Direct naar de content

Weekberichten van 7 t/m 14 september

 

Heropening Huis van de Wijk Schiemond
Woensdag 9 september, 15.30 uur
Dempostraat 143

Radar beheert in Rotterdam 18 Huizen van de Wijk waarbinnen vrijwilligers een belangrijke rol spelen. De afgelopen maanden hebben vrijwilligers en stagiaires meegedaan aan het leerwerktraject ‘Gastvrij en Aankleding’ en zorgden zij voor een totale metamorfose van het Huis van de Wijk Schiemond. In dit leerwerktraject hebben zij ervaring opgedaan en technieken en ambachten geleerd voor het opknappen van een interieur. Ook hebben zij lessen gevolgd in ondernemersvaardigheden. Wethouder Hugo de Jonge (Zorg) opent woensdag het huis. (Meer informatie bij: Tjeerd Agema, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 51074786)

Internationaal ontbijt bij Speelcentrum Weena
Woensdag 9 september
Diergaardesingel 50
15.30-19.00 uur

Speelcentrum Weena bestaat 65 jaar en organiseert een minisymposium met het thema "Spelen is pret en zoveel meer". Wethouder Adriaan Visser (financien, binnenstad, cultuur en sport) opent het internationale buffet waarmee het minisymposium wordt afgesloten. Het buffet wordt verzorgd door ouders en vrijwilligers.(Meer informatie bij: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 06-13155120)

Sportpluspredikaat voor Korfbalvereniging NIO
woensdag 9 september, 18.00 uur
Abeelweg 233

Korfbalvereniging ckv N.I.O. mag zich minimaal gedurende 2 jaar officieel een Sportplusvereniging noemen. De club heeft dit te danken aan succesvolle maatschappelijke activiteiten, zoals G-korfbal, Kombifit en weerbaarheidstrainingen voor de jeugd. Sportplusverenigingen ontvangen het predikaat als een bewijs van een bepaalde basiskwaliteit en een maatschappelijke rol. Dit is onder andere interessant voor samenwerking met (potentiële) maatschappelijke partners. Het predicaat biedt partijen als welzijnsorganisaties of de eerstelijnszorg inzicht in welke verenigingen interessant zijn om mee samen te werken. Daarnaast heeft de vereniging met het predikaat de mogelijkheid zichzelf te promoten. Wethouder Adriaan Visser (financien, binnenstad, cultuur en sport) komt op woensdag 9 september het officiele Sportpluspredikaat onthullen bij NIO.(Meer informatie bij: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 06-13155120)

Open Monumentenweekend
Woensdag 9 september, 20.00 uur
Scots International Church, Schiedamsevest 121

Zoals gebruikelijk wordt het Open Monumentenweekend voorafgegaan door een lezing. Dit jaar is het landelijke thema van het Open Monumentenweekend Kunst & Ambacht. In Rotterdam is daar het thema Wederopbouw aan toegevoegd. Rotterdam heeft veel monumenten waarbij deze aspecten samen komen. De monumentenlezing wordt georganiseerd door Stichting Monumentendag Rotterdam, AIR Foundation en Historisch Genootschap Roterodamum. Architectuurhistoricus Wijnand Galema, kenner van de Rotterdamse wederopbouw, vertelt tijdens de lezing over de waarde van wederopbouwkunst, de relatie met architectuur en de invloed ervan op hedendaagse kunstenaars. Dat wederopbouwarchitectuur ook een inspiratiebron vormt, toont de Britse kunstenaar Toby Paterson met zijn schilderijen en reliëfs. Deze laten een grote interesse zien voor de na-oorlogse moderne architectuur en de utopische idealen. In zijn lezing vertelt hij hierover aan de hand van zijn werk. Wethouder Adriaan Visser (financien, binnenstad, cultuur en sport) opent de avond met een welkomstwoord. Voor het volledige programma van het Open Monumentenweekend zie http://www.openmonumentendagrotterdam.nl/. (Meer informatie bij: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 06-13155120)

Opening mobiel Marktkantoor
Donderdag 10 september, 14.00 uur
Markt aan de Grote Visserijstraat t.o. Pier 80

Wethouder Maarten Struijvenberg opent donderdag 10 september het mobiel marktkantoor bij de Markt aan de Grote Visserijstraat. Het mobiele marktkantoor ondersteunt in het efficiënt werken voor de marktmeesters. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 22661917).

Health Innovation Challenge
Donderdag 10 september,18.00 uur
Rotterdam Sience Tower,Marconistraat 16

De Health Innovation Challenge 2015 heeft als doel MKB-bedrijven gezamenlijk oplossingen te laten ontwikkelen voor uitdagingen (Challenges) in de zorg. Wethouder Maarten Struijvenberg reikt donderdag 10 september een prijs uit aan het winnende team met de beste pitch. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 22661917).

Opening Gergiev festival
Donderdag 10 september, 19.00 uur
De Doelen

Donderdag opent burgemeester Ahmed Aboutaleb het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival. Deze editie staat in het teken van Rachmaninov. Het Gergiev festiival is van 10 tot en met 12 september 2015. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 53284813)

Opening Fair Design Plein
Vrijdag 11 september, 14.00 uur
Keilestraat 9

Vrijdag 11 september opent wethouder Adriaan Visser (financien, binnenstad, cultuur en sport) samen met kunstenaar Joep van Lieshout het Fair Design Plein. Het Fair Design Plein is een locatie voor kennisontwikkeling over het opschalen van de productie van productontwerp, ambacht en design met een lokale makers-community. Het Fair Design Plein is onderdeel van het project Made in 4Havens. Bij Made in 4Havens gaat het er om productontwerp, design en beeldende kunst uit de regio lokaal te produceren in het Vierhavensgebied. Naast de onthulling van het Fair Design Plein is er een preview van het festival Maak Ruimte dat op zaterdag 12 en zondag 13 september plaatsvindt. (Meer informatie bij: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 06-13155120)

100-jarig bestaan Kralingsche Zeilclub
Vrijdag 11 september, 16.30 uur
Langepad 25

De Kralingsche Zeilclub bestaat maar liefst 100 jaar en dat wordt gevierd. Wethouder Adriaan Visser (financien, binnenstad, cultuur en sport) gaat naar de Kralingsche Zeilclub om zijn felicitaties over te brengen. (Meer informatie bij: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 06-13155120). (Meer informatie bij: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 06-13155120)

Opening Rotterdam World Gateway terminal
Vrijdag 11 september, 16.30 uur
Tweede Maasvlakte, Amoerweg 50

Vrijdag verricht burgemeester Aboutaleb de officiële opening van de RWG terminal op de Tweede Maasvlakte. Rotterdam World Gateway zorgt voor op- en overslag van containers en doorvoer van containers uit de hele wereld naar consumenten en industrieën in Europa. Alle kadekranen van RWG zijn volledig elektrisch, op afstand bestuurd en speciaal ontwikkeld om de nieuwste generatie ‘Ultra Large Container Ships’  af te handelen. Ze hebben een reikwijdte van 24 rijen containers en zijn uitgerust met het ‘double trolley’-systeem. Hiermee kunnen containers in twee stappen van een schip op een AGV (‘Automatisch Geleid Voertuig’) worden gelost. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 53284813)

Sport op Maat dag
Zaterdag 12 september 2015, 12.00 uur
Sportplaza Zuiderpark, Oldegaarde 21

Wethouder Adriaan Visser opent zaterdag 12 september om 12.30 uur samen met Paralympisch rolstoelbasketbalster Barbara van Bergen de jaarlijkse Sport op Maat dag. Op Sportplaza Zuiderpark kunnen mensen met én zonder beperking die dag kennismaken met vele verenigingen en organisaties met aangepast sport- of beweegaanbod. Naast sportclinics en -demonstraties zijn er verschillende informatiestands, is er een talentscout van NOC*NSF aanwezig en kunnen de bezoekers genieten van leuke optredens. (Meer informatie bij: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 06-13155120)
Kijk voor meer informatie op http://www.rotterdamsportopmaat.nl/rotterdam-sport-op-maat-dag.

