Direct naar de content

Weekberichten van 27 april tot en met 3 mei

Opening 'De Aanval – Rotterdam Onder Vuur 10-14 mei 1940'
Woensdag 29 april, 16.30 uur
Onderzeebootloods, RDM-straat 1, Heijplaat

Woensdag opent burgemeester Ahmed Aboutaleb de tentoonstelling De Aanval -Rotterdam Onder Vuur 10-14 mei 1940 in de Onderzeebootloods op Heijplaat. De vijf dagen strijd in mei 1940, voorafgaand aan het bombardement, komen tot leven in de voormalige Onderzeebootloods. Enorme projecties, persoonlijke verhalen en originele objecten laten de strijd vanuit drie perspectieven zien: de verwarring bij de bewoners, het verzet van de Nederlandse militairen en de ervaring van de Duitse soldaten. Er is ook een Henkel te bezichtigen, het type bommenwerper dat voor het bombardement van Rotterdam werd ingezet. De Aanval is tot stand gekomen door een samenwerking van Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en het Militärhistorisches Museum (MHM). (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)

Onthulling de Waterweg
Donderdag 30 april, 14.00 uur
Steenvoorde (Zuidwijk)

Donderdag onthult wethouder Joost Eerdmans (oa Buitenruimte) de Waterweg. Dit doet hij samen met bewoners uit de buurt. De aanwezige kinderen vissen een badeendje uit het bad en wie het gemarkeerde eendje pakt, heeft prijs! Daarna klettert het water uit het bad op straat om te zien wat het water doet. Een waterweg is een weg met waterpasserende bestrating waar regenwater langs de stenen de grond in loopt, in plaats van via de put naar het riool. Dit ontlast de riolering en helpt wateroverlast voorkomen. (Meer informatie bij: Maj-Britt van Raalte, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 12658813)

Rotterdam Internet Valley
Donderdag 30 april, 20.00 uur
De Unie, Mauritsweg 34-35

Op dinsdag 30 april wordt wethouder Maarten Struijvenberg tijdens het Startup Night Live event van Rotterdam Internet Valley (R-iV) in de Unie. Daarin wordt terug gekeken op de periode vanaf de start vier jaar geleden tot nu. R-IV is opgericht voor startende IT- en internetondernemers om hen te helpen met de opstartfase: zij kunnen gebruik maken van servers en ICT-infrastructuur, zodat ze tegen een minimale vergoeding de lucht in kunnen en zich kunnen concentreren op het vinden van die klanten. Gedurende de afgelopen jaren is gebleken dat internet starters ook begeleiding nodig hebben voor de business kant: hoe maak je van een idee een product dat geld oplevert. Op dit moment zijn er 44 starters verbonden aan de R-iV. De startups bedienen hele verschillende markten, bijvoorbeeld online high quality chocolade verkoop, uitbesteden van video productie, social schools, talen leren, reserveringsfaciliteiten, incasso of internationale routeplanning. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 22661917).

Herdenking bij het Spiekmanmonument
Vrijdag 1 mei, 16.00 uur
Hoek Mathenesserdijk / P.C. Hooftplein

Op de Dag van de Arbeid legt burgemeester Ahmed Aboutaleb een krans bij het Spiekmanmonument en spreekt de aanwezigen toe. Hendrik Spiekman was het eerste socialistische lid van de gemeenteraad van Rotterdam, van 1901 tot 1903 en van 1905 tot 1917. De woningbouw en de armenzorg hadden zijn grootste aandacht. Hij was van origine drukker, later journalist en medeoprichter van de SDAP. In de wijk Spangen werd een monument voor deze voorganger van het socialisme opgericht. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)

Opening pop-up store Shell Eco Marathon
Vrijdag 1 mei, 17.30 uur
Rotterdam Centraal Station, tussen spoor 14 en 15

Shell Eco-Marathon (SEM) viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. SEM is een competitie voor studenten om de grenzen van brandstofefficiëntie te verleggen, vanuit het idee om jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Omdat Shell dit jaar een jubileum viert en dit het laatste jaar is dat de competitie in Nederland plaatsvindt, wil Shell met de ‘pop-up experience’ een breed publiek alvast een preview geven van het aankomende evenement op 21-24 mei. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)

Herdenking operatie Manna
Zaterdag 2 mei, 12.25 uur
Monument op de geluidswal A20 in de wijk Nieuw Terbregge

Zaterdag 2 mei spreekt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de herdenking van operatie Manna bij het monument in Nieuw Terbregge. Na de Hongerwinter balanceerden veel Rotterdammers op het randje van de dood. Onder de naam operatie Manna dropten de geallieerden in april / mei 1945 bijna 12.000 ton voedsel boven Nederland. In Terbregge werd 3.400 ton voedsel afgegooid. Met lakens en grote vuren werden de plaatsen zichtbaar gemaakt voor de piloten. De pakketten waren jute zakken met daarin chocola, vlees in blik, suiker, boter en meel. In totaal hebben de droppings zo’n 15.000 levens in Nederland gered. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)

Open Joodse Huizen
Zondag 3 mei, 11.00 uur
Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1

Zondag 3 mei bezoekt burgemeester Ahmed Aboutaleb Verhalenhuis Belvédère in het kader van Open Joodse Huizen. In de Tweede Wereldoorlog heeft de kunstenaar Dolf Henkes, die op Katendrecht woonde, twee joodse meisjes gered van deporatie via Loods24 naar Westerbork. Zij doen op 3 mei hun verhaal in het Verhalenhuis. Burgemeester Aboutaleb opent de bijeenkomst. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)


Noot voor de redactie: