Direct naar de content

Weekberichten van 16 tot en met 22 mei 2016

Opening De Trap
Maandag 16 mei, 12.15 uur
Plein voor Rotterdam Centraal / Groothandelsgebouw

Rotterdam krijgt vanaf half mei tot en met half juni tijdelijk een nieuwe blikvanger: een gigantische trap met 180 treden vanaf het Stationsplein, pal voor het Groot Handelsgebouw. De steigerinstallatie is een idee van architectenbureau MVRDV. Het is een knipoog naar 75 jaar wederopbouw van de stad, dat dit jaar wordt gevierd met de manifestatie Rotterdam viert de stad! De trap wordt op 16 mei om 12.15 uur officieel geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb. Iedereen is tot 12 juni van 10.00 tot 22.00 uur welkom voor een bezoek. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 53284813)

Finish Roparun
Maandag 16 mei, rond 13.00 uur
Stadhuis, Coolsingel

Maandag rond 13.00 uur wacht burgemeester Aboutaleb de deelnemers op van Roparun 2016. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Het motto is: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die ieder gemiddeld 65 kilometer lopen ( meer dan 1 ½ marathon). Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 53284813)

Presentatie Rotterdam Resilience Strategie
Donderdag 19 mei, 8.30 uur
Fenix Loods, Veerlaan 19d

Donderdag 19 mei opent burgemeester Aboutaleb de werkconferentie ‘Resilient Rotterdam’ over stedelijke veerkracht. Samen met 100 Resilient Cities van de Rockefeller Foundation presenteert Rotterdam als eerste Nederlandse stad de Rotterdam Resilience Strategie, een nieuwe stap richting een weerbare en veerkrachtige stad. Rotterdam is al koploper in water- en klimaatbestendigheid. Maar weerbaar en veerkrachtig gaat ook over inspelen op ontwikkelingen zoals klimaatverandering, digitalisering, de nieuwe economie en globalisering. Vanuit een visie met 7 doelstellingen en tientallen acties gaat Rotterdam de komende jaren aan de slag om de veerkracht van de stad te versterken. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 53284813)

Doop ms Koningsdam door Koningin Máxima
vrijdag 20 mei, 10.30 uur
Cruise Port Rotterdam, Wilhelminakade

Hare Majesteit Koningin Máxima doopt vrijdagochtend het cruiseschip ms Koningsdam van de Holland America Line. ms Koningsdam ligt voor de doop afgemeerd bij de cruiseterminal op de Wilhelminakade. Het schip van 99.500 ton is 297 meter lang en biedt plaats aan 2.650 gasten. De doop en de naamgevingsceremonie vinden plaats aan boord. Na de doop vaart het schip naar de zomerthuishaven in Amsterdam. ms Koningsdam gaat cruises varen naar Noord-Europa en de Oostzee. Burgemeester Aboutaleb zal de Koningin begeleiden. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 53284813)

Ondertekening Handvest voor Compassie
vrijdag 20 mei, 15.45 uur
Kriterion, Groothandelsgebouw

Vrijdagmiddag 20 mei ondertekent burgemeester Aboutaleb het Rotterdamse Handvest voor Compassie – van mens tot mens. De ondertekening vindt plaats tijdens het slotbedrijf van de première van stadsopera Parsifal, die tijdens Operadagen Rotterdam wordt uitgevoerd. Parsifal wordt gezien als de compassie-opera van Wagner. Het principe van compassie of mededogen ligt ten grondslag aan ethische, spirituele en religieuze tradities. Het handvest roept iedereen op om zich in te zetten voor de ander en de ander met respect behandelen. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 53284813)

En verder

is wethouder Pex Langenberg is op 19 en 20 mei bij de International Transport Forum (ITF Summit) in Leipzig, georganiseerd door de OECD. De wethouder zal spreken over de inzet van Rotterdam m.b.t. het verminderen van geluidsoverlast en het verbeteren van de luchtkwaliteit door inzet op zero-emissie stadslogistiek. (Meer informatie bij: Anna Feiner, woordvoerder wethouder Langenberg, tel. 06 – 06 – 22049657)


Noot voor de redactie: