Direct naar de content

Weekberichten van 11 tot en met 17 april 2016

Burgerjury over Verkeer en Wonen
Dinsdag 12 april, 19.30 uur
Burgerzaal Stadhuis, Coolsingel 40

Op dinsdagavond 12 april komt de burgerjury voor de derde keer bij elkaar. De burgerjury bestaat uit 150 Rotterdammers die het beleid van de gemeente beoordelen en advies geven hoe het beter kan. De derde bijeenkomst van de burgerjury heeft als thema Verkeer en Wonen. Wethouder Joost Eerdmans geeft een terugkoppeling wat er met de resultaten van de thema’s Werk en Dienstverlening van de tweede bijeenkomst is gedaan. Wethouder Pex Langenberg geeft een inleiding over het thema Verkeer en wethouder Ronald Schneider over het thema Wonen. De burgerjuryleden geven hun oordeel door te stemmen op stellingen via hun mobiele telefoon en in gespreksrondes. De burgerjury komt twee keer per jaar bij elkaar. (Meer informatie: Claudia Verhulp, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 512 66 315)

Sprokkeltour Spelen
Woensdag 13 april, 14.30 – 16.30 uur
Vertrek vanaf stadhuis

Deze sprokkeltour gaat over het thema Spelen. Wethouder Joost Eerdmans (o.a. Buitenruimte) en medewerkers van Stadsbeheer bezoeken een aantal speelplekken. Tijdens deze tour wordt ingegaan op wettelijk verplichte inspecties, de pilot plug & play en bewonersparticipatie bij het ontwerpen van speellocaties. Ook zal de wethouder vooruitblikken op de speelvisie “Kom Op Naar Buiten”, die later dit jaar gereed is. De sprokkeltour is een manier om snel en direct knelpunten in de buitenruimte te constateren en aan te pakken. (Meer informatie en aanmelden voor woensdag 13 april 12.00 uur bij: Claudia Verhulp, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel.: 06 – 512 66 315)

Opening nieuw kantoor Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs
Woensdag 13 april, 16.00 uur
Boompjes 250

Woensdag opent burgemeester Ahmed Aboutaleb het nieuwe kantoor van de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs, de brancheorganisatie voor de zakelijke verzekeringsmarkt. In de voormalige DNB dependance aan de Boompjes is nu het VNAB kennis- en ontmoetingscentrum gevestigd, waar leden en geassocieerd deelnemers van de VNAB elkaar kunnen ontmoeten en evenementen organiseren. De verzekeringssector is met vele duizenden werknemers prominent aanwezig is in Rotterdam, daarom is de aanwezigheid van het VNAB kennis- en ontmoetingscentrum belangrijk voor de regio. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

1e paal Wielewaal fase 3
Woensdag 13 april, 17.30 uur
Bouwterrein achter tankstation Argos ter hoogte van Warmoldstraat

Wethouder Ronald Schneider slaat woensdag de eerste paal van het project Wielwaal Fase 3. Woonstad Rotterdam realiseert hier 23 sociale huur eengezinswoningen waar eind oktober gezinnen gaan wonen die nu ook al in de Wielewaal wonen. (Meer informatie: Edwin Cornelisse, bestuursvoorlichter wethouder Schneider, 06 – 10064779)

Girlsday 2016: brugklasmeiden maken kennis met technische vrouwen
Donderdag 14 april, 12.00 tot 14.30 uur
op diverse locaties in de stad

Op donderdag 14 april ontvangt de gemeente Rotterdam bij drie projecten in de stad een groep brugklasmeiden in het kader van de landelijke Girlsday 2016. Het gaat om het Schouwburgplein (herinrichting plein), de Noordrand (gebiedsontwikkeling met focus op landschap, natuur en ecologie) en het station Blaak (upgrade gebied op en rond station). Meiden kunnen hier op een leuke manier zien welke technische beroepen vrouwen bij de gemeente doen. Wethouder Hugo de Jonge: ‘In Rotterdam is er veel werk in de techniek en technologie, maar onbekend maakt onbemind. Meisjes zijn vaak onbekend met bèta-, technische en ICT-beroepen. Daarom laten we juist meiden zien wat er voor hen mogelijk is. Het zou een gemiste kans zijn als we hun technische talenten verloren laten gaan.’ (Meer informatie bij: Tjeerd Agema, bestuursvoorlichter wethouder Hugo de Jonge, 06-51074786)

Havencongres
Donderdag 14 april, 17.00 uur
Lantaren Venster, Otto Reuchlinnweg 996

Donderdag vindt het Havencongres 2016 plaats. Het thema van deze editie is Haven in transitie: Creating business. Wethouder Adriaan Visser (Haven) gaat hier over in gesprek met Paul Smits (CIO Havenbedrijf Rotterdam) en Steven Lak (Voorzitter Deltalinqs). (Meer informatie: Marieke van Gruijthuijsen, bestuursvoorlichter wethouder Adriaan Visser: 06 – 13155120)

Presentatie boek: Rotterdam Frontstad 10-14 mei 1940
Donderdag 14 april, 17.30 uur
Boekhandel Donner, Coolsingel

Donderdag neemt burgemeester Aboutaleb het eerste exemplaar in ontvangst van het boek Rotterdam Frontstad 10-14 mei 1940 van Gerard Groeneveld (Rotterdam, 1956). De auteur specialiseerde zich na zijn studie Nederlands in Leiden in het thema ‘collaboratie, propaganda en fotografie tijdens de Tweede Wereldoorlog’. Aan de hand van nieuwe bronnen en tientallen nooit gepubliceerde foto’s en documenten vertelt Gerard Groeneveld in zijn nieuwste boek hoe de oorlog naar Rotterdam kwam aan de hand van persoonlijke verhalen. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Heropening Galerie Herenplaats
Vrijdag 15 april, 17.00 uur
Schietbaanstraat 1-15

Wethouder Hugo de Jonge (Zorg) heropent Galerie Herenplaats. Herenplaats is een atelier van Pameijer voor kunst door mensen met een beperking. Naast de opening wordt ook een nieuwe expositie gelanceerd. (Meer informatie bij: Tjeerd Agema, bestuursvoorlichter wethouder De Jonge, tel. 06 – 51074786)

800 jaar Orde der Dominicanen
Zaterdag 16 april, 14.50 uur
Dominicuskerk (Het Steiger), Hang 18

Acht eeuwen geleden ontstond de Orde der Dominicanen in de opkomende grote steden, in de veranderende cultuur van de Middeleeuwen. Begin dertiende eeuw zagen kerkelijke en politieke leiders de agrarische samenleving veranderen en een nieuwe burgerlijke elite in de steden opkomen. Dominicanen trokken vanaf hun oprichting in 1216 naar steden als Parijs, Rome, Keulen, Bologna om er te studeren, prediken, en vanuit stadskloosters antwoorden te zoeken op de vragen van hun tijd. Op uitnodiging van de dominicanen in Rotterdam spreekt burgemeester Ahmed Aboutaleb op zaterdagmiddag 16 april een lezing uit in Het Steiger over stad en religie in deze tijd. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Diner met gastgezinnen Rotterdamse bleekneusjes
Zaterdag 16 april, 17.45 uur
Laurenskerk

Zaterdagmiddag spreekt burgemeester Aboutaleb tijdens een reünie van bleekneusjes en hun gastgezinnen in de Grote of Sint Laurenskerk. Begin 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden veel kinderen die slachtoffer waren geworden van de Hongerwinter, in binnen- en buitenlandse vakantiekolonies en gastgezinnen gehuisvest, om daar weer op sterkte te komen. Zij werden bleekneusjes genoemd. Steef Rietbergen (79) is de geestelijk vader van de bleekneusjesreünie met de gastgezinnen uit het noorden en oosten van het land, die op 16 en 17 april in de Maasstad wordt gehouden. Vorig jaar vatte hij het plan op om deze 'Helden van de Hongerwinter' te eren met een bezoekje aan Rotterdam. Met steun van vrijwilligers en de gemeente kon zijn plan gerealiseerd worden. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)


Noot voor de redactie: