouw van gezinswoningen is een speerpunt van het college van burgemeester en wethouders dat hiermee wil zorgen dat de Rotterdamse wijken aantrekkelijker worden voor gezinnen.
In vrijwel elk gebied in de stad is gestart met de bouw van woningen. Uitschieters zijn Feijenoord, Charlois en Kralingen-Crooswijk: daar is de bouw van respectievelijk 328, 299 en 267 woningen gestart in 2014.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Edwin Cornelisse, bestuursvoorlichter wethouder Schneider, 06 – 10 06 47 79 of e.cornelisse@rotterdam.nl