Direct naar de content

Weekberichten van 5 tot en met 11 december 2016

100 jaar Radio Holland
dinsdag 6 december, 17.00 uur
ss Rotterdam, 3e Katendrechtse Hoofd

Dinsdag is burgemeester Aboutaleb aanwezig bij de viering van het 100-jarig jubileum van Radio Holland (1916-2016) in de Grand Ballroom van ss Rotterdam. Hij neemt het jubileumboek in ontvangst en spreekt de aanwezigen toe. Radio Holland is een grote maritieme werkgever in Rotterdam en gespecialiseerd in maritieme satelliet- en radiocommunicatie en navigatiesystemen voor met name de zeevaart. Het bedrijf heeft ruim 40 kantoren wereldwijd en 900 werknemers in dienst, waarvan 250 in Rotterdam. Radio Holland werd in 1916 opgericht als Nederlandsche Telegraaf Maatschappij Radio-Holland. Na de ramp met de Titanic was duidelijk dat contact tussen schip en wal van vitaal belang is. Radio Holland speelde een belangrijke rol in de communicatie op zee, met een corps van radio-officieren (marconisten). Het Morse-tijdperk werd uiteindelijk vervangen door de introductie van satellietcommunicatie. (Meer informatie: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 53 28 48 13)

Opening wijkpost Pupillenbuurt
Woensdag 7 december, 15.00 – 16.00 uur
Ruilstraat 57

Woonbron heeft met een wijkconciërge van gemeente Rotterdam een wijkpost geïnstalleerd in de Pupillenbuurt. Bewoners kunnen daar meldingen doen over hun wijk, bijvoorbeeld over veiligheid en buitenruimte. Dat kan tijdens het spreekuur. De wijkconcierge is ook vaak vinden in de wijk op straat, waar degene zelf zaken signaleert en zorgdraagt voor het oplossen ervan. De nieuwe wijkpost wordt geopend door wethouder Joost Eerdmans en Wilfred Thermoshuizen (Woonbron, regiomanager Delfshaven). (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, tel: 06 – 512 66 315)

Officiële opening Breeddiep
woensdag 7 december, 16.00 uur
De Scheurhaven op de Landtong Rozenburg (havennummer 5395), aan boord van het schip Marco Polo

Woensdag 7 december verricht wethouder Adriaan Visser de officiële opening van het Breeddiep. Het officiële gedeelte start om 16.00 uur en vindt plaats op de Scheurhaven op de Landtong Rozenburg (havennummer 5395) aan boord van het schip “Marco Polo”. Sinds 1 maart jl. wordt er gewerkt aan de verbreding van het Breeddiep, een belangrijke verbinding voor de binnenvaart in Rotterdam. De verbreding van het Breeddiep komt tegemoet aan de wens van de binnenvaart om de doorvaartcapaciteit van en naar de Maasvlakte te vergroten. Met de verbreding van 75 naar 350 meter wordt de binnenvaart veiliger en efficiënter. Het project is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam. De uitvoering ligt in handen van Van Oord. (Meer informatie: Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Visser, 06 82 51 77 42)

Dag van de Haven
donderdag 8 december, 16.00 uur
Nieuwe Luxor Theater, Posthumalaan 1

Donderdag 8 december is wethouder Adriaan Visser spreker bij de opening van de Dag van de Haven in het Nieuwe Luxor Theater. Het officiële programma start om 16.00 uur. De Dag van de Haven wordt georganiseerd door de Havenvereniging Rotterdam. Tijdens deze traditionele afsluiting van het havenjaar wordt niet alleen teruggekeken op het jaar 2016 maar ook vooruitgekeken op de jaren die komen. Daarnaast is er gelegenheid tot netwerken. (Meer informatie: Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Visser, 06 82 51 77 42)

Uitreiken vuurwerkbrillen
vrijdag 9 december, vanaf 9.45 uur
basisschool De Esch, Lage Filterweg 4

Vrijdag reiken burgemeester Ahmed Aboutaleb en oogarts Tjeerd Faber vuurwerkbrillen uit aan de leerlingen van groep zeven en acht van openbare basisschool De Esch. Ook wordt de spot: “Laat vuurwerk niet ’t laatste zijn wat je ogen zien” gepresenteerd en geeft dokter Faber de kinderen uitleg over de gevolgen van het afsteken van vuurwerk zonder vuurwerkbril. Dit jaar worden 38.500 brillen op ruim 200 scholen uitgedeeld. Door het dragen van een vuurwerkbril is er de afgelopen jaren bij kinderen onder de 12 jaar minder oogletsel geconstateerd. Zie ook: www.oogziekenhuis.nl/vuurwerk en www.rotterdam.nl/oudennieuw. (Meer informatie: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 53 28 48 13)

Onthulling basketbalborden Henegouwerplein
vrijdag 9 december, vanaf 11.45 uur
Recreatiecentrum Oostervant, Oostervantstraat 25

Wethouder Adriaan Visser onthult, samen met Francisco Elson en Ivo Opstelten op vrijdag 9 december om 12.15 uur twee basketbalborden. Locatie hiervoor is het Henegouwerplein waar (voormalig) basketballer en NBA kampioen Francisco Elson in zijn jonge jaren basketbalde. Na het behalen van de NBA titel in 2007 heeft Ivo Opstelten, als voormalig burgemeester, aan Francisco Elson in het bijzijn van zijn ouders en Errol Esajas de toezegging om het Henegouwerplein te verbinden aan zijn naam vanwege de betekenis die Elson heeft voor de stad Rotterdam en de Rotterdamse sportwereld in het bijzonder. Deze toezegging wordt op 9 december ingelost. (Meer informatie: Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Visser, 06 82 51 77 42)

Rotterdam en de Eerste Wereldoorlog
vrijdag 9 december, 12.30 uur
stadhuis

Vrijdag neemt burgemeester Aboutaleb het eerste exemplaar in ontvangst van het boek: Rotterdam en de Eerste Wereldoorlog uit handen van de auteurs Henk van der Linden, Edwin Ruis en Eric Wils. Rotterdam was destijds als havenstad ook een belangrijke pijler onder de Nederlandse economie en had de aandacht van de strijdende partijen. Vanwege de centrale ligging groeide Rotterdam zelfs uit tot het grootste internationale spionagecentrum ter wereld. Ook was de stad belangrijk voor Belgische en Britse vluchtelingen om aan Duitse gevangenschap te ontkomen. Ondanks de moeilijke sociale en economische omstandigheden ging het dagelijks leven tussen 1914-18 gewoon door, met voetbal en toneel als afleiding. Om meer bekendheid te geven aan wat er gebeurde in Nederland tijdens de WOI, brengt de stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog een serie stads- en regionale bundels uit. Rotterdam is de vijfde editie. (Meer informatie: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 53 28 48 13)

Kerstceremonie
vrijdag 9 december 2016, 17.00 – 18.00 uur
Coolsingel, voor het stadhuis

Vrijdagmiddag ontsteekt burgemeester Aboutaleb de lichtjes in de kerstboom voor het stadhuis. De kerstceremonie wordt muzikaal omlijst door een kerstkoor van 250 kinderen samen met de zangeressen Anna Rune, Karlijn Verhagen en rapper Monta. Dit jaar is er speciale aandacht voor longontsteking, de grootste veroorzaker van kindersterfte bij kinderen onder de 5 jaar. Het kinderkoor zingt voor dit goede doel het lied ‘Laat ze daar niet stikken’, speciaal ontwikkeld door ZangExpress i.s.m. met het Nederlandse Rode Kruis. Ook Serious Request besteedt dit jaar aandacht aan dit thema. Iedereen is van harte uitgenodigd om de kerstceremonie bij te wonen. (Meer informatie: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 53 28 48 13)

Startschot lustrum Rotterdam Running Ambassadors
Zaterdag 10 december, 10.00 uur
Alohabar, Maasboulevard 100

Zaterdag geeft wethouder Adriaan Visser om 10.00 uur het startschot bij het lustrum van de Rotterdam Running Ambassadors. Dit jaar wordt voor de 15e keer het jaarlijks hardloop- en netwerkevenement ‘Wedstrijd zonder Tijd’ gehouden van de Rotterdam Running Ambassadors. Genodigden geven, als duo, van tevoren een streeftijd op, doen het horloge af en lopen 5km door het mooiste parcours van Rotterdam! De winnaars zijn degene die het dichtst in de buurt komen van de streeftijd. Kortom, een heel andere benadering van het fenomeen wedstrijd waarbij dus iedereen kan winnen. Meer info: wedstrijdzondertijd.nl of Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Visser, 06 82 51 77 42)

Herdenking bij Mariniersmonument
zaterdag 10 december, 11.00 uur
Oostplein

Zaterdag legt burgemeester Ahmed Aboutaleb een krans ter ere van alle gevallenen in de geschiedenis van het Korps Mariniers tijdens de jaarlijkse herdenking op het Oostplein. Genodigden zijn deputaties van actief dienende en oud-mariniers, veteranen en afvaardigingen van buitenlandse marinierskorpsen. Verder is iedereen van harte welkom om de plechtigheid bij te wonen. De Marinierskapel en de Tamboers en Pijpers van het Korps verzorgen de muzikale omlijsting. (Meer informatie: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 53 28 48 13)

Geloven in Vrede
zaterdag 10 december, 15.00 uur
Kruisvindingskerk, Beukendaal 8

Zaterdag wordt in Vreewijk Geloven in Vrede gevierd, ter afsluiting van de viering Vreewijk 100 Jaar. De Protestants-Christelijke, Servisch-Orthodoxe, Moslim, Hindoestaanse, Joodse en de Rooms-Katholieke gemeenschap in Vreewijk leveren een bijdrage aan de viering. Burgemeester Ahmed Aboutaleb, sluit de bijeenkomst af met een lezing. Iedereen is van harte welkom: bewoners van Vreewijk, leden van de deelnemende geloofsgemeenschappen of mensen met een ander geloof of overtuiging. Een speciale uitnodiging gaat uit naar vluchtelingen die een veilig verblijf hebben gevonden in Rotterdam(-Zuid) en Tuindorp Vreewijk. De viering wordt afgesloten met een eenvoudige gezamenlijke maaltijd. (Meer informatie: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 53 28 48 13)

En verder

Spreekt burgemeester Aboutaleb tijdens de eindejaarsbijeenkomst van VNO-NCW Rotterdam in de Burgerzaal op donderdag 8 december om 17.30 uur. (Meer informatie: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 53 28 48 13)


Noot voor de redactie: