Direct naar de content

Weekberichten van 4 september tot en met 10 september 2017

Aftrap Week van de Alfabetisering
Maandag 4 september, 10:45
Stadhuis, Coolsingel 40, Rotterdam

Wethouder Simons trapt op maandag 4 september de week van de Alfabetisering af. De hele week wordt in Rotterdam aandacht gevraagd voor taalbeheersing en laaggeletterdheid. Op straat en bij bedrijven worden mensen gevraagd om een Elfje te schrijven, een gedicht van Elf woorden, verdeeld over vijf regels. Ook zijn er de hele week bezoeken aan bedrijven en organisaties om taalvaardigheid onder de aandacht te brengen. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Robert Simons: tel. 06 – 413 165 67)

Opening academisch jaar Erasmus Universiteit
Maandag 4 september, 15.00 – 17.00 uur
Woudestein, Bgm Oudlaan

Maandag is burgemeester Aboutaleb een van de sprekers tijdens de opening van het academisch jaar van de Erasmus Universiteit. Thema van de opening is: Building Vital Cities, Empowering Vital Citizens. Daarnaast reikt de burgemeester de Rotterdam Scriptieprijs 2017 uit aan masterstudent Bestuurskunde Dee Dee Smeets voor haar scriptie: Alleenstaande moeders & de Tegenprestatie. Thuis zitten is geen optie en iedereen kan wat. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Vlaggenparade voor deelnemers Taalakkoord
Maandag 4 september, 16:45
De Boeg aan de Boompje, Boompjes 680, Rotterdam

Samen met 14 bedrijven hijst wethouder Robert Simons de vlaggen van bedrijven die meedoen aan het Taalakkoord. De activiteit vind plaats in het kader van de Week van de Alfabetisering. Met de 14 nieuwe bedrijven nemen nu 34 Rotterdamse ondernemingen deel aan het Taalakkoord en vragen ze aandacht voor taal en taalvaardigheid binnen hun bedrijf. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Robert Simons: tel. 06 – 413 165 67)

Opening Huis van de Wijk De Nieuwe Branding
Woensdag 6 september, 13:00 uur
Isaäc Hubertstraat 153, Kralingen-Crooswijk

Op 6 september verricht wethouder de Jonge de officiële opening van Huis van de Wijk De Nieuwe Branding in Kralingen Crooswijk. De Nieuwe Branding is de afgelopen tijd verbouwd en opnieuw ingericht en wordt nu geopend als Huis van de Wijk: dé ontmoetingsplek voor en door bewoners van Crooswijk en Rubroek. Tijdens deze feestelijke middag kunnen belangstellenden het nieuwe pand bezichtigen, meedoen aan diverse activiteiten en genieten van een hapje en een drankje.  (Meer informatie: Axel Dees, bestuursvoorlichter wethouder Hugo de Jonge, aj.dees@rotterdam.nl, tel. 06 57 53 75 81)

Opening Integraal Kindcentrum (IKC) de Nieuwe Haven
Donderdag 7 september, 15.30 uur
Nassauhaven 180

IKC de Nieuwe Haven is met ingang van dit schooljaar gestart. Op 7 september vindt de feestelijke opening plaats door wethouder de Jonge. PCBO, KindeRdam en Peuter & Co zijn de drie samenwerkingspartners die hebben besloten om gezamenlijk een integraal kindcentrum te vormen. Afgelopen schooljaar is het pand aan de Nassauhaven daarvoor verbouwd. De gemeente stimuleert het opzetten van integrale kindcentra omdat er wordt gewerkt volgens één pedagogische visie op ontwikkeling en educatie voor kinderen van 0 tot 12 jaar. (Meer informatie: Axel Dees, bestuursvoorlichter wethouder Hugo de Jonge, aj.dees@rotterdam.nl, tel. 06 57 53 75 81)

Architectenbureau Kraaijvanger 90 jaar
Donderdag 7 september, 16.45 uur
De Doelen

Donderdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het jubileumfeest van Kraaijvanger. Dit architectenbureau is in 1927 opgericht door de broers Evert en Herman Kraaijvanger, in navolging van hun vader aannemer/architect B. Th. Kraaijvanger die in 1896 met een timmermanswerkplaats begon. Het bureau is groot geworden tijdens de wederopbouw, met panden als V&D, De Doelen en het Holbeinhuis. Sinds de jaren negentig legt het bureau zich toe op maatschappelijk betrokken architectuur. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Opening Birò winkel
Donderdag 7 september, 17:30 uur
Kruiskade, Rotterdam

Op donderdag 7 september opent wethouder Pex Langenberg (o.a. Duurzaamheid) de Birò winkel in Rotterdam. Birò is een electrische city car. Na een korte rondleiding wordt er vervolgens een Birò clinic gegeven. Elektrisch rijden draagt bij aan gemeentelijke doelstellingen op het gebied van klimaat, luchtkwaliteit, energiegebruik en mobiliteit. (Meer informatie: Kim Harmsen, plv. bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, tel. 06 41 54 99 95).

