Direct naar de content

Wethouder Karremans naar Singapore en Vietnam voor kennisuitwisseling klimaatadaptatie

Wethouder Vincent Karremans (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit) gaat van 31 mei tot en met 8 juni op ambtsreis naar Singapore en Vietnam. Het doel van de reis is om kennis uit te wisselen met Singapore en Ho Chi Minh Stad op het gebied van klimaatadaptatie. Net als vele andere laaggelegen wereldsteden vlakbij zee kampt ook Rotterdam met de gevolgen van klimaatverandering zoals overvloedige regenval, extreem hoogwater of langdurige hitte en droogte.  Wederzijdse uitwisseling van kennis en technologie is van groot belang voor deze steden om zich beter aan te passen aan het klimaat.

Wethouder Karremans: “In 2011 werd Kopenhagen getroffen door een wolkbreuk die de stad een week lang lam legde, met miljarden euro’s schade tot gevolg. We beseffen het nog altijd nauwelijks, maar dit kan Rotterdam ook overkomen. Sterker nog: klimaatverandering raakt ons jaar in, jaar uit. We kampen met snikhete, gortdroge zomers en langdurige periodes van regen – in alle seizoenen. Als dit erger wordt hebben we een groot probleem. Dus passen we onze infrastructuur en buitenruimte aan. Dit college investeert miljoenen in klimaatadaptatie, door meer groen aan te leggen voor schaduw en tegen hittestress. Of door overtollig water beter af te voeren met waterbergingen en groenblauwe pleinen. Nieuwe, slimme oplossingen en technologieën kunnen Rotterdam daarbij helpen. Dat maakt deze reis zo belangrijk: wij kunnen leren van de Singaporezen en Vietnamezen, en zij van ons. Zo helpen we elkaar ons beter te wapenen tegen heftige weersomstandigheden.”

World Cities Summit Singapore
Wethouder Karremans zal Rotterdam vertegenwoordigen tijdens de World Cities Summit in Singapore, waar burgemeesters van over de hele wereld samenkomen om kennis uit te wisselen over duurzame stedenontwikkeling. Het thema voor dit jaar is Liveable and Sustainable Cities: Rejuvenate, Reinvent, Reimagine. De wethouder zal spreken in meerdere sessies. Daarnaast werken Rotterdam en Singapore op bilateraal niveau veel samen op het gebied van klimaatadaptatie en kan er van Singapore veel worden geleerd op zowel gebieds- als gebouwniveau. Tegelijkertijd zal worden gekeken welke kansen de ambitieuze klimaatambities van Singapore bieden voor Nederlandse/Rotterdamse technologieën.

Deltastad Ho Chi Minh City
Na zijn bezoek aan Singapore zal wethouder Karremans doorreizen naar Ho Chi Minh Stad, de Vietnamese laaggelegen deltastad waar Rotterdam sinds juli 2023 een hernieuwde MoU-relatie mee onderhoudt op het gebied van klimaatadaptatie en havenontwikkeling. In Vietnam liggen veel kansen voor Rotterdamse partijen met kennis en expertise over watermanagement en havenlogistiek. Doel van het bezoek is om de kennuitwisseling tussen Rotterdam en HCMC verder te brengen en deze expertise onder de aandacht te brengen in Ho Chi Minh Stad.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Vincent Karremans, 06 – 481 386 31 of tm.vanrijn@rotterdam.nl