Direct naar de content

Witte Huis: klokken terug en mooi aangelicht

De twee klokken van het Witte Huis komen op maandag 9 november na restauratie weer terug op hun plek. Het gebouw wordt ’s avonds in nieuw wit licht gezet.

Roest
De klokken van het Witte Huis in de Rotterdamse Oudehaven werden in de zomer van 2014 verwijderd, omdat de cijferplaten los zaten. Dat kwam doordat het stalen frame waarmee de klokken aan de gevel bevestigd waren, roestte. Soms vielen zelfs stukken roest naar beneden. Wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte): "De eerste wolkenkrabber van Nederland kan natuurlijk niet zonder zijn klokken. Het Witte Huis krijgt met de gerestaureerde klokken en de nieuwe aanlichting weer de uitstraling die dit monumentale pand verdient."

Oude wijzers, nieuwe wijzerplaten
Restaurateur Koninklijke Eijsbouts uit Asten maakte nieuwe wijzerplaten met een afmeting van 2,4 meter. De oude wijzers zijn opnieuw verguld en van ledlampjes voorzien. Het motordrijfwerk van de klok, dat binnen in het Witte Huis zat, is eveneens vernieuwd. De klokken worden vastgeklemd in de ronde nissen van het gebouw. Boren in het monumentale pand is niet toegestaan.

Ook ’s avonds wit
Het Witte Huis, dat in 1898 werd opgeleverd, was een tijdlang het hoogste kantoorgebouw van Europa. Het heeft in 1940 als een van de weinige gebouwen in het stadscentrum het bombardement op Rotterdam doorstaan. Gemeente Rotterdam wil haar bijzondere monumentale gebouwen graag mooi aanlichten. Voor het Witte Huis is daarom een nieuw lichtplan gemaakt, waarmee de witte bakstenen ook ’s avonds en ’s nachts tot hun recht komen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter van Druten, communicatie Stadsbeheer gemeente Rotterdam, 06 -10111201.