Opening Theater Rotterdam
Vrijdag 8 september, 20.00 uur
Stadsschouwburg, Schouwburgplein

Theater Rotterdam is ontstaan uit een fusie van Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam. Het werkt met een kern van vaste theatermakers, regisseurs en choreografen en leidt de nieuwste generatie theatermakers op. De schouwburg presenteert (inter)nationaal en grensverleggend theateraanbod. Vrijdag wordt Theater Rotterdam geopend met de première van In Europa, een nieuwe bewerking van het boek van Geert Mak. Johan Simons ensceneert de lezing met o.a. Pierre Bokma, Jacob Derwig en Elsie de Brauw. Burgemeester Aboutaleb neemt een van de twaalf teksten voor zijn rekening. Na het slotakkoord volgt de epiloog van Geert Mak. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Heldenontvangst leerlingen LMC Schoonoord op De Oosterschelde
Zaterdag 9 september, 13.00 uur
Driemaster in de Leuvehaven

De rederij van opleidingsschip De Oosterschelde, de enige Nederlandse driemasttopzeilschoener met thuishaven Rotterdam, heeft JINC aangeboden om 16 Rotterdamse leerlingen van Rotterdam naar de oostkust van Engeland en weer terug te laten varen. JINC helpt jongeren die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt. JINC Rotterdam heeft voor het aanbod van de rederij LMC Veenoord gekozen, omdat deze school veel aandacht besteedt aan leiderschap en veel van hun leerlingen weinig van de wereld hebben gezien. Al zeilend moeten ze leren samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, elkaar aanspreken, gezag aanvaarden en leiding nemen, door te zetten, voor elkaar te zorgen etc. Bij terugkomst in Rotterdam worden zij onthaald door burgemeester Aboutaleb. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Overdracht Stieltjesmonument
Zaterdag 9 september, 15.30 uur
Burgemeester Hofmanplein, Noorderleiland

Zaterdag draagt burgemeester Aboutaleb het Stieltjesmonument over aan het Noordereiland. Voor het eerst in de geschiedenis zal het gerestaureerde Stieltjesmonument er weer uitzien zoals het ooit bedoeld was. De klassieke 19e -eeuwse Korinthische zuil is uniek voor Nederland. Het beeld werd bij het ontstaan van het Noordereiland geplaatst ter nagedachtenis aan de waterstaatkundige ingenieur Thomas Joannes Stieltjes, die leefde van 1819 tot 1878. Stieltjes wordt gezien als de architect van de aanleg van de havens in Feijenoord ten zuiden van de Nieuwe Maas, die de grote bloei van Rotterdam als havenstad mogelijk maakte. In 2015 is de bijzondere rode zandsteen onder de verflagen vandaan gehaald en zijn de ornamenten hersteld. De plaatsing van een kopie van een wit marmeren portretmedaillon (origineel in depot van museum Boijmans van Beuningen), vormt het sluitstuk van de restauratie van ‘de naald van Stieltjes’. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Afrojack Birthday: No Place Like Home
Zaterdag 9 september, 23:00 uur
Ahoy

Op zaterdag 9 september overhandigt wethouder Pex Langenberg (o.a. Cultuur) een gedicht van de stadsdichter aan Afrojack tijdens het evenement Afrojack Birthday: No Place Like Home. De stadsdichter Derek Otte maakt dit gedicht als gebaar namens de stad en draagt dit voor. (Meer informatie bij: Kim Harmsen, plv. bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, tel. 06 41 54 99 95).

Opening Culturele seizoen
Zondag 10 september, 17:00 uur
Kunsthal

Op zondag 10 september opent wethouder Pex Langenberg (o.a. Cultuur) het nieuwe culturele seizoen. Volgens traditie houdt de wethouder Cultuur een speech na het openingsevenement. Onderdeel van zijn speech is het uitreiken van twee cultuurprijzen, de jaarlijkse Cultuurpenning van de Stad Rotterdam en de Doro Siepelprijs. De Doro Siepelprijs, een eerbetoon aan de voormalig directeur van Theater Zuidplein, wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt aan een persoon of organisatie in de culturele sector die zich inspant voor het aantrekken van nieuw publiek. (Meer informatie bij: Kim Harmsen, plv. bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, tel. 06 41 54 99 95).


Noot voor de redactie: