Direct naar de content

Willem-Alexander Baan voor het eerst het podium voor een officieel Wereldkampioenschap Roeien

Van 20 t/m 28 augustus 2016 zijn in Rotterdam 1905 atleten uit 690 ploegen vanuit 70 verschillende landen aanwezig om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap Roeien. Een bijzonder Wereldkampioenschap want door de combinatie van de categorieën Senioren, Onder 23 jaar en Junioren belooft het het grootste Wereldkampioenschap Roeien ooit te worden.

Officiële opening
Het officiële startsein vindt plaats op zaterdag 20 augustus op het Grotekerkplein bij één van de mooiste ‘landmarks’ van Rotterdam: de Laurenskerk. Onder begeleiding van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, de dansformatie Four Horsemen en een vlaggenparade van alle deelnemende landen zal de president van de FISA, samen met wethouder Adriaan Visser, het toernooi officieel openen.

Op zaterdag 21 augustus worden de eerste wedstrijden geroeid. De categorie onder 23 jaar bijt het spits af, gevolgd door de senioren op 22 augustus. De junioren starten op woensdag 24 augustus. De finales zijn op 25, 26, 27 en 28 augustus. Het volledige programma staat op de officiële website.

WK Roeien in feiten en cijfers
700 vrijwilligers staan paraat om het WK Roeien in goede banen te leiden voor de 1905 deelnemende atleten. Duitsland komt met de grootste delegatie, namelijk 205 atleten. De Bahama’s zijn met twee atleten de kleinste delegatie. Voor de teams zijn er 23.337 hotelovernachtingen nodig, verspreid over 17 hotels. Voor deze atleten wordt o.a. 12.500 kilo pasta bereid en liggen 70.000 bananen klaar. Al deze atleten komen met één doel, één van de 482 medailles bemachtigen die te winnen zijn.

Rotterdam ademt roeien
Vanaf vandaag is Rotterdam gehuld in de kleuren van het WK. Op het Centraal Station staat een stand in het midden van de grote hal. Bij toeristische attracties, zoals de Markthal, Erasmusbrug, het Binnenwegplein en Kruisplein staan banieren en riemen. Het kantoor van Loyens & Loeff, één van de hoofdsponsors, is voorzien van een bijna 21 meter hoge sticker waarop Marieke Keijser is afgebeeld. Marieke Keijser is de huidige wereldkampioen bij de junioren.

Side events
Bezoekers aan het centrum van Rotterdam worden voorafgaand aan het WK uitgedaagd om te roeien. Dit is tijdens Rio aan de Rotte van 17 t/m 20 augustus ’16 op het Grotekerkplein. Dagelijks kan hier tussen 13.00 en 21.30 uur geroeid worden in de waterrowers of in een van de twee volans bootjes in de Rotte: www.rotterdamsport.nl/rio.

Personen op de foto
Marieke Keijser, huidige wereldkampioen roeien bij de junioren en Lex Grootenhuis, President Executive Committee.


Noot voor de redactie:

WK Roeien van 20 tot en met 28 augustus. Adres: Nely Gambonplein 1 Zevenhuizen. Website: www.rotterdam2016.com.