Direct naar de content

Wethouder Langenberg eerste gebruiker Slimme Bandenpomp

Rijden met banden op spanning is beter voor milieu, veiligheid én portemonnee

Wethouder Pex Langenberg nam vandaag de eerste Slimme Bandenpomp in gebruik in stadsgarage Schouwburgplein. Dit is één van de vijftien Slimme Bandenpompen die vanaf vandaag gratis te gebruiken is door automobilisten. De gebruiker bespaart gemiddeld € 22,50 per keer dat de autobanden met de slimme pomp op spanning worden gebracht. Daarnaast zorgt het rijden met de juiste bandenspanning voor minder verkeersongelukken en gezonde lucht.

“Door met de juiste bandenspanning te rijden heb je een kortere remweg en een betere wegligging, dat is veiliger voor jezelf, jouw passagiers en andere verkeersdeelnemers”, zegt wethouder Langenberg (o.a. mobiliteit en duurzaamheid). “Daarnaast zorgt de juiste spanning op de banden voor minder geluidsoverlast en een gezond effect op de luchtkwaliteit in Rotterdam doordat auto’s minder fijnstof en NOx uitstoten.”

Slimme bandenpomp
Ruim 65 procent van alle automobilisten die de bandenspanning zelf bij tankstations op peil brengt, rijdt onbewust verder met een verkeerde en vaak zelfs te lage spanning. Door het rijden met onderspanning slijten de banden sneller en verbruikt de automobilist meer brandstof. De Slimme Bandenpomp lost dat op doordat de automobilist zijn of haar kenteken in kan voeren en de juiste spanning in beeld komt. Standaard pompen houden ook geen rekening met bijvoorbeeld weersomstandigheden of het rijden met winterbanden. De Slimme Bandenpomp doet dat wel. Ook geeft de Slimme Bandenpomp een waarschuwing als iemand een lege of lekke band heeft. Dit leidt bij 7 procent van alle gebruikers tot een tijdige waarschuwing en zo worden klapbanden tijdens het rijden voorkomen.

Locaties
De banden kunnen kosteloos op spanning worden gebracht bij P+R Kralingse Zoom, stadsgarages Schouwburgplein 1 en 2 en milieuparken Melanchtonweg (Hillegersberg-Schiebroek), Keileweg (Delfshaven) en Hekendorpstraat (IJsselmonde). Naast de gemeentelijke locaties staan ze ook bij winkelcentra, doe-het-zelf-zaken en een tuincentrum. Op de website www.bandopspanning.nl staan alle bandenpompen op de locatiekaart.

Band op Spanning
Band op Spanning is een organisatie zonder winstoogmerk die zich ten doel heeft gesteld om de schadelijke invloed die auto’s hebben op het milieu en de leefomgeving te verminderen. De gemeente Rotterdam heeft in het kader van Meer (schone) lucht voor de Rotterdammers besloten dit project te subsidiëren vanuit CityLab010.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kim Harmsen, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 41 54 99 95 of k.harmsen@rotterdam.nl