Direct naar de content

Weekberichten van 15 t/m 22 november

Global Entrepeneurship Week
Maandag 16 november, 9.30 uur
Beurs World Trade Centre, Beursplein 37

Komende week vindt in Rotterdam de jaarlijkse Global Entrepeneurship Week plaats. Wethouder Maarten Struijvenberg (economie) opent deze ondernemersweek maandag 16 november om 9.30 uur in het World Trade Center. Tijdens deze week maken studenten kennis met het ondernemerschap en ondernemend denken. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 22661917)

Zeven partijen versnellen de economische transitie
Dinsdag 17 november, 16.00 uur
Drijvend Paviljoen, Tillemakade 99

‘Versnellen Economische Transitie’ (VET) is een initiatief van zeven partners: Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, InnovationQuarter, Rotterdam Partners, Clean Tech Delta, iTanks en gemeente Rotterdam. VET ondersteunt en versnelt investeringsinitiatieven van bedrijven en ondernemers op het gebied van energie, chemie, biobased, water, productinnovatie en innovatielabs die een bijdrage leveren aan de transitie naar de ‘nieuwe economie’. Op 17 november worden de tussentijdse resultaten bekendgemaakt. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 22661917)

Uitreiking Lief en Leedkanjer
Dinsdag 17 november, 19.30 uur
Ro Theater

Wethouder Hugo de Jonge (zorg) zet met de Lief en Leedkanjer-award de Rotterdamse straat in het zonnetje waar mensen naar elkaar omzien, bewoners voor elkaar klaar staan en eenzaamheid geen kans krijgt. De verkiezing van de Lief & Leedkanjer wordt georganiseerd door Opzoomer Mee in samenwerking met de gemeente Rotterdam. (Meer informatie bij: Hans Scholten, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 12552668)

Ik ben Wij’
Woensdag 18 november, 11.45 uur
Ahoy

Woensdag is burgemeester Aboutaleb aanwezig bij de start van het Charloisse project ‘Ik Ben Wij’ in Ahoy. Het project is een stimulans voor jongeren in het voorgezet onderwijs om met elkaar in gesprek te gaan over actuele onderwerpen. Een speciale rol is weggelegd voor de dansers van de Groove Kings. Zij hebben een ‘Ik ben Wij’ choreografie gemaakt voor een flashmob die in november plaatsvindt. Daarvan wordt een video gemaakt die een centrale rol speelt in het project. De dansers verzorgen ook optredens op scholen waar de dialogen plaatsvinden. Het project is een idee van Soma Sirini, vicevoorzitter van de gebiedscommissie Charlois en Lorenzo Elstak van de Groove Kings. Zij willen meer verbinding creëren tussen verschillende groepen bewoners. De gesprekken kunnen gaan over radicalisering of verruwing van de samenleving, maar ook over pesten of het gebruik van sociale media. (Meer informatie: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)

Start voorbereiding ombouw Hoekse Lijn
Woensdag 18 november, 12.00 uur
Parkweg, Schiedam

De eerste schop voor de ombouw van de Hoekse Lijn gaat woensdag 18 november om 12.30 uur in de grond. Pex Langenberg, wethouder Vervoer en tevens voorzitter van de Bestuurscommissie Vervoersautoriteit Metropoolregio Rotterdam Den Haag, doet dit samen met zijn collega-wethouders M.J.C. Houtkamp van de gemeente Schiedam, R. van Harten van de gemeente Vlaardingen en C. Pleijsier van de gemeente Maassluis. Het is een grote stap op weg naar de koppeling van de Hoekse Lijn aan het bestaande metronet in 2017. De bijeenkomst start om 12.00 uur in de tent aan de Parkweg (direct naast het spoorwegviaduct). (Meer informatie bij: Saskia Kooijman-Castelijns, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53786101

Opening Betonprijs 2015
Woensdag 18 november, 18.45 uur
Burgerzaal, stadhuis

Sinds 1958 organiseert de Betonvereniging ieder jaar de Betondag met daaraan gekoppeld de Betonprijs. Deze prijs voor dit jaar voor de 19e keer uitgereikt een project dat een voorbeeld is van een creatieve, opvallende, zinvolle toepassing van het materiaal beton. Wethouder Ronald Schneider (stedelijke ontwikkeling) opent deze avond. (Meer informatie bij: Edwin Cornelisse, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 10064779)

Annual Polis Conference
Donderdag 19 en vrijdag 20 november
Brussel

Wethouder Pex Langenberg (mobiliteit en duurzaamheid) sluit vrijdag 20 november de jaarlijkse Polis Conference in Brussel af. Tal van sprekers buigen zich over innovatief transport in duurzame steden en regio’s. Rotterdam heeft zich kandidaat gesteld als gaststad voor volgend jaar. (Meer informatie bij: Saskia Kooijman-Castelijns, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53786101

Cleantech top 
Donderdag 19 november, 9.00 uur
Rotterdam Science Tower (Marconistraat 16, Etage 9)

Wethouder Maarten Struijvenberg (economie) opent donderdag 19 november om 9.00 uur de Cleantech top die plaats vindt in de Rotterdam Science Tower. De deelnemers gaan in debat over energiezuinige gebouwen en materialen, slimme mobiliteit, watertechnologie en de bio-economie. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 22661917)

Getting Smart Congres
Donderdag 19 november, 9.15 uur
Rotterdam Science Tower, Marconistraat 16

Het Getting Smart Congres, op donderdag 19 november in de Rotterdam Science Tower, staat in het teken van de nieuwe economie. Deze wordt besproken aan de hand van de thema’s: Smart Industry, Smart Cities, Smart Education, Smart Economy, Smart innovators en Smart Buildings. Adobe, CGI, Agenda Stad, de Innovatie monitor, The Hague Security Delta, de Start up Delta en tientallen start ups lichten hun initiatieven toe. Wethouder Maarten Struijvenberg opent deze bijeenkomst om 9.15 uur. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 22661917)

Over geld gesproken
Donderdag 19 november, 14.00 uur
Raadszaal, Argonautenweg, Hillegersberg-Schiebroek

Een belangrijk onderwerp voor elke ZZP’er: geld. Hanteer je de juiste tarieven, spaar je voor moeilijke tijden, zorg je voor een reserve voor je oude dag? Het ZZPRO-congres op donderdag 19 november staat in het teken van deze kwesties. Wethouder Maarten Struijvenberg opent de bijeenkomst om 14.00 uur in de voormalige raadszaal van Hillegersberg-Schiebroek. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 22661917)

Jubileumboek 35 jaar Arosa en 115 jaar vrouwenopvang 
Donderdag 19 november, 15.00 uur
Museum restaurant de Pappegay Schielandhuis

Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Arosa en 115 jaar vrouwenopvang verschijnt het boek Je kunt weg als je wilt, Van onderlinge vrouwenbescherming naar opvang bij huiselijk geweld, 1900 – 2015. De eerste exemplaren worden donderdag uitgereikt aan wethouder Hugo de Jonge (Zorg) en aan mevrouw Melanie Post van Ophem, voorzitter Historisch Genootschap Roterodamum. (Meer informatie bij: Hans Scholten, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 12552668)

Turn on the Lights
Donderdag 19 november, 18.45 uur
Bijenkorf, Coolsingel / Van Oldenbarneveltplaats

Donderdagmiddag 19 november geeft burgemeester Aboutaleb het startsein voor het feestseizoen met de opening van Turn on the Lights, een spectaculaire lichtshow bij het warenhuis De Bijenkorf op de Van Oldenbarneveltplaats. Na de opening volgt een straattheatershow. (Meer informatie: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)

Onthulling Astanaplein straatnaambord
Vrijdag 20 november, 14.50 uur
Astanaplein, Katendrecht

Vrijdag 20 november onthult burgemeester Ahmed Aboutaleb, samen met de minister van buitenlandse zaken van Kazachstan de heer Rapil Zhoshybayev, het straatnaambord van het Astanaplein op Katendrecht. Hierbij zijn 50 gasten uit bedrijfsleven aanwezig. Astana is de hoofdstad van Kazachstan. Het land is van groot economisch belang voor Rotterdam, vanwege de olie-import, maar ook omdat er 700 Nederlandse bedrijven in Kazachstan actief zijn. Het straatnaambord is in 2013 al symbolisch overhandigd door de Nederlandse ambassadeur aan de Kazachstaanse president, nu is er ook een geschikte locatie gevonden op Katendrecht. (Meer informatie: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)

Eerste paal De Oevers
Vrijdag 20 november, 15.00 uur
Pendrecht, de hoek Ovezandepad/Yersekestraat

Wethouder Ronald Schneider (stedelijke ontwikkeling) slaat de eerste paal van De Oevers. Dit bouwproject (50 eengezinswoningen, huur en koop) in Pendrecht is de laatste fase van De Tuin op het Zuiden. In De Tuin op het Zuiden zijn met de voltooiing van De Oevers 500 nieuwbouwwoningen gerealiseerd. Het merendeel daarvan zijn eengezinswoningen. (Meer informatie bij: Edwin Cornelisse, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 10064779)

Calandschoen 100 jaar
Vrijdag 20 november, 18.00 uur
Calandschoen, Binnenweg 14

Vrijdag 20 november gaat burgemeester Aboutaleb langs bij de viering van 100 jaar Calandschoen aan de Binnenweg. In december 1915 werd Calandschoen opgericht in het centrum van Rotterdam door Herman van Langelaar (geb. 1891 te Deventer). Het bombardement van 14 mei 1940 legde zijn onderneming in de as maar dankzij een 'oorlogsmolestcrediet' kon hij een winkel openen in het Oude Westen op de 1e Middellandstraat 126. In 1964 namen Kees Griffioen en Else Hogendoorn het bedrijf over. In 1980 verhuisden zij de winkel naar de huidige locatie. Daar was voor de oorlog het gerenommeerde café-restaurant Caland-West gevestigd, genoemd naar Pieter Caland van de Nieuwe Waterweg. In 1999 nam hun oudste dochter Anke Griffioen de winkel over. Zij ging verder met specialisatie in grote maten. In 2008 opende zij ook een filiaal in Amsterdam. (Meer informatie: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 84 813)


Noot voor de redactie: