Direct naar de content

Weekberichten van 4 tot en met 11 oktober

Resilient Cities Leaders Summit
2-4 oktober
Rockefeller Foundation in Bellagio, Italië

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is van 2 tot en met 4 oktober bij de Rockefeller Foundation in Italië voor de 100 Resilient Cities Leaders Summit. In 2014 heeft de Rockefeller Foundation Rotterdam geselecteerd als lid van het  “100 Resilient Cities Network”. Deze steden krijgen de komende jaren steun om zich beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. De Rockefeller Foundation stelt 100 miljoen dollar beschikbaar om contacten in het netwerk te onderhouden, ervaringen uit te wisselen, plannen voor klimaatadaptatie op te stellen en voorbeeldprojecten te ontwikkelen en uit te voeren. Tijdens deze top gaan de burgemeesters met elkaar in gesprek over de uitdagingen waar hun steden voor staan. (Meer informatie: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 53284813)

Vastgoedbeurs Expo Real
Maandag 5 en dinsdag 6 oktober
München

EXPO REAL is een van de grootste B2B-beurzen voor commercieel vastgoed in Europa en biedt een belangrijk zakelijk platform voor de internationale vastgoedsector en voor beleggers. Wethouder Schneider (stedelijke ontwikkeling) neemt deel aan de vastgoedbeurs Expo Real die van 5 tot en met 7 oktober in München wordt gehouden. (Meer informatie bij: Edwin Cornelisse, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 10064779)

Meatless Monday
5 oktober, 11.45 uur
De Rotterdam, Wilhelminakade 139, 21ste verdieping

Even een dag geen vlees of vis: dat is gezond en goed voor de dieren. Daarom is het de dag na dierendag Meatless Monday in de bedrijfsrestaurants van De Rotterdam en het stadhuis. Het hele menu is vegetarisch. Wethouder Joost Eerdmans (o.a. dierenwelzijn) luncht tijdens Meatless Monday in het bedrijfsrestaurant van De Rotterdam samen met een aantal gasten, onder wie Tweede Kamerlid Marianne Thieme, zangeres Ai Ming Oei en columniste Carrie.(Meer informatie en aanmelden bij Maj-Britt van Raalte, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 12658813)


Symposium Laurentiusdag
Maandag 5 oktober, 15.00 uur
Burgerzaal, stadhuis, Coolsingel 40

Samenwerkende kerken, christelijke maatschappelijke en diaconale instellingen in Rotterdam organiseren het symposium “Wat doet armoede met kinderen en jongeren?”. Dit symposium is onderdeel van een breder geheel van activiteiten die dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd onder de titel ´Laurentiusdag´. Het symposium focust op de positie van kinderen. Wethouder Hugo de Jonge (jeugd en zorg) is gastheer en vertelt welke aandacht kinderen onder de armoedegrens krijgen van de gemeente Rotterdam. (Meer informatie bij: Tjeerd Agema, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 51074786)

 
Opening Kinderzwerfboek-station
Woensdag 7 oktober, 15.30 uur
Euromast

Woensdag 7 oktober bezoeken de Zwerkboekbendes Rotterdam. Hiermee starten duizenden kinderzwerfboeken hun zwerftocht via vele Rotterdamse kinderen. Op een groot aantal Rotterdamse scholen worden Kinderzwerfboek-stations (soort mini-bieb voor kinderen) geopend waar kinderen boeken kunnen brengen en meenemen. Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs en jeugd) laat het eerste kinderzwerfboek zwerven. Zwerfboeken worden doorgegeven, achtergelaten op scholen, in ziekenhuizen, wachtkamers, winkels, treinen, bussen of in een kinderzwerfboek-station. (Meer informatie bij: Tjeerd Agema, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 51074786)


Internationale conferentie reservisten
Woensdag 7 oktober, 17.00 uur
Stadhuis, Coolsingel 40

Dit jaar is Nederland, van 6 tot en met 8 oktober, gastheer van de International Conference on Employer Support for the Reserves (ICESR), een bijeenkomst door en voor krijgsmachten. Op woensdag 7 oktober bezoeken de gasten in groepjes tien grote bedrijven in de regio Rotterdam, om van gedachten te wisselen over de meerwaarde die reservisten genereren voor de burgerwerkgever. Wethouder Maarten Struijvenberg (economie) ontvangt de gasten om 17.00 uur op het Rotterdamse stadhuis. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 22661917)


Arminiuslezing
Woensdag 7 oktober, 20.00 uur
Arminiuskerk, Westersingel

Woensdag 7 oktober verzorgt burgemeester Ahmed Aboutaleb de Arminiuslezing. De Remonstrantse Gemeente in Rotterdam nodigt elk jaar een bekende Rotterdammer uit om de Arminiuslezing te houden. De spreker wordt gevraagd de zin: Ik sta voor … aan te vullen. Burgemeester Aboutaleb heeft voor “compassie” gekozen. Hij vertelt wat dit begrip voor hem en de stad betekent en legt een link met de geschiedenis en actualiteit. (Meer informatie: Lennart de Jong, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 53284813)


Feestelijke start renovatie ‘Pakhuismeesteren’
Vrijdag 9 oktober, 12.30 uur
Pakhuismeesteren, Wilhelminakade Rotterdam

Vrijdag 9 oktober geeft wethouder Schneider (stedelijke ontwikkeling) het startsein voor de renovatie van het oude pakhuis ‘Pakhuismeesteren en bouw van het nieuwe Room Mate Hotel’. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst wordt ook de nieuwe naam het hotel bekend gemaakt. Het pakhuis van Pakhuismeesteren stamt uit 1890 en is het laatste historische gebouw dat op de Wilhelminapier opgeknapt wordt. Met de renovatie en bouw van dit oude pakhuis tot hotel blijft dit markante gebouw behouden voor de toekomst. (Meer informatie bij: Edwin Cornelisse, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 10064779)


Ronald McDonaldhuis Sophia 30 jaar
Vrijdag 9 oktober, 16.00 uur
Burgerzaal, stadhuis, Coolsingel 40

Vrijdag 9 oktober bestaat het Ronald McDonaldhuis Sophia Rotterdam 30 jaar. Ter gelegenheid daarvan ontvangt burgemeester Aboutaleb de vrijwilligers van het Huis op het stadhuis in de Burgerzaal. Ook neemt hij het eerste exemplaar van het boek “Bijna thuis” in ontvangst, dat speciaal voor dit jubileumjaar samengesteld is. Vele bekende en onbekende Rotterdammers (onder wie burgemeester Aboutaleb zelf) hebben een bijdrage aan het boek geleverd. In het Ronald McDonaldhuis logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in Erasmus MC-Sophia. (Meer informatie: Lennart de Jong, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 53284813)


Zonnestroomproject met crowd funding
Vrijdag 9 oktober, 16.00 uur
Marconistraat 39

Wethouder Langenberg neemt vrijdag 9 oktober het eerste grote zonnestroomproject in gebruik dat is gefinancierd met crowd funding. Het gaat om een groot zonnedak van 276 panelen bij “Uit Je Eigen Stad” aan de Marconistraat. (Meer informatie bij: Saskia Kooijman-Castelijns, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 53786101


Lezing over essay Maand van de Geschiedenis
Vrijdag 9 oktober, 19.00 uur
Donner, Coolsingel 119

Dit jaar heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb het essay voor de Maand van de Geschiedenis geschreven met de titel: Droom & daad. Vrijdag 9 oktober wordt het boek gepresenteerd en gaat hij in gesprek met Marcel Möring bij boekhandel Donner. (Meer informatie: Lennart de Jong, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)

Netwerkbijeenkomst Citylab010
Zaterdag 10 oktober, 12.00 uur
Drijvend Paviljoen in de Rijnhaven (ter hoogte van Posthumalaan 90)

Op zaterdag 10 oktober creëert CityLab010 tussen 12.00 en 15.00 uur voor de tweede keer een ontmoetingsplaats voor dromers, denkers en doeners in Rotterdam. In het Drijvend Paviljoen scherpen plannenmakers met elkaar en de andere aanwezigen hun plannen aan. De partners van CityLab010 en andere experts zijn aanwezig om tips te geven. Dit zijn onder andere de kennismakelaars van de Hogeschool Rotterdam, de deskundigen van Ploum Lodder Princen, de financials van Rabobank Rotterdam en het netwerk van Yes We Care. Naast de maatschappelijke partners zijn ook alle wethouders van de gemeente Rotterdam persoonlijk aanwezig om in gesprek te gaan met plannenmakers. (Meer informatie bij Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel 06 13155120)

Prijsuitreiking ‘Geef plastic de zak’
Zaterdag 10 oktober, 15.30 uur
Locatie volgt

Rotterdam is op zoek naar het beste idee om de stad zoveel mogelijk vrij te krijgen van plastic tasjes. Inwoners en ondernemers konden tot begin september hun idee aandragen tijdens de wedstrijd Geef plastic de zak. Het beste idee krijgt van de gemeente een startbudget van € 15.000 om het idee mee uit te voeren, en moet de stad helpen daadwerkelijk minder plastic tasjes te gaan gebruiken. Rotterdam loopt hiermee voor op het landelijke beleid om per 1 januari 2016 de gratis plastic zak te verbieden. Wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid) is zaterdag 10 oktober om 15.30 uur bij de bekendmaking van de winnaar. (Meer informatie bij: Saskia Kooijman-Castelijns, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 53786101)

Laurentiusdag diner
Zaterdag 10 oktober, 19.30 uur
Van Nelle Fabriek

Voor de tweede keer organiseren gezamenlijke kerken en kerkelijke instellingen in Rotterdam in oktober allerlei activiteiten onder de naam Laurentiusdag om aandacht te vragen voor armoede in de stad, en wat we daar aan kunnen doen. Een van die activiteiten is een diner op zaterdag, voor de 800 cliënten van de Voedselbank. Zij krijgen een 3-sterren diner, opgediend door vele vrijwilligers. Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent de avond. (Meer informatie: Lennart de Jong, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 53284813)

En verder…

…. sluit wethouder Hugo de Jonge (onderwijs) maandag 5 oktober om 16.10 uur in het Bibliotheektheater de studiedag af van leraren van basisscholen uit Rubroek-Crooswijk. (Meer informatie bij: Tjeerd Agema, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 51074786)

…opent burgemeester Aboutaleb op vrijdag 9 oktober om 14.15 uur het nieuwe Reym Total Care Centre aan de Theemsweg 32 (Havennummer 5117, Botlek). Reym total Care is de grootste, onafhankelijke, beursgenoteerde afvaldienstverlener van Europa. (Meer informatie: Lennart de Jong, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 53284813)

…opent wethouder Pex Langenberg (cultuur) zondag 11 oktober om 11.30 uur het Kinderboekenweekfeest in de Centrale van Bibliotheek aan de Hoogstraat. (Meer informatie bij: Saskia Kooijman-Castelijns, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 53786101


Noot voor de redactie: