Direct naar de content

Winnaars Rotterdamse Kinderrechten Award 2020

Engracia Castelen en Stichting Niet graag een lege maag zijn de winnaars geworden van de Rotterdamse Kinderrechten Award! Dit heeft wethouder Judith Bokhove zojuist bekend gemaakt. Met het uitreiken zet de gemeente Rotterdam een organisatie én een persoon in het zonnetje, die met hun initiatieven bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van Rotterdamse kinderen van 0 tot en met 18 jaar. Daarnaast is de uitreiking de officiële start van de Week tegen Kindermishandeling.

Winnaar categorie Rotterdammer: Engracia Castelen
Engracia won de award vanwege haar liefdevolle en tomeloze inzet voor de buurtkinderen in de Beverwaard. Het huis van de Rotterdamse is de zoete inval voor de kinderen én ouders in de buurt. Het functioneert als een soort buurtcentrum in de wijk. Binnen organiseert ze allerlei activiteiten als knutsel- en spelletjesmiddagen of zingen en muziek maken in een brassband. Maar ook etentjes en uitstapjes staan op haar repertoire. Ze wordt in de nominaties omschreven als een vrouw met een gouden hart, die kinderen graag een veilig plekje geeft in de wijk. ‘Kinderen moeten kind kunnen zijn.’
Engracia Castelen ontvangt het Rotterdamse Kinderrechten Award-speldje en een geldbedrag van €1250,–

Tweede en derde prijs voor Rotterdammers
Dit jaar werd er voor personen ook een tweede en derde prijs uitgereikt. Rotterdammers Jolanda Hoogenboom en Benjamin Sabotinov wonnen als personen een geldbedrag van € 750,- en € 500,-. Jolanda voor haar Sinterklaasinitiatief waarbij ze speelgoed inzamelt voor kinderen uit arme gezinnen. Benjamin Sabotinov voor zijn activiteiten in zijn wijk, zoals het organiseren van kinderfeesten en zijn streven naar het oprichten van een buurthuis voor de plaatselijke jeugd.

Winnaar categorie Rotterdamse organisatie: Stichting Niet graag een lege maag
In de categorie Rotterdamse organisatie won Stichting Niet graag een lege maag. Zonder eten naar school. Helaas zijn er nog te veel kinderen in de Rotterdamse wijken die dit overkomt. Dat beviel Johan niet en begon met boterhammen smeren. Van halal, naar hagelslag, voor ieder wat wils. Inmiddels heeft ‘de boterhammenman’ een stichting opgezet: Niet graag een lege maag. Zo hoopt hij met vrijwilligers nog voor veel meer kinderen met een lege maag te smeren. Hij maakt afspraken met scholen en levert daar zijn lunchpakketjes af. En voorziet nu ook in informatie over gezonde voeding. Met al deze inzet draagt de stichting bij aan een van de belangrijke basisrechten van een kind, een gezond leven, vindt de jury.

De Kinderrechten Award
De gemeente reikte voor de vierde keer de Rotterdamse Kinderrechten Award uit. Hiermee vragen we samen met Rotterdamse burgers aandacht voor de rechten van het kind. De winnaars ontvingen een speldje, certificaat en een geldbedrag: een bedrag van 1.250 euro voor een inwoner van Rotterdam. De gekozen Rotterdamse organisatie (stichting, school, instelling) ontvangt een geldbedrag van € 7.500, -. Beide geldbedragen zijn bedoeld om te investeren in mooie projecten voor kinderen.

De jury van de Rotterdamse Kinderrechten Award bestond dit jaar uit:
Stans Goudsmit (voorzitter) – Rotterdamse Kinderombudsman
Suzanne Huig – Hoofdredacteur Jong 010
Shanayla Abdoel – Young010|
Aloali Kananpour – Stichting Confro Theater
Ismail Aghzanay – Docent Designcollege + Leraar van het Jaar 2018

Bekijk alle genomineerde initiatieven op www.rotterdam.nl/kinderrechtenaward

Afbeeldingen

  • Winnaar categorie Rotterdamse organisatie: Stichting Niet graag een lege maag
  • Winnaar categorie Rotterdammer: Engracia Castelen