Slaan eerste herdenkingsmunt Van Nelle fabriek
Zaterdag 12 september, 13.00 uur
Van Nelle Fabriek, Van Nelleweg 1

De herdenkingsmuntenserie Nederlands Werelderfgoed wordt uitgebreid. Ook de Van Nelle Fabriek, die onlangs de status van UNESCO Werelderfgoed kreeg, wordt toegevoegd aan de serie en komt al in 2015 op een herdenkingsmunt te staan. Sinds 2012 wordt er ieder jaar een munt uitgegeven waarop steeds een Nederlands Werelderfgoed verzilverd staat. Zaterdag slaat burgemeester Ahmed Aboutaleb het eerste exemplaar in de Van Nelle fabriek. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 53284813)

Nautilus Triathlon
Zaterdag 12 september, 14.30 uur
Willem Alexanderbaan

Zaterdag 12 september organiseert RV Nautilus haar jaarlijkse triatlon op en rond de Willem-Alexander Baan. Er zijn verschillende onderdelen waaraan deelgenomen kan worden:

  • De 'gewone' Triatlon: 3 km roeien, 20 km fietsen en 5 km hardlopen
  • De Triatlon Sprint: 1,5 km roeien, 5 km fietsen en 2 km hardlopen
  • De Duatlon: 3 km roeien en 20 km fietsen

Wethouder Adriaan Visser (financien, binnenstad, cultuur en sport) is bij de prijsuitreiking aanwezig. Kijk voor meer informatie op www.rvnautilus.nl. (Meer informatie bij: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 06-13155120)

Opening Arte Concordia
Zaterdag 12 september, 16.00 uur
Avenue Concordia

Op 12 september opent de derde editie van de Arte Concordia. Tot en met 11 oktober zal één van de mooiste lanen van Rotterdam het podium zijn voor veertien sculpturen en vijfenveertig speciaal ontworpen vlaggen van evenzoveel kunstenaars. Arte Concordia 2015 – met de titel ‘De Tuilerieën’ – verandert de laan in een luisterrijk beeldenpark, vol feestelijke schoonheid, maar niet zonder vragen en uitdagingen. Dit jaar wordt de hele laan van Oostzeedijk tot Oudedijk benut, wat de mogelijkheid biedt ‘zalen’ te maken met een eigen karakter. Arte Concordia wordt geopend met een geluidperformance van Toine Horvers, een woord van curator Olphaert den Otter en wethouder Adriaan Visser (financien, binnenstad, cultuur en sport). Kijk voor meer informatie op www.arteconcordia.nl. (Meer informatie bij: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 06-13155120)

Opening Cultureel Seizoen
Zondag 13 september, 18.00 uur
Oude Luxor

12 en 13 september staan niet alleen in het teken van Open Monumentenweekend, maar ook in het teken van 24 uur Cultuur. De Rotterdamse culturele sector laat zich op zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 van haar beste kant zien tijdens het festival 24 uur cultuur, dé opening van het nieuwe culturele seizoen. Bezoekers genieten zaterdag vanaf 17.00 uur een etmaal lang van verrassende voorproefjes, premières, exclusieve kijkjes achter de schermen, workshops en speciale projecten op het gebied van theater, dans, beeldende kunst, muziek, film en architectuur. Na een zinderende 24 uur komen de culturele instellingen traditioneel bijeen om de opening van het nieuwe culturele seizoen te vieren. Dit jaar doen zij dat in het Oude Luxor. Wethouder Adriaan Visser (financien, binnenstad, cultuur en sport) spreekt de culturele sector toe en toast met de aanwezigen op een succesvol cultureel jaar. Sinds vorig jaar wordt tijdens deze borrel ook de Cultuurpenning uitgereikt. Vorig jaar overhandigde wethouder Visser deze penning aan Dick Packert vanwege zijn grote verdiensten voor de ontwikkeling van de Rotterdamse popsector. Kijk voor meer informatie op www.24uurcultuur.nl.(Meer informatie bij: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 06-13155120)


Noot voor de redactie: