Direct naar de content

Werf Gezond 010

Samen maken we het verschil

Van de vier grote steden heeft Rotterdam het hoogste percentage mensen met overgewicht en diabetes type 2. Rotterdamse bedrijven en organisaties en de gemeente Rotterdam zetten zich samen in om Rotterdammers op een gezond gewicht te krijgen en te houden. Om deze partners te mobiliseren organiseert de gemeente Rotterdam op donderdag 26 januari de Werf Gezond 010 met als uitgangspunt samen aan de slag voor een gezonder en vitaler Rotterdam! Samen werken aan een constructieve aanpak wat echt het verschil kan maken.

Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en zorg) geeft de aftrap voor deze Werf Gezond 010 en ondertekent tegelijk een pledge van “Alles is Gezondheid1" waarin de ambities voor Rotterdam beschreven staan: wij zijn Gezond010. De Werf Gezond 010 is geen eenmalige Rotterdamse actie maar de startbijeenkomst van een duurzame, gezamenlijke beweging. Met die beweging blijven we aandacht genereren voor het thema gezondheid. Om partners in gang te zetten om samen aan de slag te gaan. Tijdens de Werf Gezond 010 gaan we gestructureerd te werk om te komen tot een gezamenlijke aanpak van overgewicht in de stad. Samen maken we het verschil.

Overgewicht is een hardnekkig probleem met vele oorzaken. Genetische aanleg, opvoeding, maatschappelijke positie, weerbaarheid en onze obesogene leefomgeving. Na roken zijn overgewicht, weinig bewegen en ongezonde voeding de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte. Overgewicht verhoogt bijvoorbeeld de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, artrose en onvruchtbaarheid. Mensen met overgewicht lopen meer risico op psychosociale problemen, hebben vaker angststoornissen of een depressie. Kinderen met overgewicht voelen zich sneller moe, kunnen zich soms moeilijker concentreren en voelen zich vaker eenzaam. Overgewicht heeft daarnaast een negatieve invloed op participatie en werk. De maatschappelijke kosten van overgewicht zijn hoog en bedragen landelijk 3,2 miljard euro per jaar.

Werf Gezond 010
De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 26 januari van 15:00 – 19:30 uur
Locatie: Feniks Food Factory, Veerlaan 19 D, 3072 AN Rotterdam.

1 Alles is gezondheid: het Nationaal Programma Preventie waarin partijen afspraken maken en gezamenlijk acties ondernemen die een beweging op gang brengen. Een beweging die leidt tot een gezonder en vitaler Nederland.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique van Leeuwen, Senior Communicatie Adviseur afdeling Maatschappelijke Ondersteuning, 06 – 146 44 246 of m.vanleeuwen5@rotterdam.nl