Direct naar de content

Wolfert van Borselenpenning voor Meindert Booij

Op woensdag 22 april neemt Meindert Booij afscheid van het bestuur van de Stichting Bevordering van Volkskracht, waarvoor hij ruim 24 jaar actief is geweest. Hij ontvangt uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb de Wolfert van Borselenpenning, tijdens het besloten jaardiner van de Stichting in Kantine Walhalla. De burgemeester is erevoorzitter van Volkskracht.

Stichting Bevordering van Volkskracht werd op 7 november 1923 opgericht door de Rotterdamse cargadoor Willem Simon Burger. De Stichting heeft als doel ’de bevordering van het geestelijke en lichamelijke welzijn van de bevolking van Rotterdam’ en verstrekt financiële steun aan iedereen met een goed plan voor Rotterdam. De heer Booij is architect en was binnen het hoofdbestuur primair verantwoordelijk voor aanvragen op dit gebied.

De stichting Volkskracht Historische Monumenten werd opgericht in 1984. Als voorzitter was de heer Booij sinds 1991 bepalend voor de activiteiten van deze stichting. Inmiddels heeft de stichting dertien beeldbepalende gebouwen verworven en opgeknapt. Dit zijn gedeeltelijk rijks- of gemeentelijke monumenten. De laatste aanwinst was Kantine Walhalla op Katendrecht, waar nu een theater gevestigd is.

De Booij is een bevlogen bestuurder en een sociaal bewogen mens. Hij vindt het belangrijk dat de invulling van de verworven panden daadwerkelijk past bij de doelstelling van Volkskracht en houdt dit persoonlijk goed in de gaten.
Hij was ook jarenlang nauw betrokken bij de Stichting Open Monumentendag en bij diverse fondsen en stichtingen die gelieerd zijn aan de Stichting Bevordering van Volkskracht. Telkens deelde hij ruimhartig zijn bouwkundige en architectonische kennis.

Wolfert van Borselenpenning
De gemeente Rotterdam reikt de Wolfert van Borselenpenning uit aan mensen die zich in een leidinggevende functie op verschillende terreinen hebben ingezet voor de stad Rotterdam. De inscriptie op de penning voor Meindert Booij luidt: ‘De bouwer met Volkskracht’.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl