Direct naar de content

Weekberichten van 18 tot en met 24 april

Date je college
Zaterdag 18 april, 11.00 uur
Afrikaandermarkt, ingang park Paul Krügerstraat

Rotterdammers kunnen via een speeddate in gesprek gaan met de Rotterdamse collegeleden. In een persoonlijk gesprek van drie minuten kunnen Rotterdammers hun idee voor de stad, een vraag of een opmerking vertellen. De wethouders verzamelen alle vragen, opmerkingen en ideeën die zij zaterdagochtend ontvangen. Zij noteren ook de vragen die niet meteen beantwoord kunnen worden. De vraagstellers krijgen hierop zo snel mogelijk antwoord. Rotterdammers kunnen ook hun idee of vraag posten in een ideeënbox. (Meer informatie bij: Maj-Britt van Raalte, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 12658813)

Startschot Maastoren Challenge
Zaterdag 18 april, 13.00 uur
Deloitte, Wilhelminakade 1

Wethouder Joost Eerdmans geeft zaterdag het startschot voor de Maastoren Challenge van Deloitte. Meer dan 300 deelnemers rennen de 762 treden naar de 44e verdieping van het kantoorpand. Met hun sportieve inspanningen leveren zij een bijdrage aan Make-A-Wish Nederland. Alle opbrengsten van deze challenge worden geschonken aan Make-A-Wish Nederland die wensen mogelijk maakt voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. (Meer informatie bij: Maj-Britt van Raalte, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 12658813)

Kick Off #Integratietour
Maandag 20 april, 18.45 uur
Theater Zuidplein, Zuidplein 60-64

Het stadsbestuur houdt vele grote en kleine bijeenkomsten in de stad waarbij Rotterdammers met elkaar in gesprek gaan over onderwerpen die integratie raken. Zoals gelijkheid van mannen en vrouwen, vrijheid van meningsuiting in relatie tot vrijheid van godsdienst, de gedeelde norm en beeldvorming. Het uitgangspunt bij deze gesprekken is: behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Door de integratietour leren Rotterdammers elkaar beter kennen en gaat de gedeelde norm sterker leven. Wethouder Ronald Schneider (Integratie) verzorgt de kick-off van deze integratietour. (Meer informatie bij: Edwin Cornelisse, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 10064779)

Vakbeurs Maintenance Next
Dinsdag 21 april, 09.45 uur
Ahoy Rotterdam

Op dinsdag 21 april opent wethouder Maarten Struijvenberg (economie) de vakbeurs Maintenance Next. Gedurende drie dagen staat Ahoy Rotterdam in het teken van onderhoudsoplossingen en technologische producten anno nu en ‘NEXT’. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 22661917)

Opening Westersingelbrug
Dinsdag 21 april, 9.45 uur
Westersingel ter hoogte van de Kortenaerstraat

In Rotterdam worden veel bruggen vervangen. Veel fiets- en voetgangersbruggen zijn van hout gebouwd en hout is een materiaal dat slechts beperkt meegaat. Dit jaar worden er dertig bruggen vervangen. Wethouder Joost Eerdmans (o.a. Buitenruimte) opent dinsdag de nieuwe Westersingelbrug samen met kinderen van basisschool ’t Landje. De brug is onderhoudsarm en gaat met gemak 70 jaar mee, waar een houten brug maximaal 30 jaar meegaat. (Meer informatie bij: Maj-Britt van Raalte, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 12658813)

Rondetafelgesprek over duurzaamheid
Dinsdag 21 april 18.00 uur
Stichting Rosarium, Strevelsweg 738

Wethouder Pex Langenberg doet dinsdag 21 april mee met het rondetafelgesprek over duurzaamheid bij stichting Rosarium, een vrijwilligersorganisatie voor vrouwen. Maandelijks schuiven bekende en minder bekende Nederlanders aan om van gedachten te wisselen. Eerder waren dat onder andere Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak, Officier van Justitie Mariette Bode en CDA Rotterdam voorzitter Monique Vogelaar. (Meer informatie bij: Anna Feiner, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 22049657)

Opening controle-locatie Tweedweg
Woensdag 22 april, 12.15 uur
Tweedweg, Botlek

Op woensdag 22 april opent wethouder Pex Langeberg (Verkeer) de controle-locatie Tweedweg. Bijna een vijfde van de vrachtwagens op het wegennet is overbelast met lading. Dit leidt tot een grotere ongeval- en pechkans voor vrachtwagens en slijtage aan het wegdek. Het Havenbedrijf stelt de Tweedweg ter beschikking als centrale controle-locatie voor het nawegen en controleren van vrachtauto’s. Het als trailerparking ingerichte openbare terrein langs de Tweedweg (Botlek) wordt deels afgeschermd en ingericht als naweeg- en controlelocatie. (Meer informatie bij: Anna Feiner, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 22049657)

Opening nieuwe vestiging Diabeter
Woensdag 22 april, 16.30 uur
Blaak 6

Diabeter is een landelijk centrum voor behandeling van diabetes bij kinderen en jongeren. Diabeter is gehuisvest in Rotterdam, Deventer (Diabeter-Oost) en Veldhoven (Diabeter-Zuid) en behandelt ruim 1600 patiënten uit het hele land. De doelstelling is om de jonge diabetespatiënten zoveel mogelijk te laten opgroeien zonder complicaties. Burgemeester Aboutaleb opent woensdag de nieuwe vestiging aan de Blaak. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)

Cleantech Business Café
Woensdag 22 april, 18.00 uur
Drijvend Paviljoen, Tillemakade 99

In het Business Café ontmoeten MKB, start-ups en gevestigde bedrijven in de cleantech sector elkaar en verkennen leden en partners van Clean Tech Delta gezamenlijke marktkansen. Wethouder Maarten Struijvenberg is woensdag 22 april aanwezig om te reageren op de nieuwe koers van CTD. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 22661917)

Startsein Girlsday 2015
Donderdag 23 april, 9.00 uur
Zadkine Zuid, Montessoriweg 14

Wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg) verzorgt de aftrap van Girlsday 2015 in Rotterdam. Zadkine en Albeda organiseren voor alle tweedejaars meiden in het voortgezet onderwijs in de regio Rijnmond een uitdagend programma om hen kennis te laten maken met opleidingen en beroepen in de techniek. In de sector techniek is de komende jaren veel werkgelegenheid, maar meiden kiezen nog steeds weinig voor technische opleidingen. Daarom laten Zadkine en Albeda zien welke, voor hen vaak verrassende, mogelijkheden er zijn, zowel voor mbo- als hbo-opleidingen. Girlsday is een landelijk initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. (Meer informatie bij: Tjeerd Agema, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 51074786).

Van der Veeken colloquium
Donderdag 23 april, 16.00 uur
CHIO Grand Stand (1e etage), Kralingseweg 120

Donderdag houdt burgemeester Ahmed Aboutaleb een voordracht tijdens het 3e Van der Veeken colloquium. Het colloquium draagt de naam van de reder, koopman en bankier Johan van der Veeken (1549-1616), een van de belangrijkste investeerders van die tijd. Na het sprekersgedeelte volgt een pitch van 7 betrokken Rotterdamse ondernemers: De Dépendance: het centrum voor stadscultuur, Mr.Watson: een online platform dat offline communities bouwt, RotterZwam: van afvalreductie tot voedselproductie, Made in 4Havens: Rotterdam wordt de stad voor eerlijke design productie, Stadsgas: op lokaal niveau biogas produceren van horeca afval, Better Future Factory: goede producten maken, echte problemen oplossen, Recycled Park: drijvende parken van gerecycled plastic en Spencer: een service die producten ophaalt, koopt en bezorgt. Na de pitch gaan de ondernemers in gesprek met de zaal. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)

Opening APM Terminals
Vrijdag 24 april, 15.00 uur
Maasvlakte II, Europaweg 910, Haven 8410

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Pex Langenberg zijn vrijdag 24 april aanwezig bij de officiële opening door Koning Willem-Alexander van de nieuwe, volledig geautomatiseerde APM Terminal. De terminal is uitgebreid naar 167 hectare en kan uitgroeien naar een capaciteit van ongeveer 4,5 miljoen TEU. Bij het afhandelen van schepen zijn de kadekranen helemaal op afstand te besturen. Bovendien wordt de elektriciteit voor de terminal opgewekt met behulp van windenergie. (Meer informatie bij: Anna Feiner, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 22049657)

En verder…
Opent burgemeester Ahmed Aboutaleb het benefiet galadiner ‘Wanneer de mieren schreeuwen’ in Villa Thalia aan de West-Kruiskade op donderdag 23 april om 19.00 uur. De opbrengst van de avond gaat naar de verfilming van het boek over de tragische dood van de 13-jarige Sedar Soares bij metrostation Slinge en de campagne tegen zinloos geweld. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)


Noot voor de redactie: