Direct naar de content

Weekberichten van 19 tot en met 25 september 2016

Opening 8e “World Championship of Chinese Cuisine”
Maandag 19 september, 11.45 uur
Ahoy

Maandag opent burgemeester Aboutaleb het 8e wereldkampioenschap Chinees koken, de eerste editie die buiten Azië wordt gehouden. Ahoy is van 19 tot en met 21 september drie dagen gastheer van deze vierjaarlijkse, prestigieuze kookwedstrijd. Ruim 400 topchefs uit de internationale Chinese gastronomie strijden in Ahoy voor de wereldtitel. Aan het WCCC 2016 doen 100 chefs-teams uit zo’n 15 landen mee, waaronder China, Singapore, Maleisië, Korea, Japan, Australië, Verenigde Staten, Frankrijk, Spanje en Nederland. Ieder team moet zes gerechten in 3½ uur bereiden, van voor- hoofd en nagerecht tot deegwaren en siersnijden. De resultaten worden door een jury beoordeeld op smaak, creativiteit, techniek, innovatie en opmaak. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 53 28 48 13)

Regionale bestuurlijke werkconferentie
Maandag 19 september, 16.45 uur
Gebouw de Brasserie, Albrandswaardsedijk 74 in Poortugaal (gemeente Albrandwaard)

Wethouder de Jonge (zorg) spreekt op 19 september op de bestuurlijke werkconferentie over de Aanpak Verwarde Personen. Deze conferentie wordt georganiseerd door de gemeente Rotterdam, de Veiligheidsalliantie regio Rotterdam (VAR) en de gemeente Dordrecht en is gericht op professionals en bestuurders uit de sector. Doel is om concrete samenwerkingsafspraken op regionaal niveau te maken. Naast wethouder De Jonge spreken Sjef Czyzewski (voorzitter RvB Antes en lid landelijke aanjaagteam) en burgemeester Bram van Hemmen (Sliedrecht). (Meer informatie bij: Axel Dees, bestuursvoorlichter wethouder Hugo de Jonge, tel. 06 – 57 53 75 81)

Hét Miljoenenontbijt Rotterdam
Woensdag 21 september, 07.15 uur
De Doelen, Kruisplein 30

VNO-NCW Regio Rotterdam, PwC Rotterdam en ING organiseren ieder jaar op de woensdag na Prinsjesdag hét Miljoenenontbijt Rotterdam. Thema dit jaar is: Rotterdam the Next Level. Welke onderdelen uit de Miljoenennota dagen bij om Rotterdam naar een Next Level te laten groeien? Sprekers zijn burgemeester Ahmed Aboutaleb, Alexander Pechtold (D66) en Marieke Blom (hoofeconoom ING). De wethouders Visser (financiën, organisatie en haven), Struijvenberg (werkgelegenheid en economie) en Langenberg (mobiliteit, duurzaamheid en cultuur) zijn er ook bij. Leerlingen van het Albedacollege zorgen voor een culturele omlijsting van het Miljoenenontbijt.( Meer informatie bij: Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Adriaan Visser, 06 – 82 51 77 42)

Opening ‘Festival-der-Bestuurskunde’
Woensdag 21 september, 10.00 uur
Maassilo, Maashavenzuidzijde

Wethouder Adriaan Visser (organisatie) opent op 21 september het Festival-der-Bestuurskunde in de Maassilo. Bestuurders, ambtenaren, wetenschappers en studenten uit het hele land buigen zich over het thema "De opgave centraal: publieke waarde creëren door grenzeloos besturen". Overige sprekers zijn Deltacommisaris Wim Kuijken, Commissaris van de Koning Wim van den Donk en overheidsmanager van het jaar 2015, Jose Manshanden. (Meer informatie bij: Monique de Jongh, bestuur voorlichter wethouder Adriaan Visser, 06 – 82 51 77)

Congres ‘De social enterprise als businesspartner van de gemeente’
donderdag 22 september, 9.30 uur
Fruitvis & Uit je Eigen Stad, Marconistraat 43

Wethouder Maarten Struijvenberg (werkgelegenheid en economie) opent donderdag het landelijke congres ‘De social enterprise als businesspartner van de gemeente.’ Sociale ondernemers en gemeenten uit Nederland komen bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en de samenwerking te versterken. Sociale ondernemingen leveren een belangrijke bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Naast sprekers als Willemijn Verloop (oprichter Social Enterprise NL en War Child) en wethouder Stef Depla (Eindhoven) vertellen Rotterdamse sociale ondernemingen als Uit je Eigen Stad, Cooperatie Delfshaven, Blue City en Marconia over hun successen en obstakels. Meer info over het congres: http://gemeentecongres.social-enterprise.nl (Meer informatie: Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Struijvenberg, 06 – 53 78 61 01)

