Direct naar de content

Weekberichten van 7 tot en met 13 december 2015

Prijsuitreiking winnaar MKB Rotterdam Leerwerkbedrijf van het jaar
Maandag 7 december, 17.30 uur
Albeda, Rosestraat 1101

Wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs) maakt maandag bekend welk bedrijf dit jaar is verkozen tot 'MKB Rotterdam Leerwerkbedrijf van het Jaar'. De genomineerde bedrijven zijn: Meerbouw Rotterdam B.V., Schildersbedrijf Hoftijzer B.V. en Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling West. Ook wethouder Maarten Struijvenberg is aanwezig bij de kerstborrel van MKB Rotterdam voorafgaand aan de prijsuitreiking. (Meer informatie bij: Hans Scholten, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 12552668)

Sport Awards Rotterdam-Rijnmond
Maandag 7 december, 21.00 uur
Nieuwe Luxor Theater

Maandag worden de Sport Awards Rotterdam-Rijnmond uitgereikt aan de Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Sportvrijwilliger en Sportcoach van 2015. Ook wordt de Metro Sporttalent Award uitgereikt aan het aanstormend sporttalent, wordt de Gehandicaptensportprijs overhandigd en worden de sportkampioenen uit de breedtesport gehuldigd. Het feestelijk en sportieve programma wordt opgeluisterd met muziek. Burgemeester Aboutaleb reikt ook een van de Awards uit rond 21.00 uur. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)

Opening Steunpunt winterdienst Noord
Dinsdag 8 december, 09.30 uur
Rotterdam, Giessenweg 14

Wethouder Eerdmans (Buitenruimte) opent het geheel vernieuwde Steunpunt winterdienst Noord aan de Giessenweg. Het slimme ontwerp en de innovatieve logistieke oplossingen maken dit steunpunt tot één van de modernste zoutloodsen van Europa. Vanaf deze locatie kunnen strooiwagens snel uitrukken door snelle bevoorrading, om zo de gladheid op de rechter Maasoever van de stad te bestrijden. (Meer informatie: Claudia Verhulp, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel.: 06 – 512 66 315)

Opening Schmidt Zeevishandel door Hare Majesteit
Dinsdag 8 december, 14.15 uur
Matlingeweg 333, Spaanse Polder

Dinsdag verricht Koningin Máxima de officiële openingshandeling van de nieuwe vestiging van Schmidt Zeevishandel in de Spaanse Polder. Burgemeester Aboutaleb zal haar begeleiden. "Schmidt Zeevischhandel" is omstreeks 1908 opgericht door Oma Schmidt en was bijna 100 jaar gevestigd aan het Vasteland. Het bedrijf heeft 120 mensen in dienst en levert aan cruiseschepen, de groothandel, hotels, restaurants en cateringbedrijven door heel het land. Naar eigen zeggen heeft Schmidt Zeevis de mooiste viswinkel van Europa. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)

Chanoekaviering
Dinsdag 8 december, 18.45 uur
Schouwburgplein

Dinsdagavond spreekt burgemeester Aboutaleb tijdens de Chanoekaviering op het Schouwburgplein. In 2011 was dit voor het eerst, ter herdenking van 400 jaar Jodendom in Rotterdam. Chanoeka staat ook bekend als het lichtfeest of toewijdingsfeest. De eerste dag, erev chanoeka, begint na de zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev. Tijdens de Chanoekaviering worden de kaarsjes van de menora aangestoken. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)

Start actie “Lichtjes voor Sophia”
Woensdag 9 december, 16.30 uur
Sophia Kinderziekenhuis

Wethouder Joost Eerdmans geeft woensdag het startsein voor de actie “Lichtjes voor Sophia”. Iedereen kan een symbolisch lichtje voor de kerstboom kopen. Dit jaar branden de lichtjes voor onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen van de meest kwetsbare groep patiënten in het Sophia: de kinderen die veel te vroeg en/of met een ernstige aangeboren afwijking te wereld zijn gekomen. (Meer informatie bij: Claudia Verhulp, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel.: 06 – 512 66 315)

Historisch Wel & Wee Café
Woensdag 9 december, 18.30 uur
De Doelen

Wethouder Pex Langenberg is woensdag 9 december een van de sprekers tijdens een speciale editie van het Historisch Wel & Wee Café in De Doelen, het maandelijkse programma van het Historisch Genootschap Roterodamum. (Meer informatie bij: Saskia Kooijman-Castelijns, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53786101)

Uitreiking Van Vollenhovenpenning
Woensdag 9 december, 11.00 uur
Burgerzaal stadhuis

Woensdag spreekt burgemeester Aboutaleb gastheer tijdens de uitreiking van de Prof. Mr. Pieter van Vollenhovenpenning in de Burgerzaal. De Stichting Maatschappij en Veiligheid vindt het van groot belang dat iedereen zich inzet voor de veiligheid in onze samenleving en wil daarom mensen die hier op een bijzondere wijze aan hebben bijgedragen eren en belonen. Het gaat hierbij niet zo zeer om professionals die hun werk goed doen, maar om een gewone burger die zich inzet voor de veiligheid of een hulpverlener die iets extra’s doet. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)

Herdenking bij Mariniersmomunent
Donderdag 10 december, 10.20 uur
Oostplein

Donderdag spreekt burgemeester Aboutaleb tijdens de jaarlijkse herdenking bij het Mariniersmonument, waarbij de gevallenen van het Korps Mariniers worden herdacht. De Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers ondersteunen op muzikale wijze het ceremonieel. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)

Spreken op Transformatiecongres Rotterdam
Donderdag 10 december, 14.30 uur
Van Nelle Fabriek

De afgelopen vier jaar is met succes 300.000 m2 lege kantoorpanden getransformeerd. Maar in Nederland is een overaanbod aan kantoren en winkels. Door maatschappelijke en demografische trends is het bovendien waarschijnlijk dat de vraag naar nieuwe kantoren en winkels verder zal afnemen en de leegstand zal toenemen. Tijdens het congres gaat het om ánders kijken naar vastgoed. Wat en wie heb je nodig om effectief te transformeren voor alle betrokkenen? Tijdens het congres onthult wethouder Ronald Schneider (Stedelijke vernieuwing) de nieuwe Rotterdamse Transformatie-aanpak. (Meer informatie bij: Edwin Cornelisse, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 10064779)

Oplevering geluidsscherm langs A20
Donderdag 10 december, 14.30 uur
Roeivereniging SKADI, Noorderkanaalweg 20-22, 3037 AV Rotterdam

Om de overlast van het geluid van het verkeer op de A20 te verminderen heeft Rijkswaterstaat geluidsschermen geplaatst tussen het Kleinpolderplein en daar waar de A20 over de Rotte gaat. Het gaat om in totaal 3,5 kilometer. Het geluidscherm wordt donderdag 10 december bij roeivereniging SKADI aan de Noorderkanaalweg in bijzijn van wethouder Pex Langenberg (verkeer) feestelijk opgeleverd. (Meer informatie bij: Saskia Kooijman-Castelijns, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53786101)

Dag van de Haven
Donderdag 10 december, 15.15 uur
Nieuwe Luxor Theater

Donderdag spreekt burgemeester Aboutaleb tijdens de Dag van De Haven, het traditionele eindejaar evenement van en voor alle vrienden van de Rotterdamse haven. De burgemeester neemt ook het eerste exemplaar van het boek: De Haven van Rotterdam – Wereld tussen Stad en Zee in ontvangst. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)

Ontsteken lichtjes kerstboom
Donderdag 10 december, 17.00 uur
Stadhuis, Coolsingel

De feestdagen beginnen met het ontsteken van de verlichting in de grote kerstboom voor het stadhuis. Iedereen is van harte welkom! Het programma start met een optreden van het grootste kinderkerstkoor van Rotterdam samen met de zangeressen Shirma Rouse en Lady Shaynah. Burgemeester Aboutaleb is gastheer en zal de lampjes in de kerstboom aandoen. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)

Opening RINEW
Vrijdag 11 december, 15.30 uur
Uit je Eigen Stad, Merwe-Vierhavengebied, Marconistraat 39

Vrijdag verricht burgemeester Aboutaleb de officiële opening van de onderzoek installatie RINEW (Rotterdam Innovative Nutrients Energy and Watermanagement) van Evides. Evides Waterbedrijf is in 2013 samen met een aantal partners het onderzoeksproject RINEW gestart. Doel van het project is om bruikbare stoffen uit afvalwater terug te winnen en deze zoveel mogelijk lokaal weer in te zetten. RINEW levert een belangrijke bijdrage aan het sluiten van de waterketen. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)

Opening Welkom Thuis
Vrijdag 11 december, 17.00 uur
Villa Zebra, Stieltjesstraat

Vrijdag opent burgemeester Aboutaleb Welkom Thuis in Villa Zebra op de Kop van Zuid. Deze nieuwe tentoonstelling is bedoeld voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Een thuis heeft verschillende vormen. Je kunt je thuis voelen als je over de Van Brienenoordbrug de stad binnen rijdt, of als je na een dag hartelijk begroet wordt door je hond of kat. Een thuis hebben is echter niet vanzelfsprekend. Welkom Thuis heeft voor iedere kunstenaar die exposeert een eigen associatie. Met een sleutelbos in de hand kiezen de kinderen één van de zeven voordeuren om de tentoonstelling te betreden. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)

Opening Timmerhuis
Vrijdag 11 december, 18.00 uur
Timmerhuis, Halve Maan passage

Het Timmerhuis is voor Rotterdam een plek van groot historisch belang. Het is de plek waar de wederopbouw van de stad werd geregisseerd na de Tweede Wereldoorlog. Wethouder Ronald Schneider (Stedelijke ontwikkeling) opent vrijdag het Timmerhuis waar wonen, werken, cultuur en ontspannen samenkomen in één gebouw. Het Timmerhuis is het onderkomen van Museum Rotterdam, verschillende winkels en horeca. Op de eerste tot en met de vijfde verdiepingen bevinden flexibele werkplekken voor ambtenaren van de gemeente Rotterdam. Er bevinden zich 84 appartementen in het Timmerhuis, die allemaal verkocht zijn. (Meer informatie bij: Edwin Cornelisse, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 10064779)

Defilé Korps Mariniers
Zaterdag 12 december, 10.30 uur
Coolsingel

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander woont zaterdag 12 december de viering bij van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers in Rotterdam. De Koning neemt na afloop van de ceremonie op de Coolsingel voor het Stadhuis een defilé af. Ongeveer tweeduizend (oud-)mariniers, personeel van de vloot en een eenheid van de Britse Royal Marines lopen mee in het gronddefilé op de Coolsingel. Ook zijn diverse historische en hedendaagse voertuigen te zien. Het defilé wordt afgesloten met een luchtdefilé. Burgemeester Aboutaleb is gastheer. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)

Onthulling kunstwerk Arno Coenen op Tiendplein
Zaterdag 12 december, 17.00 uur
Tiendplein

Kunstenaar Arno Coenen nam – in opdracht van de gemeente Rotterdam – het transformatorhuisje aan het Tiendplein als uitgangspunt en locatie voor zijn nieuwste kunstwerk The World is Yours. Wethouder Maarten Struijvenberg onthult dit kunstwerk in de vorm van een open wereldbol zaterdag 12 december om 17.00 uur. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 22661917)

Debatnacht
Zaterdag 12 december, 20.00 uur
Arminius, Museumpark 3

Zaterdag neemt burgemeester Aboutaleb deel aan de jaarlijkse Debatnacht in Arminius. Bezoekers en opiniemakers uit Nederland en Rotterdam discussiëren tijdens de vele debatten over de samenleving, politiek, kunst en wetenschap. Naast de burgemeester doen Filemon Wesselink, Wouke van Scherrenburg, Arend-Jan Boekestijn, Kees Moeliker en Jaffe Vink mee. Dit jaar is er ook veel theater, de humor van Radio Romantiek, gesprekken van het Instituut voor de Loslopende Mens en een live street-art battle in de geest van Keith Haring. Presentator is MC Orlando Lansdorf. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)


Noot voor de redactie: