Direct naar de content

Winnaars Rotterdams Stadsdictee 2015

Woensdag 11 november deden 45 brugklassers mee aan het Rotterdamse Stadsdictee in de Raadszaal van het stadhuis. Het dictee, dat werd voorgelezen door burgemeester Aboutaleb, stond in het teken van eenzaamheid. Kinderboekschrijver Jacques Vriens schreef de tekst. Rick zomervrucht, Julian Hormann en Maria Hanswijk zijn de winnaars van deze editie.

Het tempo van het dictee lag hoog en er werd hard gezwoegd, zo was af te lezen op de gezichten van de deelnemers. Het dictee werd goed gemaakt, ook al behoren woorden als 'labbekakken' en 'bravoure' niet tot de vocabulaire van de meeste scholieren. De jury van het Stadsdictee bestond uit Jacques Vriens, Klaas Mars (leraar van het jaar 2015 categorie voortgezet onderwijs) en Sabine Kuiper (gemeente Rotterdam).

Winnaars
In de categorie vmbo/mavo is de eerste plaats voor Rick Zomervrucht (Scheepvaart en Transportcollege Lloydstraat). In de categorie havo won Julian Hormann (Libanon Lyceum). In de categorie vwo is de winnaar Maria Hanswijk (Erasmiaans Gymnasium). Onderwijswethouder Hugo de Jonge reikte de prijzen uit: een glazen trofee. Alle kinderen (ook de winnaars) ontvingen het boek 'De Baron’ van Jaques Vriens over de gelijknamige attractie in de Efteling. Het gemaakte dictee kregen de kinderen na afloop terug om mee naar huis te nemen.

Plezier in taal
Het Rotterdamse Stadsdictee is een initiatief van de gemeenteraad om taalvaardigheid bij jongeren te bevorderen en hun plezier in taal te vergroten. In de afgelopen weken vonden op 21 Rotterdamse middelbare scholen voorrondes plaats. Van deze scholen zijn de beste brugklassers van het vmbo, mavo, havo en vwo geselecteerd om aan het Stadsdictee mee te doen. Bij de beoordeling is onderscheid gemaakt tussen leerlingen van vmbo/mavo, havo en vwo.

Iedereen kon meeschrijven met het dictee via http://rotterdam.raadsinformatie.nl. Hier is het dictee ook terug te zien. De tekst met toelichting op de juiste spelling staat op www.rotterdam.nl/scholen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl of Hans Scholten: j.scholten@rotterdam.nl, tel. 06- 12 55 26 68.