Direct naar de content

Wolfert van Borselenpenning voor Hamit Karakus

Woensdag om 17.15 uur ontvangt oud-wethouder Hamit Karakus de Wolfert van Borselenpenning uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb vanwege zijn grote verdiensten voor de Rotterdamse samenleving. Hamit Karakus was van 2006 tot 2014 wethouder wonen en daarmee betrokken bij grote projecten en gebiedsontwikkelingen in de stad, zoals Rotterdam Central District en Hart van Zuid. In zijn bestuursperiode zijn 20 bouwprojecten opgeleverd, waaronder New Orleans, De Rotterdam, de Rijnhavenbrug, Park Zestienhoven, Calypso, Parkeergarage Kruisplein, Red Apple en campus Woudestein. Deze projecten versterkten de werkgelegenheid en lokale economie. Mede dankzij zijn inzet en visie bouwde Rotterdam door tijdens de financiële crisis.

Voor Hamit Karakus was bouwen niet het doel maar een middel om de stad en de Rotterdammers vooruit te helpen. Burgemeester Aboutaleb: “Als geen ander is hij in staat om mensen en partijen met elkaar te verbinden. Doelgericht en vasthoudend, tegelijkertijd vriendelijk en innemend. Die karaktereigenschappen hebben Rotterdam veel goeds gebracht. Maar hij schuwde onconventionele oplossingen ook niet, zoals de Huisjesmelkerswet. De wet is voor een groot gedeelte geschreven door Rotterdam. Een stevig instrument om de strijd tegen huisjesmelkers voort te zetten.”

In 2008 agendeerde Hamit Karakus als eerste de gevolgen van de stroom arbeidsmigranten. Hij wist de betrokken ministeries te overtuigen dat arbeidsmigratie niet iets is wat vanzelf overwaait, dat je als overheid de plicht hebt om mensen goed op te vangen en tegelijkertijd kwetsbare wijken moet ontzien. Hij was een graag geziene gast in Den Haag omdat hij niet alleen problemen aankaartte, maar ook oplossingen bedacht, zoals de aanpak van malafide uitzendbureaus en huisjesmelkers, en de registratie van het eerste verblijfsadres van arbeidsmigranten. Zelf zei hij: “de migranten veroorzaken niet de overlast, maar de situatie waarin ze verkeren.”

Ook de verpauperende voorraad particuliere woningen (vooral op Zuid) had zijn aandacht. In zijn bestuurlijke periode zijn duizenden huizen opgeknapt en particuliere eigenaren aangespoord om hun eigen woningen op te knappen. Daarnaast is Rotterdam samen met marktpartijen aan de slag gegaan om incourante kantoorpanden te verbouwen naar andere functies, zoals hotels, scholen en woningen. Inmiddels heeft ruim 200.000 vierkante meter incourante kantoorruimte een andere bestemming gekregen.

Wolfert van Borselenpenning
De Wolfert van Borselenpenning is in 1967 ingesteld door de gemeente Rotterdam en vernoemd naar de Zeeuwse edelman Wolfert van Borselen, die Rotterdam in 1299 stadsrechten verleende. De penning is bedoeld voor personen die een prominente rol hebben gespeeld in de Rotterdamse samenleving en heeft een persoonlijke inscriptie. De inscriptie voor Hamit Karakus luidt: “Bouwend en verbindend voor de stad.”


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl