Direct naar de content

Wolfert van Borselenpenning voor Melanie Post van Ophem

Scheidend voorzitter van het Historisch Genootschap Roterodamum, Melanie Post van Ophem, is door burgemeester Aboutaleb onderscheiden met de Wolfert van Borselenpenning vanwege haar bijzondere verdiensten voor de stad. Dat gebeurde na afloop van de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van het Genootschap in het Schielandhuis op woensdag 19 april om 18.00 uur.

Historisch Genootschap
Melanie Post van Ophem is sinds het voorjaar van 2000 bestuurslid van het Historisch Genootschap Roterodamum (HGR). In 2007 trad zij als voorzitter in het voetspoor van illustere voorgangers als Aak Dutilh en Hans Horsting. In een tijdsgewricht waarin het verenigingsleven het moeilijk heeft en de belangstelling voor geschiedenis niet meer vanzelfsprekend is, wist Melanie Post van Ophem als voorzitter niet alleen de positie van het HGR te handhaven maar ook de rol van HGR in het maatschappelijke en politieke veld te verstevigen.

H.H. Horstingprijs
Melanie Post van Ophem was de initiatiefneemster voor het instellen van de drs. H.H. Horstingprijs in 2007, ter gelegenheid van het afscheid van Hans Horsting als voorzitter van het HGR. Deze tweejaarlijkse prijs is uitgegroeid tot een belangrijke onderscheiding in de stad en de uitreiking van de prijs behoort tot één van de hoogtepunten van het cultuurhistorische jaar.

Leerstoel
Als voorzitter van de stichting Bijzondere leerstoel Geschiedenis van Rotterdam heeft zij zich met passie en overtuigingskracht ingezet om de continuïteit van de leerstoel aan de Erasmus Universiteit te waarborgen, zodat de geschiedenis van de stad ook op wetenschappelijk niveau wordt beoefend.

Club 25
Melanie Post van Ophem is tevens ruim 10 jaar bevlogen voorzitter van Club 25, een gezelschap van rond de zeventig personen, werkzaam op uiteenlopende vakgebieden in de Rotterdamse wereld van economie, wetenschap, zorg en cultuur. Zij zetten zich vrijwillig en gebruikmakend van hun netwerken in voor de promotie van de stad Rotterdam in brede zin. Een bekende publieke activiteit van Club 25 is de jaarlijkse uitreiking van de Rotterdam Promotie Prijs aan een persoon, bedrijf of instelling die opvallend veel voor de goede naam en bekendheid van Rotterdam heeft gedaan.

Skûtsjesilen
Melanie Post van Ophem was in 2014 mede-initiatiefneemster voor het organiseren van een nieuw en onhaalbaar geacht evenement in Rotterdam: Skûtsjesilen op de Kralingse Plas. Met haar oog voor de bijzondere aantrekkingskracht van deze Friese historisch platbodems, heeft zij onmiskenbaar bijgedragen aan het welslagen van dit evenement. Skûtsjesilen trekt een geheel nieuw publiek naar de Kralingse Plas en werd vrij snel geliefd bij een grote groep sponsors vanuit het particuliere bedrijfsleven.

Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur
Ten slotte mag haar grote betrokkenheid in de Rotterdamse kunst- en cultuurwereld niet ongenoemd blijven. Als voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur (2009-2015) heeft zij de RRKC zelfbewust, moedig en onafhankelijk geleid in turbulente tijden. Zij wordt gezien als de wegbereider voor de versnelde ontwikkeling van de Rotterdamse cultuursector, een weg waarop de Raad dankbaar voort bouwt.

De Wolfert van Borselenpenning werd in 1967 ingesteld ter herinnering aan de stichter van de stad, de edelman Wolfert van Borselen (1250-1299). De onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die in een leidinggevende functie op verschillende terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving. De penning is van zilver en vertoont aan de voorzijde het ruiterzegel van Wolfert van Borselen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Molenbeek, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 226 619 17 of me.molenbeek@rotterdam.nl