Direct naar de content

Weekberichten van 26 juni tot en met 2 juli 2017

Resilient Rotterdam Seminar
Maandag 26 juni, 12.45 uur
WTC Rotterdam

Maandag opent burgemeester Aboutaleb het Resilient Rotterdam Seminar in het WTC. In mei 2016 lanceerde Rotterdam als eerste stad in Nederland een resilience strategie zodat de stad optimaal kan anticiperen op de gevolgen en uitdagingen als klimaatverandering, digitalisering en de energietransitie. Het komende jaar blijft Resilient Rotterdam werken aan de bijna 70 initiatieven uit het actieprogramma met veel aandacht voor groene energie, cyberveiligheid en klimaatbestendigheid. Doel van het seminar is om een beweging in de stad op gang te brengen met mensen die werken aan een veerkrachtige stad: bedrijven, bewoners, maatschappelijke organisaties en de gemeente. Tijdens het seminar sluiten de gemeente Rotterdam en Hogeschool Rotterdam een samenwerkingsconvenant om studenten op te leiden in ‘resilient denken’. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Opening Mare Forum Commodity Trading and Shipping
Dinsdag 27 juni, 9.00 uur tot 10.30 uur
Hilton Hotel, Weena 10, Rotterdam

Het Mare Forum Commodity Trading and Shipping 2017 in het Hilton te Rotterdam is een van de belangrijkste conferenties in Nederland, waar betrokkenen en belanghebbenden in Commodity Trade elkaar spreken en treffen. Wethouder Struijvenberg zal de conferentie openen en meer vertellen over de gemeente Rotterdam haar plannen en ambities op het gebied van Commodity Trade. (Meer informatie bij Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Struijvenberg, tel. 06 – 537 861 01)

Eerdmans@Oud Hillegersberg/ 110Morgen
Dinsdag 27 juni, 19.30 uur
Hillegondakerk, Kerkstraat 43

Bewoners van Oud Hillegersberg/ 110Morgen gaan dinsdagavond met wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid, Buitenruimte) in gesprek over de buitenruimte en de veiligheid in hun wijk. Wat is hun favoriete plek? Waar maken zij zich zorgen over? Wat kan beter? Bewoners pitchen die avond ook hun ideeën of initiatieven voor hun wijk. (Meer informatie bij: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, tel. 06 – 512 663 15)

Street art Make it Happen
Woensdag 28 juni, 18.45 uur
Hoek Schiedamse Vest – Schilderstraat

Verschillende kunstenaars gaan de Rotterdamse binnenstad verrijken met interactieve street art. Hierdoor komt het stadsmotto Make it Happen nog meer tot leven in de Rotterdamse straten. Op woensdag 28 juni onthult burgemeester Aboutaleb een kunstwerk van Daan Botlek op de hoek van de Schiedamse Vest en de Schilderstraat. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Gebundelde krachten op het nieuwe Ondernemersplein
Donderdag 29 juni, 10.00 uur tot 11:00 uur
Kamer van Koophandel, Blaak 40, Rotterdam

Op donderdag 29 juni wordt het eerste Ondernemersplein van Nederland geopend bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam. Op deze nieuwe locatie in het centrum van de stad bundelen elf partners hun krachten om de (potentiële) ondernemer snel en efficiënt verder te helpen. Overheid, onderwijs en andere intermediairs onder één dak. In deze nieuwe vorm van dienstverlening vullen online en offline elkaar aan. Ondersteund door geavanceerde audiovisuele middelen wordt het Ondernemersplein 'the place to be' voor ondernemers. Er worden events georganiseerd waar ondernemers door deskundigen én elkaar worden bijgepraat en samen aan de slag gaan om businesskansen te verkennen. Hiervoor beschikt het Ondernemersplein over digitaal ondersteunde ruimtes die dit mogelijk maken. Wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie) is samen met (demissionair) Minister Henk Kamp (Economische Zaken) uitgenodigd voor de officiële opening. (Meer informatie bij Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Struijvenberg, tel. 06 – 537 861 01)

Start van de bouw ‘Wonen aan de Meander’
Vrijdag 30 juni, 15.30 uur
Bouwplaats, Van der Waalslaan, Park16Hoven, Rotterdam

Het Meander is onderdeel van Rietzoom, het zuidelijk deelgebied van Park16Hoven. In de wijk is veel ruimte voor natuur en water. In de wijk Rietzoom worden ongeveer 350 huizen gebouwd. Wethouder Schneider verricht de starthandeling voor de bouw van 43 huizen in fase 2 en 3 van de ontwikkeling van ‘Wonen aan de Meander’. (Meer informatie bij: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Schneider, tel. 06 – 413 165 67)

Herdenking afschaffing slavernij
Vrijdag 30 juni, 19.30 uur
Monument in het Lloydkwartier, naast STC

De Stichting GVGT (gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst) organiseert in samenwerking met de gemeente Rotterdam een officiële herdenking op de avond voorafgaand aan de Keti Koti viering van 1 juli. Burgemeester Aboutaleb spreekt de aanwezigen toe. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de trans-Atlantische slavenhandel en de slavernij in de Nederlandse koloniën. De ceremonie wordt ingeleid door een apinti-ritueel waarmee respect wordt betoond aan de voorouders van al degenen die uit Afrika zijn meegevoerd om in slavernij te dienen. Burgemeester Aboutaleb legt een krans bij het monument. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Edison Oeuvreprijs voor Lee Towers
Vrijdag 30 juni, 21.55 uur
Nieuwe Luxortheater

Vrijdag ontvangt Lee Towers een Edison voor zijn gehele oeuvre uit handen van burgemeester Aboutaleb. De Edison Stichting kent de Rotterdamse zanger de prijs toe voor zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. Tijdens het Edison Jazz/World evenement dat onderdeel is van het “fringe” festival North Sea Round Town zal Lee een aantal jazz nummers uit zijn oeuvre ten gehore brengen. Hij wordt hierbij begeleid door het New Rotterdam Jazz Orchestra. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Burgertop
Zaterdag 1 juli, 10.00 uur
De Doelen

Zaterdag opent burgemeester Aboutaleb de G1000, de Burgertop in de Doelen. G1000 is een burgerinitiatief van allemaal burgers die vrijwillig een G1000 in hun gemeente organiseren. Op één dag gaan inwoners met elkaar in gesprek over hun eigen stad, dorp of gemeente. De deelnemers kiezen met elkaar de onderwerpen, werken deze uit en maken een keuze uit de voorgestelde oplossingen. Tot slot bepalen zij wat er aan het einde van de dag met de uitkomsten gebeurt. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Startschot Rotterdam Ekiden 
Wanneer: 1 juli, 12.00 uur 
Waar: Atletiekvereniging PAC, Kralingsebos 

Op zaterdag 1 juli wordt de Rotterdam Ekiden gehouden in het Kralingsebos. Een Ekiden is een estafettemarathon waarbij zes personen en team vormen en waarbij elk teamlid een eigen afstand loopt. De afstanden zijn in startvolgorde; 5km- 10km- 5km- 10km- 5km- 7,195km. In totaal wordt dus 42,195 km afgelegd, een echte marathonafstand. De Rotterdam Ekiden wordt georganiseerd door de atletiekclub PAC. Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot de grootste Ekiden van Nederland met zo’n 1500 deelnemers en 2000 bezoekers. (Meer informatie bij Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Adriaan Visser, tel. 06 825 177 42)

Wikkelboat meert aan in de Red Apple Marina
Zondag 2 juli, 12.00 uur
The Red Apple Marina, Wijnhaven, Rotterdam

Tijdens het Rotterdam Water Weekend is wethouder Schneider bij het aanmeren van de Wikkelboat in de Red Apple Marina. De Wikkelboat is een duurzaam drijvend huis van golfkarton en wordt een Bed- en Breakfast en ontmoetingsplek voor boothouders in de Wijnhaven. Na het aanmeren vaart wethouder Schneider naar de Leuvehaven om daar de drijvende trappen te openen. De drijvende trappen zijn een trap naar het water maar zijn ook bedioeld als een terras aan het water. Met een kort optreden van Sinfonia worden de trappen geopend. (Meer informatie bij: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Schneider, tel. 06 – 413 165 67)

Opening kolomkraan voor zeilers met een beperking bij Watersportvereniging Aegir
Zondag 2 juli, 16:30 tot 17:00 uur
Watersportvereniging Aegir, Prinsemolenpad 4

Op zondag 2 juli opent wethouder Adriaan Visser de kolomkraan bij watersportvereniging Aegir. Met de kolomkraan kunnen mensen in en uit de zeilboten geholpen worden. De kolomkraan is één van de aanpassingen die bij de vereniging is gerealiseerd om de vereniging toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Andere aanpassingen die zijn gerealiseerd zijn gehandicaptenparkeerplaatsen op het terrein, het egaliseren van het terrein en aanpassingen in en rondom het gebouw, zodat mensen met een beperking hier gebruik van kunnen maken. De gemeente heeft het doel dat in 2030 elke Rotterdammer op zijn eigen niveau, manier en moment met plezier kan bewegen. Watersportvereniging Aegir is de eerste vereniging die hier gebruik van heeft gemaakt. Aegir werkt samen met Stichting Plons en team No Limits (het ambassadeursteam van het Revalidatiefonds).(Meer informatie bij Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Adriaan Visser, tel. 06 825 177 42)

En verder

Spreekt burgemeester Aboutaleb tijdens het Ondernemersontbijt in Bibliotheek Rotterdam aan de Hoogstraat op dinsdag 27 juni tussen 8.00 en 9.30 uur. Thema is laaggeletterdheid op de werkvloer. Wethouder Schneider (integratie) presenteert tijdens het ontbijt de organisatiescan voor bedrijven. Ondernemer kunnen daarmee snel ontdekken of laaggeletterdheid een probleem voor ze is en hoe taalvriendelijk hun bedrijf is. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Opent burgemeester Aboutaleb rijstfabriek LT Foods op woensdag 28 juni om 14.00 uur aan de Bosporusstraat 42 (Tweede Maasvlakte). Dit is de eerste vestiging van deze Indiase rijsproducent en –exporteur in Europa. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Opent burgemeester Aboutaleb de jaarvergadering van het IMISCOE (International Migration, Integration and Social Cohesion) -netwerk op woensdag 28 juni om 17.45 uur in de aula van de Erasmus Universiteit. IMISCOE bestaat uit Europese wetenschappers die onderzoek doen naar migratie, integratie en sociale cohesie. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Is burgemeester Aboutaleb aanwezig bij de overhandiging van het eerste exemplaar van het jubileumboek ter ere van 25 jaar Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders aan Prinses Margriet op donderdag 29 juni vanaf 15.00 uur op het ss Rotterdam. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Spreekt burgemeester Aboutaleb tijdens het Keti Koti festival in het Wijkpark Oude Westen op zaterdag 1 juli om 17.00 uur. Deze dag van vrijheden draait om viering, muziek, vrolijkheid en lekker eten. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)


Noot voor de redactie: