Direct naar de content

Weekberichten van 24 februari t/m 3 maart 2024

Bijeenkomst Oekraïne

Zaterdag 24 februari, 16.00 uur
Voor het stadhuis, Coolsingel 40

Zaterdag de 24ste wordt in vele steden stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne binnenviel. Voor het Rotterdamse stadhuis zal locoburgemeester Robert Simons het publiek toespreken, o.a. Oekraïners die een veilig heenkomen vonden in Rotterdam en de mensen die bij de opvang betrokken zijn. Na het welkomstwoord van de locoburgemeester spreekt een vertegenwoordiger van de Oekraïense ambassade, een soldaat die revalideert in Rotterdam en een meisje uit het bezette gebied. Het officiële gedeelte wordt afgesloten met een gedicht en het Oekraïense volkslied. Iedereen is welkom. (Meer informatie: Diane Bouhuijs, woordvoerder locoburgemeester, tel. 06 – 142 111 51)

Rotterdam Promotieprijs

Dinsdag 27 februari, 16.00 uur
Burgerzaal stadhuis

Dinsdagmiddag reikt burgemeester Aboutaleb de Rotterdam Promotieprijs uit. De prijs is in het leven geroepen door Club 25 (1969) en wordt uitgereikt sinds 1971. Club 25 bestaat uit ongeveer 70 Rotterdammers. Hun doel is om als netwerk en ‘vriendenclub’ de promotie van Rotterdam te ondersteunen en bevorderen. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die volgens de jury veel heeft bijgedragen aan de bekendheid en goede naam van Rotterdam. (Meer informatie: Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 142 111 51)

Leer Praktijk Centrum Energietransitie Reyeroord

dinsdag 27 februari 2024 16.00 – 17.30 uur
Heindijk 350, IJsselmonde

Dinsdagmiddag opent wethouder Tim Versnel (o.a. Werk & Inkomen, NPRZ) het Leer Praktijk Centrum (LPC) Reyeroord. Bij dit LPC krijgen deelnemers met een uitkering de mogelijkheid om te kunnen leren en werken in een veilige en stimulerende omgeving. Daarnaast kunnen zij kennis maken met en zich oriënteren op een baan in de energietransitie. Hierbij is het creëren van bewustwording rondom milieuvervuiling en de impact daarvan belangrijk. (Meer informatie: Sjan Clabbers, bestuursvoorlichter wethouder Versnel. Tel: 06 – 144 296 84)

100 sociale huurwoningen Tuinbuurt Vrijlandt

Dinsdag 27 februari, 17.30 uur
Dirk Smeetsland 62 (speeltuin Smeetsland)

Dinsdagmiddag wordt de oplevering gevierd van 100 sociale huurwoningen van Havensteder in Tuinbuurt Vrijlandt. Het gaat om 50 appartementen en 50 eengezinswoningen in de wijk Lombardijen. Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen & Wonen) is aanwezig bij het opleverfeest, waar ook de nieuwe bewoners kennis kunnen maken met elkaar. Tuinbuurt Vrijlandt is een nieuwe duurzame, groene woonbuurt met in totaal 290 woningen in diverse prijsklassen. Alle woningen worden dit jaar nog opgeleverd. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 134 283 89)

Werkconferentie Dagprogrammering

Woensdag 28 februari, 13.00 uur
Zalencentrum Rustburcht, Strevelsweg 744-746

Woensdag opent wethouder Kasmi (Onderwijs) de werkconferentie Dagprogrammering. Tijdens de workshops wisselen scholen en educatieve partners ervaringen uit. In het kader van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid krijgen 35 basisscholen en 7 scholen voor voortgezet onderwijs wekelijks extra (verplichte) leertijd. Naast lessen over taal, rekenen en loopbaanoriëntatie is er aandacht voor gezondheid, sport, cultuur, techniek, etc. Met Dagprogrammering wordt elke schooldag gewerkt aan het verbeteren van onderwijsresultaten, talentontwikkeling en de ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen. Op deze manier werken de scholen aan kansengelijkheid van de leerlingen. (Meer informatie: Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi , tel. 06 – 220 475 25)

Jongerenhub West Corner

Woensdag 28 februari, 16.00 – 16.45 uur
Tidemanstraat 80, Nieuwe Westen/Middelland, Delfshaven

Op woensdag opent wethouder Faouzi Achbar (o.a. Welzijn) de deuren van jongerenhub West Corner. Een inpandige jongerenhub, want het is onderdeel van Huis van de Wijk Post West. Er ontstaan steeds meer ontmoetingsplekken voor jongeren in de stad. Plekken waar jongeren terecht kunnen om anderen te ontmoeten, te sporten, creatief bezig te zijn en een vraag te stellen als ze ergens meezitten. WMO Radar en de jongeren uit de wijk hebben in nauwe samenwerking de jongerenhub West Corner gerealiseerd. De jongerenhub beschikt over drie ruimtes, waaronder een keuken. (Meer informatie: Kristel van der Heiden, bestuursvoorlichter wethouder Achbar, tel. 06 – 287 417 94)

Wijkhub Feijenoord

Woensdag 28 februari, 17.00 – 19.30 uur
Oranjeboomstraat 169

Wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur) opent op woensdag samen met de wijkraad de Wijkhub Feijenoord. Om 18.00 uur spreekt hij de aanwezigen toe en verricht vervolgens de officiële openingshandeling. Buurtbewoners zijn van harte welkom om dit heugelijke moment mee te vieren. (Meer informatie: Leon Stooker, bestuursvoorlichter wethouder Simons, tel. 06 – 423 104 86)

Werkbezoek Social Return aan 0 to 9

Donderdag 29 februari, 8.30 uur
Schiedamsedijk 48, De Leuve

Wethouder Tim Versnel (o.a. Werk & Inkomen) brengt donderdagochtend een werkbezoek aan het Rotterdamse marketingcommunicatiebureau 0 to 9. Dit bezoek is gekoppeld aan een nieuwe aanpak van Social Return voor de hele regio Rijnmond. De kern is verbreding van de Social Return-mogelijkheden om werkgevers aan te sporen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven in het werkveld. Hierdoor kunnen meer mensen duurzaam aan het werk. (Meer informatie: Sjan Clabbers, bestuursvoorlichter wethouder Versnel. Tel: 06 – 144 296 84)

Werkbezoek energiearmoede

Donderdag 29 februari 11:30-13:00 uur
Palsterkamp 4b, Zuidwijk

Donderdag brengt wethouder Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal) samen met wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) een bezoek aan De Hoge Kampen in Zuidwijk. Een wooncomplex van woningcorporatie Hef Wonen waar energiebesparende maatregelen zijn toegepast. De gemeente Rotterdam is verschillende projecten gestart om energiearmoede tegen te gaan en werkt o.a. samen met woningcorporaties. Een overgroot deel (75%) van de Rotterdammers dat te maken heeft met energiearmoede woont in een huurwoning. Hef Wonen heeft vanuit de SPUK-subsidie hun renovatieproject uitgebreid met energiebesparende maatregelen. Ook maken zij gebruik van de energieklussers om het energieverbruik van bewoners nog verder te verlagen. (Meer informatie: Marije Romijn, woordvoerder wethouder Mohamed-Hoesein, tel. 06-413 16524)

Opvanglocatie Leningradplaats

Donderdag 29 februari, 15.00 uur
Leningradplaats 13-15

Wethouder Ronald Buijt (Zorg, Ouderen en Jeugdzorg) opent donderdag een nieuwe locatie van Antes voor beschermd wonen. Het voormalige KNVB-gebouw aan de Leningradplaats is omgebouwd tot woonlocatie voor 50-plussers met psychiatrische problemen. In de opvanglocatie is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. De ouderen krijgen hulp bij praktische dingen die bij zelfstandig wonen komen kijken, bij het regelen van geldzaken en ontwikkelen van sociale contacten. Na het verblijf bij Antes kunnen de ouderen weer zelfstandig wonen. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Buijt, tel. 06 – 413 165 67)

Hoogste punt Koer

Vrijdag 1 maart 14.30 uur
Bouwterrein aan Laan op Zuid, bereikbaar via Putselaan 15

Vrijdag bereikt woningbouwproject KOER het hoogste punt. Ontwikkelaar Vorm bouwt in de Afrikaanderwijk, langs de Laan op Zuid, 168 huur- en koopwoningen, waaronder ook middeldure huurwoningen. Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) verricht de feestelijke handeling. De gemeente heeft de ontwikkelaar uitgedaagd op het gebied van duurzaamheid. Het project is daarom ontworpen met aandacht voor natuur, inclusiviteit, klimaatadaptatie en circulariteit. Dit is o.a. terug te zien in de binnentuin. KOER is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling in de Afrikaanderwijk zoals Parkstad en Tweebosbuurt. De woningen worden naar verwachting eind 2024 opgeleverd. (Meer informatie: Ekin Yazbahar, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers. Tel: 06 – 1342 8389)

Start bouw Blaak 333

Vrijdag 1 maart 15:00 – 16.00 uur
Blaak 333, voormalig Rabobankgebouw

Op vrijdag 1 maart verricht wethouder Chantal Zeegers de een feestelijke starthandeling van de bouw Blaak 333. In het voormalige bankgebouw komen 319 huurwoningen, met bijna 100 woningen in het middensegment. De 75 meter hoge toren wordt gebouwd door Dura Vermeer. Op de begane grond komt ruimte voor o.a. horeca en op het dak een gezamenlijke tuin met veel groen en nestkasten. Bij de bouw worden materialen en onderdelen hergebruikt zoals de kelder en het fundament van het oude gebouw. De nieuwe parkeerkelder krijgt ruimte voor 18 deelauto’s. Oplevering staat gepland voor eind 2026. (Meer informatie: Ekin Yazbahar, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers. Tel: 06 – 1342 8389)

Boekpresentatie Jaap van Deurzen

Vrijdag 1 maart, 16.15 uur
Theater boekhandel Donner, Coolsingel 129

Jaap van Deurzen presenteert vrijdagmiddag zijn boek Camera loopt – Dertig jaar op reportage voor RTL Nieuws. Met zijn verhalende stijl en focus op de menselijke kant en kracht bracht hij het nieuws uit binnen- en buitenland. In die periode was hij getuige van gruwelijke conflicten en verwoestend natuurgeweld. In zijn boek blikt hij terug op zijn carrière en vertelt hij ook wat zijn werk persoonlijk met hem deed. Tijdens de boekpresentatie gaat Jaap met burgemeester (en oud-collega) Ahmed Aboutaleb in gesprek over de politieke ontwikkelingen waarvan hij berichtte. Aansluitend signeert hij zijn boek. (Meer informatie: Lisette van Bale, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)

Jubileummaand Podium Islemunda

Vrijdag 1 maart, 18.15 uur
Podium Islemunda, Herenwaard 17

Vrijdag opent wethouder Kasmi (Cultuur) de jubileummaand van Podium Islemunda. Het podium bestaat tien jaar en is in die periode uitgegroeid tot een belangrijke culturele ontmoetingsplek in IJsselmonde en omgeving. Het podium is een werkplaats voor cultuur voor bewoners en makers van jong tot oud die hun talent willen ontdekken of verder ontwikkelen. Met aanvullende programmering trekt het podium een divers publiek uit IJsselmonde en omgeving. Voor de opening van het jubileumprogramma zijn alle ‘meemakers’ van de afgelopen tien jaar uitgenodigd. In deze jubileummaand vinden er tien bijzondere evenementen plaats: van comedy tot dans, van pop tot soul, voor jong en oud, voor elk wat wils. (Meer informatie: Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi , tel. 06 – 220 475 25)

Opening Taalnacht x Museumnacht010

Zaterdag 2 maart, 19.00-19.45 uur
Centrale Bibliotheek Rotterdam (Hoogstraat 110)

Op zaterdag 2 maart opent wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal) samen met dichter Derek Otte de Taalnacht tijdens Museumnacht010. De Taalnacht is van 18.00 tot 22.00 uur in de Centrale Bibliotheek Rotterdam en verschillende musea in de stad. De Taalnacht is een initiatief om diverse Rotterdammers bij elkaar te brengen en samen Museumnacht010 te laten ervaren tijdens een programma vol taal en kunst. Cursisten die de Nederlandse taal leren worden tijdens de Taalnacht gekoppeld aan een Museumnacht-bezoeker die zich eenmalig als taalmaatje inzet. (Meer informatie: Marije Romijn, woordvoerder wethouder Mohamed-Hoesein, tel. 06-413 165 24)