Direct naar de content

Weekberichten van 4 tot en met 10 november 2019

Congrestival Rotterdam
Maandag 4 november, 10.00 uur
Kino, Gouvernestraat

Wethouder Sven de Langen (o.a. ouderen) opent op maandag 4 november het Congrestival Rotterdam Ouder en Wijzer. Rotterdam wil een stad zijn waar je, samen met anderen, gezond en vitaal oud kunt worden en passende zorg en ondersteuning aanwezig is als je dat nodig hebt. Tijdens het congrestival wordt het programma Rotterdam Ouder en Wijzer gepresenteerd aan professionals in zorg en welzijn. (Meer informatie: Kim Harmsen, bestuursvoorlichter wethouder de Langen, tel. 06  –  415 499 95)

Welkom MSC Grandiosa
Maandag 4 november, 11.30 uur
Cruiseterminal

Maandag 4 november meert de MSC Grandiosa aan in Rotterdam. Dit cruiseschip van 331 bij 43 meter heeft 14 dekken en biedt plaats aan 4.900 passagiers. Havenwethouder Arjan van Gils overhandigt de kapitein een plaquette met daarop een antieke sleutel om het schip welkom te heten in Rotterdam. De MSC is momenteel één van de milieuvriendelijkste schepen. (Meer informatie: Leendert Vermeulen, bestuursvoorlichter wethouder van Gils. tel. 06  – 181 911 04)

50 jaar arbeidsmigratie in Nederland
Maandag 4 november, 19.30 uur
’t Klooster, Afrikaanderplein 7

Het Atlas Cultureel Centrum staat dit jaar stil bij 50 jaar arbeidsmigratie, met een reizende tentoonstelling en een randprogrammering van lezingen, debatten en culturele avonden. Maandagavond opent burgemeester Aboutaleb de tentoonstelling ‘50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’ in cultureel centrum ’t Klooster. Er zijn foto’s van toen en nu, ingedeeld naar thema (werk, gezinshereniging, cultuur, religie, sport en politiek) en persoonlijke voorwerpen zoals een dagboek, koffer, werkkleding en paspoorten. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Maritime Awards Gala
Maandag 4 november, 20.45 uur
Broodfabriek Rijswijk

Tijdens het jaarlijkse Maritime Awards Gala worden innovatieve topprestaties uit de Nederlandse maritieme sector gepresenteerd aan captains of industry en maritieme professionals. Tijdens het evenement worden vijf Maritime Awards uitgereikt, burgemeester Aboutaleb is een van de sprekers. Rotterdam zet zich de komende jaren in voor de maritieme sector. In de week van het Maritime Awards Gala vindt ook één van ’s werelds grootste maritieme beurzen plaats in Ahoy. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Opening Waterwoud
Dinsdag 5 november, 16.30 uur
Paviljoen Buitenplaats, Eiland van Brienenoord

In 2018 presenteerde Van Oord een cadeau aan de stad ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het maritieme familiebedrijf. Het Waterwoud, een uitkijktoren op het Eiland van Brienenoord, wordt op dinsdag 5 november officieel geopend door wethouder Bert Wijbenga (o.a. buitenruimte). Na een wandeling vanaf het paviljoen naar de meest zuidwestelijke punt van het Eiland vindt de feestelijke opening plaats. Daarna is er gelegenheid het Waterwoud te beklimmen. (Meer informatie: Lisette van Bale, bestuursvoorlichter wethouder Wijbenga, tel. 06  –  283 627 17)

Ondertekening convenant UAF
Vrijdag 8 november, 9.30 uur
Stadhuis, Coolsingel 40

Vrijdag ondertekenen wethouder Bert Wijbenga (o.a. integratie en samenleven) en directeur Mardjan Seighali van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF een samenwerkingsconvenant. Gemeente en UAF gaan zich samen inzetten voor statushouders die op hbo-niveau of universitair niveau aan de slag willen. Dit betekent dat zij hulp en begeleiding op maat krijgen bij het bepalen van de beste route naar een studietraject of een baan. (Meer informatie: Lisette van Bale, bestuursvoorlichter wethouder Wijbenga, tel. 06  –  283 627 17)

Ondertekening afspraken: Nu niet zwanger
Woensdag 6 november 16.45 uur – 18.30 uur
GGD Rotterdam – Rijnmond, Cantine (4e etage), Schiedamsedijk 95, Rotterdam

Wethouder Bokhove (Mobiliteit, jeugd en taal) ondertekent het convenant: Nu niet zwanger. Het project is bedoeld om het gesprek aan te kunnen gaan met kwetsbare mensen over hun kinderwens, seksualiteit en anticonceptie
om zo ongeplande en ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Verschillende zorginstellingen ondertekenen de afspraken om er voor te zorgen dat ze blijven werken aan volgens de methode van Nu Niet Zwanger. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Bokhove, tel. 06 – 413 165 67)

Dag van de Mantelzorg
Zondag 10 november, 12.00 uur
Huis van de Wijk Grote Hagen, Grote Hagen 92

Op zondag 10 november is de Dag van de Mantelzorg en daarom zet de gemeente de Rotterdamse mantelzorgers in het zonnetje. In alle 14 gebieden zijn activiteiten voor mantelzorgers, van high-tea tot theatervoorstelling. Wethouder Michiel Grauss (o.a. informele zorg) bezoekt zaterdag 9 november het middagprogramma voor jonge mantelzorgers in IJsselmonde en Hoogvliet. In Overschie bekijkt hij een fototentoonstelling van mantelzorgers en hun naasten. Iedere foto geeft een inkijkje in het leven van de mantelzorger. Op www.rotterdam.nl/dagvandemantelzorg is een overzicht van alle activiteiten te vinden. (Meer informatie: Miriam Fianen, bestuursvoorlichter wethouder Grauss, tel. 06  –  531 487 55)

Herdenking Razzia
Maandag 11 november, 12.45 uur
Maasgebouw bij de Kuip, Van Zandvlietplein 1

Zondag spreekt burgemeester Aboutaleb tijdens de jaarlijkse herdenking van de grote razzia van Rotterdam op 10 november 1944. Vanaf 6 uur zetten de Duitsers straat voor straat af, bonsden op de deuren, deelden dreigende pamfletten uit, reden in geluidswagens en sommeerden mannen in de leeftijd van 17 t/m 40 om zich onmiddellijk te melden. De bevolking was compleet overrompeld. Van de 70.000 mannen werden 52.000 mannen opgepakt, 18.000 mannen doken onder. Tijdens deze herdenking wordt het boekje “Verhalen van de Razzia – 75 jaar na 10 en 11 november” gepresenteerd, met persoonlijke herinneringen van ooggetuigen en slachtoffers. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

En verder

verricht burgemeester Aboutaleb de officiële opening van het nieuwe onderkomen van Rabobank Rotterdam in FIRST aan het Weena 770, op woensdag 6 november om 17.15 uur. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)


Noot voor de redactie: