Direct naar de content

Weekberichten van 31 augustus tot en met 6 september

Jaaropeningen onderwijs
Wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs) is deze week aanwezig bij de jaaropeningen van de volgende onderwijsinstellingen:

  • Zadkine: maandag 31 augustus 9.00 uur, Grote of Sint-Laurenskerk, Grotekerkplein 15
  • Erasmus Universiteit: maandag 31 augustus 15.00 uur, Aula
  • BOOR: dinsdag 1 september 16.00 uur, De Piloot, Nieuwe Ommoordseweg 30
  • Hogeschool Rotterdam: woensdag 2 september 15.30 uur, Kralingse Zoom.

(Meer informatie bij: Tjeerd Agema, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 51074786)

Lancering Havenuitgave Kenniscentrum Emancipatie
Maandag 31 augustus 2015, 18.00 uur
STC Lloydstraat 300

Wethouder Ronald Schneider (Integratie) lanceert maandag de nieuwe glossy ‘Havenvrouwen’. Dit magazine is speciaal voor meiden en vrouwen die meer willen weten over werken in de Rotterdamse haven. Havenvrouwen geven een inkijkje in hun leven en hun werk en hiermee krijgen de lezers een uniek beeld van hun loopbaan en de diversiteit aan kansen die de haven biedt. ‘Havenvrouwen’ is een uitgave en initiatief van de gemeenteRotterdam en Dona Daria, kenniscentrum voor emancipatie. (Meer informatie bij: Edwin Cornelisse, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 10064779)

Medewerkers Amerikaans Congres in Rotterdam
Dinsdag 1 september, 9.15 uur
De Rotterdam

Stafmedewerkers van het Amerikaanse Congres (Huis van Afgevaardigden en de Senaat) brengen een bezoek aan Rotterdam. Wethouder Pex Langenberg ontvangt het gezelschap dinsdag 1 september om 9.15 uur in De Rotterdam op de Wilhelminapier. Ze wonen daar presentaties bij over duurzaamheid, veiligheid en innovatie. 's Middags staan een rondvaart en bezoek aan Maasvlakte 2 gepland. (Meer informatie bij: Saskia Kooijman-Castelijns, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 53786101)

Lancering Werkplaats Zuid
Dinsdag 1 september, 10.00 uur
Gebouw ‘De Wielslag’, Hillevliet 90

Wethouder Maarten Struijvenberg lanceert dinsdag 1 september Werkplaats Rotterdam-Zuid. Dit doet hij samen met Aad van Nes (medeoprichter van de werkplaats), Samuel Oudkerk (Social Impact Finance) en Rob Dubbeldeman (Deloitte). De Werkplaats wil, door meer samenwerking tussen overheid en ondernemers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 22661917)

H.J. Schoo-lezing
Dinsdag 1 september, 20.00 uur
Rode Hoed, Amsterdam

Dinsdagavond 1 september spreekt burgemeester Ahmed Aboutaleb de 7e H.J. Schoo-lezing uit in de Rode Hoed in Amsterdam. De titel van de lezing luidt: De lokroep van de stad. Aan de hand van stedelijke, regionale en internationale voorbeelden laat hij zien dat steden wereldwijd de toekomst hebben. Hij houdt een pleidooi om steden en stedelijke regio’s meer in hun kracht te zetten zodat Nederland in de mondiale economie een hoofdrolspeler blijft. De lezing is door weekblad Elsevier in 2009 ingesteld als eerbetoon aan de in 2007 overleden Hendrik Jan Schoo, die o.a. hoofdredacteur van weekblad Elsevier was. De 2015 editie is inmiddels uitverkocht, de tekst verschijnt ook in boekvorm. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)

Design for Interaction Day
Woensdag 2 september 2015, 9.00 uur
Bird

Wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte) opent woensdag 2 september de conferentie Design for Interaction Day. Studenten van de TUDelft gaan deze dag met elkaar aan de slag om slimme oplossingen te bedenken hoe je kunt omgaan met zwerfvuil. (Meer informatie bij: Maj-Britt van Raalte, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 12658813)

Introductie speciale Zonnebloem rolstoelauto
Woensdag 2 september 2015, 10.30 uur
Blijdorp, ingang Rivierahal, Van Aerssenlaan

Nationale Vereniging de Zonnebloem streeft er naar dat iedereen met een lichamelijke beperking zonder extra zorgen deel kan nemen aan de maatschappij. Voor mindervaliden die graag met de auto een dagje uit willen introduceert de Zonnebloem nu een aangepaste rolstoelauto die tegen een zeer aantrekkelijk tarief gehuurd kan worden. De auto wordt woensdag feestelijk onthult door wethouder Hugo de Jonge (Zorg). (Meer informatie bij: Tjeerd Agema, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 51074786)

Jaaropening hogeschool InHolland
Woensdag 2 september, 11.00 uur
InHolland, Posthumalaan 90

Woensdag is burgemeester Ahmed Aboutaleb gastspreker bij de officiële jaaropening van InHolland. De hogeschool heeft verspreid over de Randstad diverse vestigingen (Alkmaar, Haarlem, Amsterdam, Diemen, Amstelveen, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht) en ieder jaar vindt de jaaropening op een andere locatie plaats. Dit jaar staat Rotterdam centraal. Burgemeester Aboutaleb zal de studenten en docenten zijn visie geven op de stad en wat de grootste uitdagingen zijn in relatie tot het (hoger) onderwijs. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)

Receptie Wereldhavendagen
Donderdag 3 september, 17.00 uur
Zijner Majesteit Johan de Witt, Parkkade

Donderdag is burgemeester Aboutaleb gastheer bij de receptie van de Wereldhavendagen 2015, samen met de Commandant Zeestrijdkrachten, luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk, president-directeur Havenbedrijf Rotterdam Allard Castelein en de voorzitter van Nederland Maritiem Land, Wim van Sluis. Het thema van de Wereldhavendagen is dit jaar: “De Droomhaven”. De receptie wordt gehouden op amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt. Burgemeester Aboutaleb neemt tijdens de receptie ook het eerste exemplaar van het boek “Leren leiden” van Frits Conijn in ontvangst, dat de bijzondere carrières van afgezwaaide Mariniers in beeld brengt. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)

Onthulling Muurschilderingen
Vrijdag 4 september, 16.30 uur
Slachthuiskade hoek Keurmeesterstraat

Vrijdag 4 september onthult wethouder Adriaan Visser samen met John Assendelft van gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk een muurschildering van de Koninginnekerk. Hans Vervat en Ton Dunk onthullen een muurschildering van de boksers Herman van ‘t Hof en Bep van Klaveren. De muurschilderingen zijn gemaakt door kunstenares Sylvie Overheul met assistentie van kunstenaar Peter Breevoort en Adriano Janssen. (Meer informatie bij: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 06-13155120)

Honderdvijftigste Budgetmaatje
Vrijdag 4 september, 18.00 uur
Restaurant Ketelbinkie, Otto Reuchlinweg 1162

Budgetmaatjes 010 is een maatjesproject bedoeld voor Rotterdammers met financiële problemen. Doel is om deze mensen weer financieel zelfredzaam te maken, uitgaande van hun eigen kracht, mogelijkheden en verantwoordelijkheid. Op vrijdag 4 september om 18.00 uur overhandigt wethouder Maarten Struijvenberg een certificaal aan het 150e budgetmaatje. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 22661917)

Officiële opening nieuwe pand Studio Roosegaarde
Vrijdag 4 september, 20.00 uur
Vierhavensstraat 52-54

Vrijdag 4 september verricht burgemeester Ahmed Aboutaleb de officiële opening van Studio Roosegaarde in het glazen pand aan de Vierhavensstraat. Daan Roosegaarde is een pionier, kunstenaar, ondernemer en ontwerper die graag de grenzen tussen mens en cyberspace aftast. Hij maakte onder andere een interactief korenveld van honderden LED-lampjes (Dune), een jurk die transparant wordt op basis van hartslag (Intimacy) en een snelweg waarbij de belijning oplicht in het donker (Smart Highway). Het meest recente project is een smogvrij park, dat naast de Studio gerealiseerd wordt. De Vierhavensstraat is onderdeel van Stadshavens Rotterdam, een project waarbij het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam oude havengebieden veranderen in innovatieve woon- en werkgebieden. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)

Startschot Dutch Marine Rowing Challenge
Zaterdag 5 september, 12.00 uur
Vanaf de Zr.Ms. Johan de Witt of een ponton in de Maas

Zaterdag 5 september geeft burgemeester Ahmed Aboutaleb het startschot van de Dutch Marine Rowing Challenge op de Maas. Tijdens de Wereldhavendagen beginnen ruim 140 mariniers in roeisloepen aan een monstertocht naar Londen. Eenmaal op de Noordzee gaat de tocht eerst naar Vlissingen (de oprichter van het Korps Mariniers, Michiel A. de Ruyter komt daarvandaan). Vanuit Vlissingen zal de oversteek worden gemaakt naar Sheerness. Vanaf de monding van de Thames bij Sheerness roeien de Mariniers tot aan de Tower Bridge in Londen. Daar doen alle sloepen mee aan het grootste roei-evenement ter wereld: The Great River Race. De Mariniers roeien voor hun maten die tijdens missies traumatische ervaringen hebben gehad en daar mee moeten leren leven, samen met hun familie. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)

75 jaar Rotterdamse Rugby Club
Zaterdag 5 september, 17.00 uur
Rotterdamse Rugby Club, Duivenpad 12

Wethouder Adriaan Visser spreekt zaterdag 5 september om 17.00 uur tijdens de viering van het 75-jarige bestaan van de Rotterdamse Rugby Club. De club is opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog als protest tegen de bezetters. Rugby is namelijk een typische Engelse sport. In het kader van het jubileum wordt ook een boek uitgebracht met daarin de geschiedenis van de club. (Meer informatie bij: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 06-13155120)

Finish Tour for Life
Zondag 6 september, 14.45 uur
Oldegaarde 21, parkeerterrein van BZC Zuiderpark (voetbalvereniging)

Zondag 6 september is burgemeester Ahmed Aboutaleb aanwezig bij de finish van de 7e editie van Tour for Life 2015 in het Zuiderpark. Daar overhandigt hij de cheque met de opbrengst en hangt de renners een medaille om. Tour for Life is een indrukwekkende etappekoers dwars door Europa. Iedere renner haalt € 2.500,- sponsorgeld op voor baanbrekend onderzoek naar een kankerbehandeling op maat in het Erasmus MC Kanker Instituut. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)


Noot voor de redactie: