Direct naar de content

Weekberichten van 29 augustus tot en met 5 september

Herdenkingsplechtigheid voor Bram Peper
Maandag 29 augustus, 11.15 uur
Laurenskerk

Maandag wordt oud-burgemeester Bram Peper (1940-2022) herdacht in de Laurenskerk. De herdenkingsbijeenkomst voor genodigden van de familie Peper begint om 11.30 uur. Locoburgemeester Robert Simons is een van de sprekers. Zaterdag 27 augustus is er van 10 tot 13 uur gelegenheid voor de Rotterdammers om afscheid te nemen van Bram Peper in een rouwkamer in het stadhuis. De locoburgemeester brengt als eerste een laatste groet. (Meer informatie: Pieter Bas Simons, woordvoerder college, tel. 06 – 510 747 91)

Doop van de eerste Waterstof-Watertaxi
Dinsdag 30 augustus 2022, 14.30 uur
Watertaxi Rotterdam, Koninginnenhoofd

Watertaxi Rotterdam heeft haar vloot uitgebreid met een 12-persoons waterstof-watertaxi. De waterstof-watertaxi wordt dinsdag 30 augustus gedoopt door wethouder Zeegers (o.a. Klimaat) én is het eerste schip in Nederland dat op deze schone energie gaat varen. De waterstof-watertaxi past in de opdracht van Watertaxi Rotterdam om haar hele vloot voor 2030 te verduurzamen. Tijdens de Wereldhavendagen op vrijdag 2 en zaterdag 3 september wordt het schip aan het grote publiek gepresenteerd. Het schip, de MSTX 22, ligt dan afgemeerd aan de watertaxisteiger op de kop van de Leuvehaven, waar belangstellenden een kijkje kunnen komen nemen. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sonmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 13 42 83 89)

Start bouw woontoren Stack
Woensdag 31 augustus, 16.00 uur
St. Jobsweg 3 (Maaspodium)

Op woensdag 31 augustus verricht wethouder Zeegers (o.a. Bouwen en wonen) samen met Phillip Smits (algemeen directeur van Blauwhoed) en Hans Meurs (directeur van VORM) de feestelijke handeling van de start bouw van de woontoren Stack. Stack wordt een gestapelde toren met verschillende woningtypes op de kop van de Müllerpier in het Lloydkwartier. Met de ontwikkeling van Stack is de herontwikkeling van de industriële Müllerpier naar een aantrekkelijke woonwijk bijna afgerond. De toekomstige bewoners bestaan uit jonge en oudere Rotterdammers, alleenstaanden en gezinnen, Rotterdammers die binnen hun stad verhuizen en kopers uit de omgeving die naar Rotterdam verhuizen. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sonmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 13 42 83 89)

Aftrap nieuw traject voor zij-instromers in het speciaal onderwijs
Donderdag 1 september, 13.30 – 14.45 uur
InHolland, Posthumalaan 90

Op donderdag 1 september start een nieuw traject voor zij-instromers voor leraren, specifiek gericht op het speciaal onderwijs. Een initiatief van InHolland in samenwerking met drie schoolbesturen: Boor, Yulius en Horizon, en de gemeente Rotterdam. De aftrap wordt verzorgd door  wethouder Said Kasmi (o.a. Onderwijs) samen met de schoolbesturen op locatie InHolland, waar die dag in totaal 25 zij-instromers van start gaan. Het nieuwe curriculum biedt mensen van buiten het onderwijs een verkort traject van werken, begeleiding en scholing waarmee zij binnen twee jaar bevoegd of benoembaar worden om les te geven. Tijdens dit traject mogen zij al zelfstandig lesgeven op basis van een geschiktheidsonderzoek. De eerste groep staat sinds 22 augustus onder begeleiding voor de klas. (Meer informatie: Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 39 11 61 35). www.onderwijs010.nl/leraarworden )

Opening Sinfonia Maritiem Concert
Vrijdag 2 september 2022, aanvang 20.30 uur
3rde Katendrechtse Hoofd, terrein naast het ss Rotterdam

Op vrijdag 2 september opent wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur en Evenementen) het Sinfonia Maritiem Concert o.l.v. Conrad van Alphen. Het jaarlijks terugkerend openluchtconcert wordt gehouden op de Kaap, buiten bij het SS Rotterdam en is gratis toegankelijk. Bijzondere gasten op het programma van deze editie zijn o.a. sopraan Francis van Broekhuizen, Serenad Bayraktar (zang) en Jas Wolfert, winnaar van het Prinses Christina Concours. Meer informatie: sinfoniarotterdam.nl

Informatiebijeenkomst Leraar worden in Rotterdam
Zaterdag 3 september,van 10.00 – 14.00 uur
Timmerhuis – Halvemaanpassage 1 (begane grond)

Zaterdag  3 september is er een informatiebijeenkomst ‘Leraar worden in Rotterdam’. Voor iedereen die een baan in het onderwijs overweegt biedt de bijeenkomst een uitgelezen gelegenheid om op laagdrempelige wijze in contact te komen met de drie Rotterdamse pabo’s, de verschillende schoolbesturen en zij-instromers die de stap naar het onderwijs recentelijk hebben gemaakt. Wethouder Said Kasmi (o.a. Onderwijs) is aanwezig om alle potentiële nieuwe leraren van harte welkom te heten. (Meer informatie: Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 39 11 61 35. www.onderwijs010.nl/leraarworden)

Tentoonstelling Rotterdam wordt groen
Zaterdag 3 september,11.30 uur
Hal centrale bibliotheek, Hoogstraat 110

Wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte), opent op 3 september om 11.30 uur de tentoonstelling Rotterdam wordt Groen!, in de centrale bibliotheek van Rotterdam. De komende jaren komt er veel meer groen in de stad. In de tentoonstelling Rotterdam wordt groen! zie je hoe bekende plekken in de stad veranderen in parken, groene pleinen en straten waar je kunt bewegen of juist ontspannen. Er zijn maquettes te zien van de Rotterdamse Stadsprojecten die komende jaren gerealiseerd gaan worden. Het Hofplein, het Schouwburgplein en het Alexanderplein worden mooie groene pleinen. De Westblaak wordt Blaakpark en in het Hofbogenpark kun je straks tussen de toppen van de bomen lopen. In Rotterdam-Zuid komen zelfs drie nieuwe parken: het Rijnhavenpark, het Nelson Mandelapark aan de Maashaven en het Getijdenpark Feyenoord. Daar kun je in de toekomst ook genieten aan het water of er zelfs gaan wonen: er komen 3000 woningen aan het Rijnhavenpark. (Meer informatie: Lisette van Bale, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 283 627 17)

Milieupark Delfshaven vanaf september open op zondag
Zondag 4 september, 09.30 – 10.30 uur
Keilezijweg 15

Vanaf september is het milieupark in Delfshaven ook open op zondagochtend van 09.00 tot 13.00 uur. Bewoners kunnen 4 september voor het eerst op zondag gratis afval, grofvuil en bruikbare tweedehandsspullen brengen naar het milieupark in Delfshaven aan de Keilezijweg 15. De extra opening op zondag is een wens van bezoekers van de milieuparken. De extra opening is een proef van een jaar. Daarna onderzoekt de gemeente het aantal bezoekers, de hoeveelheid ingeleverde grondstoffen en de tevredenheid van de bezoekers. Vervolgens wordt besloten of en hoe we een vervolg geven aan de zondagsopening. Zondag 4 september bezoekt wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte) het milieupark om spullen in te leveren. (Meer informatie: Lisette van Bale, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 283 627 17)

Finissage tentoonstelling Wild Summer of Art
Zondag 4 september,  14.00 – 14.30 uur
Stichting Brutus, Keileweg 10 – 14

Op zondag 4 september vindt de ceremoniële afsluiting van de tentoonstelling Wild Summer of Art plaats in het rauwe complex van Brutus in het Rotterdamse Merwe Vierhavengebied. Sanne ten Brink (nieuwe directeur Brutus) en het curatoren team blikken samen met wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) terug op een succesvolle eerste editie De enorme expositie met geselecteerd jong talent en gevestigde namen met nieuw werk van in totaal 180 kunstenaars, openende op 1 juli haar deuren en was gratis toegankelijk voor het publiek. Ook konden bezoekers de geëxposeerde werken kopen, rechtstreeks van de kunstenaar. Wild Summer of Art heeft de ambitie een terugkerend jaarlijks evenement worden vergelijkbaar met de Summer Exhibition in de Londense Royal Academy. (Meer informatie: Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 39 11 61 35)