Direct naar de content

Wereldkampioenschap Triathlon 2017 naar Rotterdam

De Executive Board van de International Triathlon Union (ITU) heeft tijdens haar vergadering in Avignon besloten om de Grand Final van de World Triathlon Series 2017, het ITU-Wereldkampioenschap, toe te wijzen aan Rotterdam. Naast Rotterdam was Lausanne één van de kandidaatsteden voor het WK.  Tevens werd aan Rotterdam voor 2016 een internationale ITU-wedstrijd toegewezen, zo mogelijk een World Serie-evenement.
 

Onder auspiciën van de ITU worden jaarlijks tien World Triathlon Serie-wedstrijden georganiseerd op de Olympische afstanden 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. De tiende en laatste World Serie-wedstrijd, de Grand Final is tevens het ITU-Wereldkampioenschap.

Aan de World Series doen ca. 150 topatleten (mannen en vrouwen) mee. Daarnaast biedt het programma ruimte aan ca. 3.500 (inter)nationale amateurs en breedtesporters in verschillende leeftijdscategorieën en over verschillende – kortere – afstanden.
Het beoogde parcours in Rotterdam is voor het zwemmen de Rijnhaven en voor het fietsen en hardlopen de omgeving van de Kop van Zuid / Wilhelminapier, met gebruikmaking van de Erasmusbrug / Willemsbrug. Het definitieve parcours wordt nog vastgelegd in overleg met de politie en gemeentelijke diensten. De Willem-Alexander Baan en de wegen langs de roeibaan worden ingezet als trainingslocatie in de week voorafgaand aan de wedstrijden.

De Grand Final wordt op televisie uitgezonden in 160 landen en had in 2013 een bereik van 43 miljoen kijkers. In 2015 starten de ITU World Series in Abu Dhabi (maart) en eindigen via wedstrijden in o.a. Auckland, Yokohama, Londen. Stockholm, met de Grand Final in Chicago (september). Het WK van 2016 wordt gehouden in Mexico.
Het WK 2017 in Rotterdam zal plaatsvinden in de maand september.. De organisatie is in handen van Lagardère Unlimited Events Germany, in samenwerking met de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) en Shivers. Namens de stad zorgt Rotterdam Topsport voor de begeleiding en coördinatie. Het WK Triathlon 2017 wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam / Rotterdam Topsport, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en door NOC*NSF.

Sportwethouder Adriaan Visser reageerde enthousiast op het toewijzingsbesluit: “Een prachtig nieuw evenement op de Rotterdamse sportkalender en een geweldige stimulans voor de triathlonsport en voor de NTB. De triathlon is een Olympische tak van sport die zich nationaal en internationaal snel ontwikkelt en Rotterdam biedt met de stad een uniek podium voor deelnemers, toeschouwers en media. De basissporten zwemmen, fietsen en hardlopen kunnen in verschillende afstanden bovendien goed worden ingepast in onze school- en sportstimuleringsprogramma’s.”
 


Noot voor de redactie:

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Rembert Groenman – NTB: tel. 06 53 28 97 08
Ronald Buijs – Shivers: tel. 06 51 62 47 67
Hans Zoethoutmaar – Rotterdam Topsport:  tel. 06 54 76 10 16
Marieke van Gruijthuijsen – woordvoerder wethouder Adriaan Visser: tel. 06 13 15 51 20