Direct naar de content

Weekberichten van 31 maart tot en met 7 april 2019

Herdenking Vergeten Bombardement
Zondag 31 maart, 13.15 uur
Park 1943, Delfshaven

Zondag spreekt burgemeester Aboutaleb tijdens de herdenking van het ‘vergeten bombardement’ van 31 maart 1943 op Bospolder-Tussendijken. Die dag vliegen twee groepen geallieerde bommenwerpers richting Rotterdam, met de fabriek en scheepswerf Wilton-Feijenoord in het vizier. Daar werden o.a. torpedolanceerbuizen gemaakt voor de gevreesde Duitse U-boten. Omdat het slecht weer was keerden 65 vliegtuigen terug. De 33 die doorvlogen maakten een fatale fout: ze richtten niet de scheepswerf, maar op de Keile- en Lekhaven. Door de sterke wind dreven de bommen af naar Bospolder-Tussendijken. Meer dan 70 bommen verwoesten de wijk, honderden mensen komen om het leven, 16.000 mensen raken dakloos. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Oplevering bouwproject Van Haeften
Maandag 1 april, vanaf 16.30 uur
Tent op de bouwplaats aan de Van Haeftenstraat

Woonstad levert 11 'all electric' woningen op aan de Van Haeftenstraat in de Walravenbuurt in Hillesluis. Het gaat om 9 rijwoningen en 2 hoekwoningen. De woningen zijn niet aangesloten op het warmtenet of het gasnet. Voor verwarming en warm water wordt een luchtwaterwarmtepomp gebruikt en koken is elektrisch. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving) is aanwezig bij de oplevering. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Kurvers, tel. 06 – 413 165 67)

Opening watertaxisteiger aan Plantagelaan en doop nieuwe watertaxi MSTX14
Dinsdag 2 april, 16.30 uur
Watertaxi halte Holland Amerika Kade en watertaxi halte Plantagelaan

Aanstaande dinsdag doopt wethouder Judith Bokhove (o.a. Mobiliteit) een nieuwe watertaxi met ingebouwde apparatuur van KPN. De apparatuur registreert en analyseert manoeuvres van de watertaxi en ander scheepvaartverkeer op de Nieuwe Maas over een langere periode. Op basis van deze gegevens kan onderzocht worden of het mogelijk is om boten te 'leren' om in de toekomst op bepaalde trajecten zelf veilig hun weg over de rivier te vinden. Uiteraard blijft de MSTX14 varen met een ervaren schipper aan het roer. De doop van de nieuwe watertaxi markeert de samenwerking tussen Watertaxi Rotterdam, KPN en Captain Al. In deze samenwerking worden de mogelijkheden van autonoom varen onderzocht. Na de doop opent wethouder Bokhove de vernieuwde en verplaatste watertaxisteiger aan de Plantagelaan. (Meer informatie: Janine Harbers, bestuursvoorlichter wethouder Bokhove, tel. 06 – 138 532 73)

Sleuteloverdracht Dubbelde Palmboom en Zakkendragershuisje Delfshaven
Donderdag 4 april, 17.30 uur
Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam

Wethouder Bas Kurvers (Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving) overhandigt de sleutels van twee rijksmonumenten aan Stadsherstel. De Dubbelde Palmboom en het Zakkendragershuisje in Delfshaven komen in handen van Stadsherstel, om beide panden te restaureren. Stadsherstel knapt de panden op en zorgt daarna voor publiekstoegankelijke functies, zodat Rotterdammers de panden kunnen blijven bezoeken. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Kurvers, tel. 06 – 413 165 67)

Marathon Rotterdam
Zondag 7 april, 10.00 uur
Erasmusbrug

Zondag geeft burgemeester Aboutaleb het startschot van de NN Marathon Rotterdam op de Schiedamsedijk, aan de voet van de Erasmusbrug. De finish is op de Coolsingel. Er doen circa 17.000 marathonlopers mee. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)


Noot voor de redactie: