Direct naar de content

Wolfert van Borselenpenning voor Frank Paauw

Per 1 mei stapt de Rotterdamse politiechef Frank Paauw over naar Amsterdam. Om Paauw te bedanken voor zijn grote verdiensten in de regio Rotterdam, biedt de stad hem een afscheidssymposium aan op vrijdagmiddag 29 maart in de Burgerzaal van het stadhuis. Tijdens het symposium reikt burgemeester Aboutaleb hem de Wolfert van Borselenpenning uit.

Frank Paauw trad aan in de roerige periode na de ongeregeldheden op het strand van Hoek van Holland (2010). Hij werkte gestaag aan een nieuwe politieorganisatie, met korte lijnen en grotere operationele alertheid. In de loop der jaren groeide hij uit tot een politiechef van formaat, met oog voor de menselijke maat.

Burgemeester Aboutaleb: “Frank Paauw weet als geen ander hoe complex stedelijke veiligheidsproblemen kunnen zijn en wat dat van de politie vraagt. We waren vaak samen in de stad om met bewoners te praten over de veiligheid in hun wijk en hoe we die samen met hen konden verbeteren. Frank stond ook pal achter zijn mensen en dat werd zeer gewaardeerd. Ik feliciteer Amsterdam met hun competente, scherpzinnige nieuwe politiecommissaris”.

High impact crimes
Dankzij de inzet en expertise van Frank Paauw is in de afgelopen tien jaar het aantal high impact crimes zoals gewelddadige berovingen, inbraken en overvallen fors gedaald. Ook het aantal overvallen in de stad is met bijna de helft afgenomen, terwijl de pakkans van daders is toegenomen. Daarbij zocht hij intensief de samenwerking op met de stad.

Grootschalige optredens
Frank Paauw wordt alom gezien als een politieman in hart en nieren, die in de soms rauwe omgeving waarin de politie moet werken de rust en het overzicht bewaart. Zo leidde hij menig grootschalig optreden in goede banen, zoals de huldiging van Feyenoord op de Coolsingel in 2017, waar 150.000 toegestroomde fans een fantastisch feest vierden. Ook ging tweemaal de Proloog van de Tour de France zonder ordeverstoringen door de stad, in 2010 en 2015. Ook werkte hij nauw samen met de hoofdofficier van justitie en de burgemeester bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad en cybercriminaliteit en terrorisme.

Onderscheiding
Het gemeentebestuur kent de Wolfert van Borselenpenning toe aan personen die in een leidinggevende functie op meerdere terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving. De inscriptie van de penning voor Frank Paauw luidt: De beste Politiechef van Nederland.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl