Direct naar de content

Woensdag 20 maart verkiezingen

Op woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor de provinciale staten en waterschappen. De gemeente Rotterdam is er klaar voor.

Afgelopen maanden is hard gewerkt aan de voorbereidingen. De highlights van 20 maart op een rij:

Toegankelijkheid
Rotterdam wil dat iedereen die mag stemmen ook kan stemmen. Van alle 281 stembureaus is 95% bereikbaar voor mensen met een fysieke beperking. In het Oogziekenhuis Rotterdam (Schiedamse Vest 180) en bij Visio Onderwijs (Heijndijk 4) zijn de stembureaus speciaal ingericht voor blinden en slechtzienden. Hier is een zogeheten stemmal en Soundbox aanwezig voor kiezers. Ook in het Erasmus MC is voor het eerst een stembureau ingericht. Mensen (patiënten, bezoekers en medewerkers) die op deze verkiezingsdag in het ziekenhuis verblijven, en niet bed-gebonden zijn, kunnen nu toch stemmen.

Stemmen
De 3 stembureaus op Rotterdam Centraal gaan al om 6.30 uur open. De andere stembureaus openen om 7.30 uur. Alle stembureaus sluiten om 21.00 uur. Stemmen voor de provinciale staten kan in heel Rotterdam. Stemmen voor het waterschap kan alleen in het waterschap waar de kiezer woont. Voor beide verkiezingen is een stemwijzer beschikbaar. Voor de provinciale staten is dat de stemwijzer.nl en voor de waterschappen waterschapsverkiezingen.nl.

Speciaal bezoek stembureaus

  • 08:30 uur brengt vicepremier en minister Hugo de Jonge zijn stem uit bij het stembureau in het Erasmus MC. Hij doet dat samen met iemand in een rolstoel.
  • 11.15 uur brengt burgemeester Aboutaleb zijn stem uit bij stembureau Hoogheemraadschap Schieland & Krimpenerwaard, Maasboulevard 123
  • 11.45 uur brengt de burgemeester een bezoek aan het stembureau in het Oogziekenhuis Rotterdam
  • 14.00 uur brengt wethouder Sven de Langen een bezoek aan stembureau Visio

Oude stemhokjes krijgen nieuw leven
Tijdens de verkiezingen op 20 maart 2019 maakt de gemeente Rotterdam gebruik van 1.100 nieuwe stemhokjes. De oude stemhokjes krijgen een nieuwe bestemming. Samen met een bedrijf dat bruikbare materialen en grondstoffen recyclet, wordt gezocht naar manieren voor hergebruik van de hokjes. Zo kunnen aluminiumframes opnieuw gebruikt worden voor standbouw en het plastic kan gerecycled worden tot nieuwe rioolbuizen.

Overige highlights

  • Er zijn op 20 maart 281 stembureaus in Rotterdam
  • Bijna 3.000 stembureauleden zijn op de stembureaus aan het werk om alles deze dag goed te laten verlopen.
  • In 2015 was de opkomst voor de provinciale staten in Rotterdam 35,14%
  • De opkomst van de verkiezingen is op 20 maart live te volgen via https://www.opkomstenuitslag.nl/rotterdam
  • De definitieve uitslag van de provinciale staten wordt op 22 maart om 10.00 uur bekend gemaakt door burgemeester Aboutaleb.

Meer informatie is te vinden op rotterdam.nl/verkiezingen


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl

Mariska Nijkerk, communicatieadviseur Verkiezingen, 06 – 23 24 94 19 of m.nijkerk@Rotterdam.nl