Direct naar de content

Weekberichten van 22 tot en met 30 september 2018

Werkconferentie Kleine Kernen
zaterdag 22 september, 14.45 uur
Torpedoloods, Hoek van Holland

Zaterdag spreekt wethouder Barbara Kathmann (o.a. kleine kernen) tijdens een werkconferentie over Rozenburg, Pernis en Hoek van Holland, de zogenoemde kleine kernen. Doel van de conferentie is om samen met bewoners, ondernemers en andere partners ideeën op te halen om de kleine kernen te verbeteren, waarbij het unieke culturele karakter behouden blijft. De ideeën dienen als input voor de stadsbrede uitvoeringsprogramma's. Het gaat o.a. over veiligheid, de buitenruimte en voorzieningen. (Meer informatie: Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Kathmann, tel. 06 – 537 861 01)

VNG PraktijkVoorbeeldenParade
Maandag 24 september, 10.00 uur
Van Nellefabriek

Wethouder Sven de Langen (volksgezondheid, zorg, ouderen en sport) opent de VNG PraktijkVoorbeeldenParade. Gemeenten werken samen met maatschappelijke organisaties en hun inwoners aan een samenleving waarin iedereen naar vermogen kan en mag meedoen. Op de PraktijkVoorbeeldenParade zijn voorbeelden uit de praktijk zien. (Meer informatie: Marjolijn van Goethem, bestuursvoorlichter wethouder De Langen, tel. 06 283 628 89)

Bezoek RAMLAB tijdens Tour du Jour MRDH
Maandag 24 september, 14.30-15.30 uur
RAMLAB, RDM-terrein

Maandag organiseert de Metropoolregio Rotterdam Den Haag een tour voor bestuurders en journalisten met stops in Delft, Zoetermeer, Midden-Delftland en Rotterdam. Wethouder Barbara Kathmann (o.a. economie) ontvangt haar collega’s en de journalisten bij RAMLAB, een laboratorium waarin onderzoek wordt gedaan naar de ontwikkeling en toepassing van het 3D-printen van metalen industriële onderdelen. RAMLAB is het eerste Fieldlab met 3D metaalprinters dat zich richt op de havengerelateerde industrie. (Meer informatie: Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Kathmann, tel. 06 – 537 861 01)

Ondernemersontbijt
dinsdag 25 september, 8.00 uur
De Rotterdam, Wilhelminapier

Dinsdagochtend reikt burgemeester Aboutaleb de Ketelbinkieprijs uit tijdens het Ondernemersontbijt, de ontmoetingsplaats voor ondernemers en het gemeentebestuur. De Ketelbinkieprijs is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor een jonge, Rotterdamse onderneming die zich in het afgelopen jaar op een originele en innovatieve wijze op de kaart heeft gezet. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Tevens lanceert wethouder Judith Bokhove op het ondernemersontbijt een toolkit voor bedrijven waarmee huiselijk geweld bij werknemers gesignaleerd kan worden. Huiselijk geweld heeft een enorme impact op slachtoffers. Wanneer het thuis niet veilig is heeft dit gevolgen voor het werk. Huiselijk geweld is verantwoordelijk voor minstens 10% van het ziekteverzuim. Vaak is het nodig dat de omgeving ingrijpt om het geweld te stoppen. Het helpt als een direct leidinggevende, een bedrijfsarts of een vertrouwenspersoon signalen herkent en ter sprake brengt. De toolkit helpt hierin signaleren. (Meer informatie: Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, tel. 06 – 220 496 57)

Kick-off Rotterdamse Helden
Dinsdag 25 september, 16.00 uur
Uit je Eigen Stad, Marconistraat 39

Jongeren enthousiast maken voor vrijwilligerswerk: dat is het doel van het project Rotterdamse Helden. Wethouder Michiel Grauss (o.a. Informele Zorg) opent de bijeenkomst, waar professionals en jongeren met elkaar in gesprek gaan over hoe jongeren betrokken kunnen worden bij vrijwilligerswerk. Het project Rotterdamse Helden is door het ministerie van VWS geselecteerd als proeftuin voor de maatschappelijke diensttijd voor jongeren, en wordt uitgevoerd door de Unie voor Vrijwilligers (UVV). UVV ontwikkelt een unieke aanpak om jongeren van 16-25 jaar enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk en zich in te zetten voor een ander. UVV werkt hiervoor o.a. samen met een jongerenpanel en de samenwerkingspartners gemeente Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdammersvoorelkaar, Young UP en Centrum Voor Dienstverlening. (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Grauss, tel. 06 – 512 66 315)

Onthulling Mantelkar
Woensdag 26 september, 13.45 uur
Huis van de Wijk Irene in Bloemhof, Oudelandstraat 75

Tijdens de open dag in het Huis van Wijk onthult wethouder Michiel Grauss (o.a. Informele Zorg) de eerste Mantelkar. Welzijnsaanbieders kunnen de Mantelkar inzetten op markten of evenementen om in gesprek te komen met passanten over het zorgen voor een naaste. Naast meer informatie over ondersteuning kan een mantelzorger ook zijn of haar ervaringen delen. Er zijn vier mantelkarren beschikbaar die kunnen worden ingezet: in het centrum, Bloemhof, Hoek van Holland en in Rozenburg. (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Grauss, tel. 06 – 512 66 315)

Eerste paal De Asterlo
Woensdag 26 september, 16:30 uur
Asterlo ter hoogte van de hoek Slinge

De Asterlo is een bouwproject met 51 huurwoningen in de vrije sector en 200 vierkante meter winkelruimte voor onder andere een supermarkt. De huurwoningen krijgen parkeerplekken op het dak van de supermarkt. Wethouder Bas Kurvers (o.a. bouwen) slaat de eerste paal van het project. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Kurvers, tel. 06 – 413 165 67)

China Business Week
Donderdag 27 september, 13.35 uur
Groothandelsgebouw, 7e verdieping (Kriterion)

Wethouder Barbara Kathmann (o.a. economie) opent dinsdag de Rotterdamse versie van de China Business Week, georganiseerd door o.a. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Rotterdam Partners en Innovation Quarter. Doelgroep zijn startende en ervaren ondernemers die zich willen verdiepen in de Chinese markt. De handelsbetrekkingen met China zijn belangrijk voor het Rotterdamse bedrijfsleven (haven) en de gestaag groeiende Chinese economie biedt o.a. kansen in e-commerce, high tech systemen & materialen, logistiek, maakindustrie, water- en milieutechnologie. (Meer informatie: Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Kathmann, tel. 06 – 537 861 01)

Rotterdam Pride
donderdag 27 september, 17.00 uur
De Doelen

De laatste week van september staat in het teken van Rotterdam Pride, het festival dat aandacht vraagt voor seksuele en genderdiversiteit. Het Pride festival van Rotterdam staat dit jaar vermeld in de Top 50 van de beste bestemmingen ter wereld om de Gay Pride te vieren. Donderdag starten de activiteiten met diverse workshops en een talkshow, waar burgemeester Aboutaleb aan deelneemt. Onder leiding van de talkshow host Mauritius Wijffels worden verschillende onderwerpen zoals religie, activisme en onderwijs in relatie tot LHBTI met panelleden en publiek besproken. (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Wethouder Said Kasmi (onderwijs, cultuur en toerisme) opent donderdag om 12.30 uur het Pride Family Festival op het Schouwburgplein. (Meer informatie: Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 537 861 01)

NPO Radio4 Hart & Ziel bustour
Vrijdag 28 september, 8.15 uur
Binnerotte, ingang Bibliotheek

NPO Radio 4 start dit jaar met het muziekfeest De Hart & Ziellijst in Rotterdam. Een week lang reist De Hart & Ziel Bus naar verschillende steden om stemmen op te halen van luisteraars voor de 300 mooiste klassieke werken. Burgemeester Aboutaleb opent vrijdag het stemmen voor de lijst. Daarna gaat de Hart & Ziel Bus op tournee naar Nijmegen, Eindhoven, Amsterdam, Leeuwarden en Deventer. Margriet Vroomans en Ab Nieuwdorp presenteren vanuit elke stad dagelijks van 07.00 tot 12.00 uur een live uitzending. De bus staat steeds op een centrale locatie. (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Echt Rotterdams Erfgoed
Vrijdag 28 september, 13.00 uur
Museum Rotterdam, Rodezand

De Ketelbinkie Koffietrofee is officieel verklaard tot Echt Rotterdams Erfgoed. Vrijdag overhandigt burgemeester Aboutaleb de trofee (een antieke, gietijzeren koffieketel) aan Museum Rotterdam. Ook neemt hij het eerste exemplaar van het boek Echt Rotterdams Erfgoed in ontvangst. (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Fabeltjesland
Vrijdag 28 september, 15.30 uur
Las Palmas (LP2), Wilhelminapier

Vrijdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb de tentoonstelling Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant. Fabeltjesland brengt een hommage aan dit best bekeken Nederlandse kinderprogramma ooit. Op de dag van de opening is het precies 50 jaar geleden dat de serie voor het eerst op de televisie werd uitgezonden. Bezoekers krijgen een uniek kijkje in de Rotterdamse ontstaansgeschiedenis van Fabeltjeskrant en leren hoe de serie 50 jaar geleden, zonder de technieken van nu, is gemaakt. (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Barokke Binnenweg (Rubensroute)
Vrijdag 28 september van 18.00-19.00 uur
Hotel Emma, Nieuwe Binnenweg 6

De Nieuwe Binnenweg wordt tijdens de tentoonstelling Pure Rubens (t/m 13 januari 2019 in museum Boijmans) de Barokke Binnenweg, met etalages, winkels en producten in Rubensstijl. Op vrijdag 28 september wordt de Rubensroute officieel geopend door wethouder Said Kasmi in het bijzijn van museumdirecteur Sjarel Ex. Ondernemers hebben speciale Rubensproducten geproduceerd zoals een Rubensparel, schoenen en shirt met Rubensprint, Rubensbroodjes -kaas en -wijn, een mooie wollen sjaal, zeepjes en chocola. Veertig winkeliers op de Binnenweg hebben een Rubensafbeelding op de etalage en een Rubens inrichting. Er is een flyer met de route die in het museum en op andere locaties wordt verspreid. (Meer informatie: Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 537 861 01)

Opening MiddFest Middelland
Zaterdag 29 september, 12.30-13.15 uur
Henegouwerplein

Zaterdag opent wethouder Barbara Kathmann samen met Francisco Elson (oud-basketbalspeler en eerste Nederlandse kampioen in de NBA) het MiddFest op het Henegouwerplein. Naast sport clinics, muziekworkshops, zeefdrukken en sieraden ontwerpen voor jongeren zijn er optredens van artiesten uit de wijk, eten & drinken en een zweefmolen en springkussens voor de kleintjes. Al decennialang worden de sportvelden aan het Henegouwerplein intensief gebruikt. Voorafgaand aan het MiddFest krijgt het plein een metamorfose: op de buitenmuren van de kleedkamerhuisjes verschijnt een fotogalerij van bekende sporters uit de wijk en aan de kant van de Beukelsdijk komt een Impluvium, een uitvinding om regenwater op te slaan. Wethouder Kathmann neemt het stokje van de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor Mooi, Mooier, Middelland over van burgemeester Aboutaleb. (Meer informatie: Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Kathmann, tel. 06 – 537 861 01)

En verder

spreekt wethouder Arno Bonte op het Symposium 'Kom van dat Gas Los" van D66 op dinsdag 25 september vanaf 20:00 De Nieuwe Poort, Groothandelsgebouw, Zaal Woestijn 1, Weena 711 Rotterdam (Meer informatie: Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, tel. 06 – 220 496 57)

opent burgemeester Aboutaleb de nieuwe brandweerkazerne Hoogvliet op vrijdag 28 september om 16.30 uur aan de Rietbroek 35 in Hoogvliet. (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)


Noot voor de redactie: