Direct naar de content

Weekberichten van 11 tot en met 18 oktober 2015

Bijeenkomst Buurtpreventieteams
Vrijdag 9 oktober 18.30 uur,
De Kuip, Leo van Zandvlietzaal

In verschillende wijken in Rotterdam zijn buurtpreventieteams actief, in totaal zijn dit er 19. Deze teams werken vrijwillig mee aan het veilig maken van hun buurt. Wethouder Joost Eerdmans (veiligheid) bedankt de teams voor hun inzet en roept ze ook op om anderen enthousiast te maken. Uitbreiding van het aantal teams draagt bij aan de veiligheid in de wijken. Tijdens de bijeenkomst zijn er verschillende gesprekstafels om de ervaringen met buurtpreventie te delen en te kijken naar mogelijke verbeteringen. De gemeente biedt bijvoorbeeld jassen, telefoons en trainingen aan voor buurtpreventieteams. (Meer informatie bij: Maj-Britt van Raalte, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 126 588 13)

Lezing over essay Maand van de Geschiedenis
Vrijdag 9 oktober, 19.00 uur
Donner, Coolsingel 119

Dit jaar heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb het essay voor de Maand van de Geschiedenis geschreven met de titel: Droom & daad. Vrijdag 9 oktober wordt het boek gepresenteerd en gaat hij in gesprek met Marcel Möring bij boekhandel Donner. (Meer informatie bij: Maj-Britt van Raalte, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 126 588 13)

Netwerkbijeenkomst Citylab010
Zaterdag 10 oktober, 12.00 uur
Het Drijvend Paviljoen, Tillemakade 99, Rijnhaven

Tijdens CityLab010 kunnen Rotterdammers hun plan voor de stad bekend maken en samenwerking zoeken met andere dromers, denkers en doeners. Met de hulp van experts op het CityLab010-platform kunnen ideeën uitgroeien tot een volwaardig plan. Tenslotte kan er een financiële bijdrage uit CityLab010 aangevraagd worden voor startkapitaal. Zaterdag is het college van B en W gastheer bij de Netwerkbijeenkomst van Citylab010 in de drijvende bollen in de Rijnhaven. Daar komen 350 plannenmakers, betrokken Rotterdammers, ondernemers en experts bijeen om met elkaar en met gemeentelijke experts kennis te maken. CityLab-plannenmakers krijgen de gelegenheid hun plan te pitchen voor een wethouder. (Meer informatie: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 131 551 20)

Ekiden
Zaterdag 10 oktober, 12.00 uur
Atletiekvereniging PAC, Langepad 16

Zaterdag 10 oktober om 12.00 uur precies geeft wethouder Adriaan Visser het startschot van de 11e editie van de Rotterdam Ekiden. Een EKIDEN is een Japanse estafetteloop. Zes personen vormen samen een team waarbij elk teamlid een eigen afstand loopt. Start en finish zijn op de atletiekbaan van PAC. De afstanden zijn in startvolgorde; 5, 10, 5, 10, 5 en 7,195 km. In totaal wordt dus 42,195 km afgelegd, een marathon. De Rotterdam Ekiden wordt georganiseerd door de vrijwilligers van de Ekiden-commissie van PAC. Deelnemers komen hoofdzakelijk uit Nederland, maar de laatste jaren doen er steeds meer teams uit andere landen mee. Ook de lopers van Running Blind zijn elk jaar van de partij: de blinde lopers worden begeleid door een ziende, hardlopende vrijwilliger. De Rotterdam Ekiden was de laatste jaren decor van een paar mooie records. (Meer informatie: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 131 551 20)

Prijsuitreiking ‘Geef plastic de zak’
Zaterdag 10 oktober, 15.30 uur
Shoe Club Meent 98

Rotterdam is op zoek naar het beste idee om de stad zoveel mogelijk vrij te krijgen van plastic tasjes. Inwoners en ondernemers konden tot begin september hun idee aandragen tijdens de wedstrijd Geef plastic de zak. Het beste idee krijgt van de gemeente een startbudget van € 15.000 om het idee uit te voeren. Rotterdam loopt hiermee voor op het landelijke beleid om per 1 januari 2016 de gratis plastic zak te verbieden. Wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid) is zaterdag 10 oktober om 15.30 uur bij de bekendmaking van de winnaar. (Meer informatie bij: Saskia Kooijman-Castelijns, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53786101)

Laurentiusdag diner
Zaterdag 10 oktober, 19.30 uur
Van Nelle Fabriek

Voor de tweede keer organiseren gezamenlijke kerken en kerkelijke instellingen in Rotterdam in oktober allerlei activiteiten onder de naam Laurentiusdag om aandacht te vragen voor armoede in de stad en wat we daar aan kunnen doen. Een van die activiteiten is een diner op zaterdag 10 oktober, voor de 800 cliënten van de Voedselbank. Zij krijgen een 3-sterren diner, opgediend door vele vrijwilligers. Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent de avond. (Meer informatie bij: Maj-Britt van Raalte, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 126 588 13)

Kinderboekenweekfeest
Zondag 11 oktober, 12.00 uur
Centrale Bibliotheek, Hoogstraat

Wethouder Pex Langenberg (cultuur) opent zondag 11 oktober om 12.00 uur het Kinderboekenweekfeest in de Centrale Bibliotheek. Thema is dit jaar 'Raar maar waar'. Kinderen van 4 tot 12 jaar duiken in natuur, wetenschap en techniek. (Meer informatie bij: Saskia Kooijman-Castelijns, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53786101

Harbour run
Zondag 11 oktober,13.00 uur
Broekman Logistics, Waalhaven zuidzijde 21

Sportwethouder Adriaan Visser geeft zondag 11 oktober het startschot voor de 3e editie van de Harbour run. Maar liefst 4.000 deelnemers gaan deze tocht door de Rotterdamse Waalhaven lopen. Het parcours van 10 km voert dwars door de Rotterdamse haven: over haventerreinen, kades, langs schepen, kranen, containers en dwars door een aantal havenloodsen. Normaal gesproken zijn deze terreinen niet toegankelijk. (Meer informatie: Marieke van Gruijthuijsen, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 131 551 20)

25 snelheidsdisplays in werking
Maandag 12 oktober, 9.00 uur
Meent 75

Maandag 12 oktober gaan 25 nieuwe snelheidsinformatiedisplays (SID’s) in werking. Bij het voorbijrijden toont dit systeem de bestuurder zijn snelheid. De displays verzamelen gegevens van de snelheden van alle auto’s die voorbij rijden. Op basis van de statistieken krijgt de gemeente inzicht in het rijgedrag binnen Rotterdam en kunnen gemeente en politie gericht acties inzetten. De displays worden ingezet op de locaties waar Rotterdammers overlast ervaren van hard rijden. De eerste snelheidsdisplays zijn eind september geplaatst en zullen om de drie maanden van locatie veranderen. Bewoners denken mee over de locaties. Wethouder Joost Eerdmans neemt officieel alle 25 SID’s in gebruik met een druk op de knop. Dit is een onderdeel van het 10-puntenplan tegen asociaal verkeersgedrag. (Meer informatie bij: Maj-Britt van Raalte, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 126 588 13)

Officiële ingebruikname Rotterdamse regenradar
Maandag 12 oktober, 14.45 uur
Gebouw Delftse Poort, Weena 505, Blijdorpzaal, 37e etage

Wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte) neemt maandag de Rotterdamse regenradar officieel in gebruik. De radar staat sinds 22 september op het dak van gebouw Delftse Poort aan het Weena, de hoogste plek in het centrum. De Rotterdamse regenradar is tot stand gekomen door samenwerking van de gemeente Rotterdam, TU Delft, provincie Zuid-Holland, Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap Delfland en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Voor meer informatie zie www.rotterdam.nl/regenradar. (Meer informatie bij: Maj-Britt van Raalte, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 12658813)

Schouw Prins Alexander
Dinsdag 13 oktober, 9.30 uur
LCC Romeynshof, Stresemannplaats 8

Dinsdag 13 oktober maakt wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte) samen met enkele bewoners deel uit van het schouwteam van Prins Alexander. Het schouwteam inspecteert de wijk (op de fiets) op verschillende elementen zoals bestrating, straatmeubilair, openbaar groen, zwerfvuil en verkeerd parkeren. Per element geeft het schouwteam een score waarbij 5 inhoudt dat alles schoon, heel en veilig is en 1 het tegenovergestelde. (Meer informatie bij: Maj-Britt van Raalte, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 12658813)

Startsein DonorDialoog Rotterdam
Dinsdag 13 oktober, 17.00 uur
Rotterdams Vakcollege De Hef, Slaghekstraat 221

Wethouder Hugo de Jonge (Zorg) geeft dinsdag het startsein voor DonorDialoog Rotterdam. In het project DonorDialoog werken lokale organisaties samen met de Nederlandse Transplantatie Stichting en het Erasmus MC om orgaandonatie bespreekbaar te maken bij diverse groepen in de stad, met als uiteindelijk doel meer diversiteit in het Donorregister. Het is uniek in Nederland dat lokale organisaties hun krachten bundelen op dit terrein. Voorlichters gaan in hun eigen gemeenschap in gesprek over het onderwerp. (Meer informatie bij: Tjeerd Agema, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 51074786)

Uitblinkersdiner
Woensdag 14 oktober, 18.00 uur
Groothandelsgebouw, Cambridge Innovation Center

Wethouder Maarten Struijvenberg (economie) is woensdag 14 oktober tafelheer tijdens het Uitblinkersdiner. Dit diner is onderdeel van de Week van de Ondernemer Zuid-Holland, een initiatief van MKB Nederland. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 22661917)

Vrijwilligersontbijt 2015
Donderdag 15 oktober, 8.00 uur
Stadhuis, Burgerzaal

Het Rotterdams Vrijwilligersontbijt is een waardering van de gemeente Rotterdam voor de inzet van haar vrijwilligers. Ongeveer 150 vrijwilligers zijn door hun vrijwilligersorganisatie voorgedragen om deel te nemen aan het ontbijt. Wethouder Hugo de Jonge (Zorg) spreekt de vrijwilligers toe. Ook wethouder Adriaan Visser is hierbij aanwezig. (Meer informatie bij: Tjeerd Agema, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 51074786)

Cordaid Dag van de Armoede
Donderdag 15 oktober, 15.00 uur
Theater De Vaillant, Hobbemastraat 120, Den Haag

Wethouder Maarten Struijvenberg neemt tijdens de Cordaid Dag van de Armoede deel aan een wethoudersdebat over de ‘regelluwe zone voor werken vanuit de bijstand’. Staatssecretaris Jetta Klijnsma opent de bijeenkomst. (Meer informatie bij: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 2661917)

De toekomst van waterstof in Rotterdam
Donderdag 15 oktober, 13.30 uur
LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996

De zesde editie van Rotterdam Energy Port staat in het teken van economische ontwikkeling met bewust en slim gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Wethouder Pex Langenberg gaat samen met Jaap Hoogcarspel, directeur Public Affairs Air Liquide Benelux Industries, Bas Wibier, algemeen directeur Hyundai Nederland en Jaco Reijerkerk, hoofd Business Development Linde Gas Benelux, in gesprek over de toekomst van waterstof in Rotterdam. (Meer informatie bij: Saskia Kooijman-Castelijns, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53786101

En verder

spreekt wethouder Hugo de Jonge (onderwijs) op donderdag 15 oktober om 16.30 uur op de opening van het nieuwe schoolgebouw van het Melanchthon aan de Wilgenplaslaan 194. (Meer informatie bij: Tjeerd Agema, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 51074786)

opent burgemeester Aboutaleb het nieuwe pand van OC&C Strategy Consultants aan de Boompjes 250 op donderdag 15 oktober om 18.00 uur. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 848 13)

is wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs) aanwezig bij de heropening van basisschool De Klaver-Heijplaat aan de Vestastraat 15 op vrijdag 16 oktober, 12.00 uur. (Meer informatie bij: Tjeerd Agema, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 51074786)

spreekt burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens het symposium van de Veerstichting in Leiden op vrijdag 16 oktober om 15.30 uur in de Pieterskerk aan het Pieterskerkhof 1a. In 1978 richtte een groep Leidse studenten de VeerStichting op. Doel is om het debat tussen studenten en interactie tussen verschillende generaties te bevorderen. Dit gebeurt tijdens jaarlijkse symposia met nationale en internationale sprekers. Thema dit jaar is: Onbegrensd. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 532 848 13)


Noot voor de redactie:

De weekberichten worden ook gepubliceerd op rotterdam.nl/weekberichten