Uitreiken oorkonde van Maatschappij tot Redding van Drenkelingen
Donderdag 22 september, 13.00 uur
Aan boord van Driemaster de Oosterschelde bij Maritiem Museum, Leuvehaven

Donderdag reikt burgemeester Aboutaleb de oorkonde van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uit aan de bemanning van de Oosterschelde. Zij hebben op 5 februari midden op de Atlantische oceaan de Italiaanse solozeiler Salvatore Mantaci gered. De man dreef rond op zijn stuurloze jacht dat water maakte. Via de Italiaanse en Nederlandse kustwacht werd contact gelegd met de Oosterschelde, die op 70 mijl afstand was. De kapitein zette onmiddellijk koers naar de laatst bekende positie van het jacht, de Tarabaralla. Om 02:45 UTC was het schip ter plaatse en ondanks de duisternis en hoge golven was de solozeiler om 04:10 veilig aan boord. Het jacht werd tot zinken gebracht en Salvatore Mantaci voer mee naar Martinique, waar hij door de Italiaanse consul werd opgewacht. Dit is de eerste keer dat de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, die volgend jaar 250 jaar bestaat, een redding door een schip op volle zee honoreert. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 53 28 48 13)

LHBTQI-conferentie
Donderdag 22 september, 13.15 uur
Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25

Wethouder Ronald Schneider (integratie) opent donderdag de LHBTQI-conferentie over de praktijk van seksuele en genderdiversiteit in Rotterdam. De conferentie bestaat uit verschillende onderdelen zoals een theatervoorstelling, plenaire sessies en workshops met inspirerende sprekers. De conferentie wordt afgesloten met een netwerkborrel en expositie. De conferentie wordt georganiseerd door IDEM en Rotterdam Pride en is bedoeld om professionals te betrekken bij het lhbtqi-beleid in Rotterdam. Topmodel Loiza Lamers zal spreken over haar ervaringen als transvrouw op de arbeidsmarkt. De conferentie is een van de activiteiten in het kader van de Rotterdam Pride week. (Meer informatie: Edwin Cornelisse, bestuursvoorlichter wethouder Schneider, 06 – 10064779)

Nationale Eenzaamheid Congres 2016
Donderdag 22 september, 13.45 uur
Burgerzaal (Stadhuis), Coolsingel 40

Op donderdag, de eerste dag van de nationale week tegen eenzaamheid, vindt een congres plaats over dit thema in de Burgerzaal van het stadhuis. Tijdens het Nationale Eenzaamheid Congres maken professionals en bestuurders kennis met de nieuwste inzichten en beste praktijkvoorbeelden rondom de aanpak tegen eenzaamheid. Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij, opent het congres. Wethouder Hugo de Jonge (zorg) spreekt de Nationale Eenzaamheid-lezing uit. Ook wordt de winnaar bekend gemaakt van de Nationale Eenzaamheid Prijs 2016 voor het beste initiatief om eenzaamheid tegen te gaan. Meer info op: http://www.samentegeneenzaamheid.nl/week-tegen-eenzaamheid/nationaaleenzaamheid-congres-2016. (Meer informatie bij: Axel Dees, bestuursvoorlichter wethouder Hugo de Jonge, tel. 06 – 57 53 75 81)

Opening nieuwe hoofdkantoor Kotug Smit Towage
Vrijdag 23 september, 13.30 uur
Wilhelminakade 300

Vrijdag opent burgemeester Aboutaleb het nieuwe hoofdkantoor van Kotug Smit Towage in Las Palmas op de Wilhelminapier. Kotug Smit Towage is een samenvoeging van de Europese havensleepactiviteiten van Smit, dochteronderneming van Koninklijke Boskalis Westminster NV en KOTUG International BV. Met een vloot van 65 sleepboten is Kotug Smit Towage een toonaangevende aanbieder van havensleepdiensten in Noordwest-Europa en actief in 11 havens in België, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 53 28 48 13)

Uitreiking Steven Hoogendijk Award
Vrijdag 23 september, 15.30 uur
Burgerzaal stadhuis

Vrijdag reikt burgemeester Aboutaleb de 7e Internationale Steven Hoogendijk Award voor Medical Engineering uit aan prof.dr. Richard Durbin FRS (Sanger Institute, Cambridge UK) voor zijn bijdrage aan de Bio-Informatica. De Steven Hoogendijk Award wordt toegekend door Het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte, één van de oudste wetenschappelijke genootschappen van ons land. Prof. Durbin is voorgedragen door de jury onder voorzitterschap van prof.dr.ir. Marcel Reinders van de TU Delft. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 53 28 48 13)


Noot voor de redactie: