Direct naar de content

Weekberichten van 16 tot en met 22 januari 2017

Harm Alarm Bokaal 2016 voor district Rotterdam-Stad
Maandag 16 januari, 13.45 uur
Stadhuis Rotterdam, Coolsingel 40

NB Prijswinnaar s.v.p. niet bekendmaken vóór het moment van uitreiking

Maandag ontvangt burgemeester Aboutaleb samen met de politie de Harm Alarm Bokaal uit handen van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan het politiedistrict waarvan de inbraakcijfers in december procentueel het meest zijn gedaald ten opzichte van december het jaar ervoor. In 2016 is dat district Rotterdam-Stad. Op een gedeelde tweede plaats zijn de districten Parkstad-Limburg en Den Haag-Centrum geëindigd. De bokaal is vernoemd naar Harm Alarm, het symbool van de landelijke campagne: Maak het inbrekers niet te makkelijk met informatie en tips om de eigen veiligheid te vergroten, zoals het voorkomen van woninginbraak. De prijs is bedoeld voor iedereen die het afgelopen jaar hard heeft gewerkt om woninginbraken te voorkomen, inbrekers op te sporen en te bestraffen. Omdat in december het meeste wordt ingebroken wordt de bokaal over deze maand uitgereikt. De bokaal wordt voor de derde keer uitgereikt. (Meer informatie bij Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Onthulling Wall of Fame Horeca Vakschool
Maandag 16 januari, 14.30 uur
Noordsingel 72, 3032 BG Rotterdam

Maandag onthult onderwijswethouder Hugo de Jonge de Wall of Fame van de Horeca Vakschool, een unieke vakopleiding waar jongeren worden opgeleid tot bakker of kok. Om de jongeren nog meer te inspireren en aan te moedigen in hun passie voor het vak, heeft de school een aantal “oud-leerlingen” gevraagd hun schoolfoto af te staan aan de school. Met deze foto’s is een Wall of Fame gemaakt, zodat de jongeren bij binnenkomst de namen zien van onder andere Herman den Blijker en Fred Mustert, beroemde koks die net als zij het vak hebben geleerd. (Meer informatie bij: Axel Dees, bestuursvoorlichter wethouder De Jonge, tel. 06 – 57 53 75 81)

Opening winningsplatform Recycled Park
Maandag 16 januari, 15.30 uur
ss Rotterdam, 3e Katendrechtsehoofd 25

Maandag opent wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid) een van de drie plasticverzamelplatforms van Recycled Park: drijvende natuurlandschappen, gemaakt van plastic uit de Nieuwe Maas. Architect en initiatiefnemer Ramon Knoester ontwierp Recycled Park in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Plastic drijft nu ongebruikt naar zee, terwijl de Wageningen Universiteit heeft aangetoond dat diverse plastics uit de Nieuwe Maas zeer goed te recyclen zijn. Recycled park maakt er een drijvend landschap van. Dankzij een bijdrage vanuit Citylab010 is het winningsplatform bij het ss Rotterdam één van de drie plasticopvangers die speciaal ontworpen zijn voor drie locaties: voor het Buizengat, in de Keilehaven naast Roteb en naast het ss Rotterdam aan het begin van de Maashaven. Er komen meer platforms in de rivier, in een reeks die de river cleanup genoemd wordt. Het doel is om de eerste plasticvrije delta ter wereld te worden. Rotterdam is de eerste stad in Nederland waar actief wordt gewerkt aan het structureel opvangen van riviervervuiling. (Meer informatie bij Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, tel. 06 – 220 496 57)

Wijkwerkconferentie Schiebroek-Zuid
Donderdag 19 januari, vanaf 9.00 uur
Goede Herderkerk, Kastanjeplein 28, Schiebroek

Donderdag spreekt wethouder Hugo de Jonge tijdens de wijkwerkconferentie Schiebroek-Zuid in de Goede Herderkerk. Deze conferentie is bedoeld om samen met partners in de wijk (o.a. gemeente, politie, woningcorporaties) oplossingen en ideeën bedenken om achterstanden in Schiebroek-Zuid aan te pakken. Met de bestaande analyses van de wijk en de resultaten van de conferentie zal het gemeentebestuur een plan opstellen om Schiebroek-Zuid nieuw leven in te blazen. (Meer informatie bij: Axel Dees, bestuursvoorlichter wethouder De Jonge, tel. 06 – 57 53 75 81)

Conferentie: De zin en onzin van de Rotterdamse Tegenprestatie
Donderdag 19 januari, 12.30 – 17.15 uur
De Nieuwe Banier, Banierstraat 1, 3032 PA Rotterdam

Donderdagmiddag opent wethouder Maarten Struijvenberg (Economie) de conferentie: De zin en onzin van de Rotterdamse Tegenprestatie met een toespraak over het Rotterdamse beleid rondom de tegenprestatie dat nu vijf jaar bestaat. Tijdens de conferentie delen wetenschappers, beleidsmakers en praktijkdeskundigen hun visie en inzicht op en ervaring met dit beleid. Ter afsluiting gaan de wethouders Maarten Struijvenberg en Arjan Vliegenthart (Amsterdam) met elkaar in debat over ‘de zin en onzin rondom de tegenprestatie’. Wethouder Vliegenthart ontvangt het eerste exemplaar van de gelijknamige brochure. (Meer informatie bij: Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Struijvenberg, 010 – 267 22 89)

Openingsceremonie Tata Steel Masters
Donderdag 19 januari, 13.45 uur
De Kuip

Wethouder Adriaan Visser verzorgt donderdagmiddag samen met Feyenoordtrainer Giovanni van Bronckhorst de openingsceremonie van een bijzondere dag van het Tata Steel Chess Tournament: de vijfde speeldag voor de schaakgrootmeesters. Na een succesvolle editie in 2015 is het Tata Steel Chess Tournament terug in Rotterdam. Niet alleen de grootmeesters zullen achter het schaakbord plaatsnemen. Door de gemeente Rotterdam, Tata Steel Chess Tournament en de schaakverenigingen zijn jongeren bij dit topevenement betrokken. Rondom de speeldag zijn diverse activiteiten georganiseerd om het schaken in Rotterdam promoten, want schaken is niet alleen leuk, het verbetert ook de concentratie en stimuleert het geheugen.
Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Wat ooit begon als personeelstoernooi van het staalbedrijf is uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waarvoor zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s vrijhouden. Het is dit jaar de 79e editie van het internationale toernooi in Wijk aan Zee dat bekend staat als “Het Wimbledon van het Schaken”. (Meer informatie: Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Visser, tel. 06 – 82 5177 42)

Opening Young Business School Rotterdam
Donderdag 19 januari, 14.30 uur
Maashaven 40

Donderdag opent onderwijswethouder Hugo de Jonge de Young Business School Rotterdam (YBSR) op de Kop van Katendrecht. Bij deze vmbo-opleiding, die voorheen LMC de Waal heette, staat ondernemen centraal, zowel in de sector Economie als in de sector Zorg & Welzijn. Binnen deze sectoren worden de leerlingen opgeleid voor mbo-niveau 2, 3 of 4. YSBR is een kleine, veilige gestructureerde school. Het lesaanbod is gefocust op: sociale competenties, extra inzet op Nederlands en Rekenen, stages en internationalisering. Spaans is als extra vreemde taal opgenomen in het curriculum. (Meer informatie bij: Axel Dees, bestuursvoorlichter wethouder De Jonge, tel. 06 – 57 53 75 81)

Uitreiking Sportpluspredicaten
19 januari, 18.00 uur
De Kuip, Rotterdam (zaal Comfort Lounge)

18 Rotterdamse sportverenigingen ontvangen donderdag een ‘Sportpluspredicaat’ uit handen van sportwethouder Adriaan Visser. Verenigingen die de sportplusstatus krijgen toegewezen, onderscheiden zich met hun succesvolle maatschappelijke activiteiten en hun gezonde organisatorische en sociale huishouding. Zij bieden bijvoorbeeld sportactiviteiten aan voor bijzondere doelgroepen of stellen hun accommodatie beschikbaar voor gebruik door anderen. Rotterdam Sportsupport ondersteunt deze verenigingen bij hun maatschappelijke inzet. (Meer informatie: Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Visser, tel. 06 – 82 5177 42)


Noot voor de redactie: