Direct naar de content

Winnaars Rotterdamse Kinderrechten Award 2021!

Stichting JAN en Kerensa Timar zijn de winnaars geworden van de Rotterdamse Kinderrechten Award! Dit werd zaterdag 20 november jl. bekend gemaakt op het Kinderrechtenfestival in Plaswijckpark, georganiseerd door Thuis op Straat (TOS) en Unicef in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Met het uitreiken zet de gemeente Rotterdam organisaties én personen in het zonnetje, die met hun initiatieven bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van Rotterdamse kinderen van 0 tot en met 18 jaar.

De uitreiking ging van start met een speciaal optreden van leerlingen van de Theresiaschool, een basisschool op Zuid. Zij zongen en rapten het lied ‘Nooit meer alleen’, zelf geschreven speciaal voor de Week tegen Kindermishandeling. Daarna werden de winnaars bekend gemaakt.

Winnaar categorie Rotterdammer
Als Rotterdammer won Kerensa Timar de award voor het (mede) oprichten van de meidenvilla. De meidenvilla is een veilige plek voor meisjes tussen de 7 en 18 jaar. Ze kunnen er leuke dingen doen, huiswerk maken, elkaar ontmoeten en steunen. Door een combinatie te maken van activiteiten en voorlichting krijgen ‘de meiden’ veel informatie mee, denk bijvoorbeeld over onderwerpen als pesten of drugs.  De passie van Kerensa is duidelijk zichtbaar door haar inzet voor de meidenvilla en de jury roemt haar langdurige betrokkenheid. De eerste richtte ze op tijdens haar stageperiode, een tweede is inmiddels geopend en een derde komt eraan!
Kerensa ontving het Rotterdamse Kinderrechten Award-speld en een geldbedrag van €1250,–

Tweede en derde prijs voor Rotterdammers
Rotterdammers Chantalle Chapusot en Parisa Akbarzadehpoladi wonnen de tweede en derde prijs als personen en hiermee geldbedragen van € 750,- en € 500,-.

Winnaar categorie Rotterdamse organisatie
In de categorie Rotterdamse organisatie won Stichting JAN. Deze stichting zet zich in voor het recht van kinderen op participatie. De stichting vindt het belangrijk dat jeugd wordt gehoord over zaken die invloed hebben op hun leven. Zoals invulling van hun vrije tijd, het hebben van een veilige plek (binnen en buiten), maar ook kunnen meedenken/meepraten over ontwikkelingen in hun wijk. Stichting JAN wil bereiken dat kinderen leren om hun stem te laten horen. JAN staat voor Ja, als norm. De jeugd is meer dan de omgeving waarin ze opgroeit. Zij mogen groots dromen en ambitie hebben. Zo wil Stichting JAN zelfbewuste jonge mensen afleveren, die een positieve bijdrage leveren aan de Rotterdamse samenleving. Dit kan de jury alleen maar toejuichen!
Stichting JAN ontving ook het Rotterdamse Kinderrechten Award-speld en een geldbedrag van € 10.000, –

Tweede en derde prijs voor organisaties
Dit jaar werd er voor organisaties ook een tweede en derde prijs uitgereikt. Organisaties Uitgeverij Wilde Haren en kinderkrant Jong010 wonnen een geldbedrag van € 5.000, – en € 2500,-.

Het Kinderrechtenfestival met feestelijk randje
De uitreiking van de Rotterdamse Kinderrechten Award vond plaats tijdens het Kinderrechtenfestival in het Plaswijckpark. Dit keer ook een feestelijke editie van het Kinderrechtenfestival, want organisator Unicef bestaat 75 jaar en organisator Thuis Op Straat 25 jaar. Bezoekers aan het park konden deelnemen aan verschillende leuke activiteiten rondom het thema kinderrechten. Voor ongeveer duizend kinderen die te maken hebben met de gevolgen van een krappe beurs thuis, was het mogelijk gemaakt het Plaswijckpark te bezoeken op die zaterdag. Thuis op Straat (TOS) en andere Rotterdamse welzijnsorganisaties nodigden de kinderen en hun ouders gericht uit. Vervoer met een speciale bus of in de vorm van een RET-kaartje, plus een lunchbox in het Plaswijckpark, maakten ook onderdeel uit van die uitnodiging.

Meer informatie
De gemeente reikte voor de vijfde keer de Rotterdamse Kinderrechten Award uit. Hiermee vragen we samen met Rotterdamse burgers aandacht voor de rechten van het kind. De winnaars ontvingen een speld, certificaat en een geldbedrag. Alle geldbedragen zijn bedoeld om te investeren in mooie projecten voor kinderen.

Bekijk alle genomineerde initiatieven op www.rotterdam.nl/kinderrechtenaward

De jury van de Rotterdamse Kinderrechten Award bestond dit jaar uit:

Stans Goudsmit (voorzitter) – Rotterdamse Kinderombudsman
Aloali Kananpour – Stichting Confro
Eda Isik – Young010
Danny Dijkhuizen – Kids4Dreams
Roy van den Berg / Suzanne Laszlo (directeur) – Unicef Nederland

Afbeeldingen

  • Fotograaf Rhalda Jansen