Direct naar de content

Weekberichten van 1 tot en met 9 september 2018

Aftrap Rotterdamse Parkenmaand
Zaterdag 1 september, 13.00 uur
Dakpark, Delfshaven

Op zaterdag 1 september opent wethouder Arno Bonte (o.a. duurzaamheid) de Rotterdamse Parkenmaand. Tijdens de Rotterdamse Parkenmaand in september zijn in de parken veel groene activiteiten: wandelingen, evenementen, theater, workshops, muziek, excursies en natuurwerkdagen. Ook is er van alles te doen tijdens de opening. Zo kunnen kinderen aan de slag in de 'Kleurbende' met het ontwerpen van hun droompark en komt De Compagnie with balls een spectaculaire theatervoorstelling geven. (Meer informatie: Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Arno Bonte, tel. 06 – 220 496 57)

48 Hour Film Project
Zaterdag 1 september, 19.45 uur
LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996

Op zaterdag 1 september vindt de zevende Rotterdamse editie plaats van het 48 Hour Film Project. Het 48 Hour Film Project is een internationale wedstrijd waarbij filmmakers de uitdaging aangaan om binnen 48 uur een korte bioscoopfilm te maken op basis van vier ingrediënten: een genre, een zin, een voorwerp en een personage. Aansluitend op de 48 uur van film maken, worden de films van elke stad vertoond in de stad waar ze zijn gemaakt. Wethouder Said Kasmi (o.a. cultuur) reikt de prijs ‘Best Use of Rotterdam’ uit. Dit is de prijs voor het team dat Rotterdam het beste in zijn film heeft verwerkt. (Meer informatie: Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 537 861 01)

Week van de Alfabetisering
Maandag 3 september, 13.30 uur
Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110

Op maandag 3 september trapt wethouder Judith Bokhove (o.a. taal) de Week van de Alfabetisering af in de Centrale Bibliotheek. Hier vindt vervolgens ook een pop-uptaalklas plaats. Een aantal deelnemers aan de pop-up taalklas stapt daarna samen met wethouder Judith Bokhove (o.a. taal) en wethouder Michiel Grauss (o.a. informele zorg) op een groepsfiets voor een taalsafari. Ook opent wethouder Moti (o.a. werk en inkomen) op woensdag 5 september de Taalmarkt in het Huis van de Wijk ‘De Nieuwe Branding’ (Isaäc Hubertstraat 153 om 14.15 uur). De landelijke Week van de Alfabetisering vindt plaats van 3 tot en met 9 september. Tijdens deze week organiseert de gemeente Rotterdam samen met verschillende partners allerlei taalactiviteiten. Zoals pop-up taalklassen en verschillende taalsafari’s door de stad. Tijdens de Week van de Alfabetisering vraagt de gemeente aandacht voor laaggeletterdheid in Rotterdam. Vrijdagmiddag is de feestelijke afsluiting van de activiteiten bij het Centraal Station. Iedereen is welkom en alle activiteiten zijn gratis. (Meer informatie: op de website van de Week van de Alfabetisering of bij Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Judith Bokhove, tel. 06 – 220 496 57)

Opening Academisch Jaar EUR
Maandag 3 september, 14.30 uur
Laurenskerk, Grotekerkplein 27

De Erasmus Universiteit Rotterdam bestaat 105 jaar. Dit 21e lustrum staat in het teken van ‘Science Meets City: Samen kennis maken’. Het feestelijk programma start bij de opening van het academisch jaar. Wethouder Said Kasmi (o.a. Onderwijs) reikt tijdens de opening van het academisch jaar de Rotterdam Scriptieprijs uit. (Meer informatie: Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 537 861 01)

Kick-Off Circular Steam Project LyondellBasell en Covestro
Dinsdag 4 september, 13.30 uur
Futureland, Havennummer 8360, Europaweg 902

Op dinsdag 4 september neemt wethouder Arno Bonte (o.a. energietransitie) deel aan een paneldiscussie tijdens de kick-off van het Circular Steam Project (CSP) van LyondellBasell en Covestro. Ook verricht hij de openingshandeling. LyondellBasell en Covestro staan dan met circa 50 stakeholders stil bij dit nieuwe project op hun productielocatie Maasvlakte. Met dit project worden de reststromen die nu worden verbrand bij de AVR, nuttig benut in het eigen productieproces, op een innovatieve wijze. Dit leidt ook tot vermindering van lozing van zouten in het oppervlaktewater en tot minder vrachtwagenbewegingen. (Meer informatie: Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Arno Bonte, tel. 06 – 220 496 57)

SMM Hamburg 2018
Woensdag 5 september
Hamburg

Van 4 tot en met 7 september vindt de SMM Hamburg plaats. De SMM Hamburg is één van de grootste maritieme beurzen met maar liefst 2.200 exposanten en zo’n 50.000 bezoekers. Wethouder Adriaan Visser (o.a. haven) spreekt op 5 september tijdens de Smart Holland Day. (Meer informatie: Leendert Vermeulen, bestuursvoorlichter wethouder Adriaan Visser, tel. 06 – 181 911 04)

Vanuit Thüringen de wereld in – 100 jahre Bauhaus
Woensdag 5 september, 17.30 uur
Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam

Op woensdag 5 september spreekt wethouder Said Kasmi (o.a. cultuur) tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Bauhaus zu Gast’. Het Bauhaus werd in 1919 als sociaal, pedagogisch en esthetisch experiment in Weimar opgericht en ontwikkelde zich snel tot de belangrijkste progressieve designschool van Duitsland. Aansluitend aan de opening vindt het concert "Piano, synthesizers, electronics“ plaats met John Kameel Farah in De Doelen, met werken van Bach, Schönberg, Byrd & Farah. (Meer informatie: Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 537 861 01)

Bekendmaking Burgemeester van Jouw Noordzee
Donderdag 6 september, 19.45 uur
SummerLabb (Kop van Zuid voor Hotel New York in ‘Black Box’)

Op de vooravond van de Wereldhavendagen in Rotterdam maakt wethouder Arno Bonte (o.a. duurzaamheid) bekend wie de Burgemeester van Jouw Noordzee wordt en overhandigt hij de ketting. Vervolgens licht ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme de keuze toe. De Burgemeester van de Noordzee zal essentieel zijn in het contact tussen alle partijen die de Noordzee ‘gebruiken’ en tussen deze partijen en het algemene publiek. (Meer informatie: Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Arno Bonte, tel. 06 – 220 496 57)

Opening nieuwbouw Erasmus MC
Donderdag 6 september, 16.00 uur
Erasmus MC, DR. Molewaterplein 40

Na twintig jaar voorbereiding en acht jaar bouwen is het nieuwe Erasmus MC gereed. Donderdag verricht Koning Willem-Alexander de officiële opening. In het nieuwe gebouw zijn zorg, faciliteiten en emotionele ondersteuning afgestemd op de behoeften van de patiënt. Alle patiëntenkamers zijn eenpersoons zodat de patiënt privacy heeft en artsen of verpleegkundigen goede gesprekken kunnen voeren. Daarnaast kunnen er onderzoeken plaatsvinden waardoor de patiënt minder vaak verplaatst hoeft te worden. Iedere patiënt heeft een tablet waarmee de verlichting, zonwering en temperatuur geregeld kunnen worden, net als de maaltijdkeuzes. Het ziekenhuis beschikt over veel daglicht, groen en een rustige inrichting om stress te verminderen. Ook de twee daktuinen, die toegankelijk zijn voor patiënten, bezoekers en medewerkers, dragen hier aan bij. In het Erasmus MC werken ruim 14.000 medewerkers die zich bezig houden met zorg, behandeling, onderzoek en onderwijs. Burgemeester Aboutaleb zal de Koning begeleiden en de medewerkers van het Erasmus MC feliciteren met deze bijzondere mijlpaal. (Meer informatie: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Opening Wereldhavendagen
Vrijdag 7 september, 10.00 uur
Publiekstribune Holland Amerikakade

Vrijdag verricht burgemeester Aboutaleb samen met Bert Aben (voorzitter stichting Wereldhavendagen), Allard Castelein (president-directeur Havenbedrijf Rotterdam NV), Rob Kramer (Commandant der Zeestrijdkachten) en voetbalvlogger Soufiane Touzani de officiële opening van de Wereldhavendagen. Het thema van deze editie is: Energize. (Meer informatie: Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 532 848 13)

Opening Open Monumentendag 2018
Vrijdag 7 september, 20.00 uur
Arminius, Museumpark 3

Op vrijdag 7 september vindt de opening van de Open Monumentendag Rotterdam 2018 plaats in Arminius. Het landelijk thema is dit jaar ‘In Europa’. Wethouder Said Kasmi (o.a. cultuur) overhandigt tijdens de opening een boekje over de Arminiuskerk (in de reeks Het Rotterdams Erfgoed) aan Brenda Poels, voorzitter van het bestuur van Stichting Arminius. (Meer informatie: Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 537 861 01)

Startschot Keep it green day
Zaterdag 8 september, 13.30 uur
Noordelijk wijkpark in Rotterdam Prins-Alexander (Cole Porterstraat 400)

Op zaterdag 8 september geeft wethouder Bert Wijbenga (o.a. buitenruimte) het startschot voor ‘Keep it green day’ in het Noordelijk wijkpark in Prins-Alexander. Deze dag staat in het teken van zelfbeheer. Het Noordelijk wijkpark wordt al jaren door vrijwilligers onderhouden. In heel stad laten bewoners, die zelf vrijwillig voor een stukje openbaar groen in hun eigen wijk zorgen, met veel passie de minder bekende groene oases in Rotterdam zien. Deze dag is onderdeel van de Rotterdamse Parkenmaand. (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Bert Wijbenga, tel. 06-512 66 315.)

En verder…

Spreekt wethouder Said Kasmi (o.a. onderwijs) op donderdag 6 september om 17.00 uur in Arminius tijdens de Kick-Off van het onderwijsjaar van Stichting BOOR over kansengelijkheid. (Meer informatie: Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 537 861 01)


Noot voor de redactie: