Direct naar de content

Weekberichten 9 tot en met 17 oktober

Ondernemersontbijt
Maandag 9 oktober, 8.30 uur
Hogeschool Rotterdam, Posthumalaan

Maandag staat het Ondernemersontbijt in het teken van de Week van de Veiligheid die traditioneel in week 41 wordt georganiseerd. Dit jaar is het thema agressie en geweld tegen ondernemers. De week start in Rotterdam bij de hogeschool Rotterdam aan de Posthumalaan. Daar spreekt burgemeester Aboutaleb de studenten en ondernemers toe. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)

Werkbezoek Marokko
Dinsdag 10 t/m zaterdag 14 oktober
Casablanca, Rabat en Tanger, Marokko

Volgende week brengt burgemeester Aboutaleb een werkbezoek aan Marokko. Demissionair minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt een economische missie naar Casablanca, Rabat en Agadir. De deelnemende Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zijn actief in waterbeheer en land- of tuinbouw. Burgemeester Aboutaleb is aanwezig bij een deel van het programma en bezoekt samen met minister Schreinemacher de Dutch Moroccan Water Days in Casablanca. Verder bezoekt hij met vertegenwoordigers uit het Rotterdamse bedrijfsleven economische en kennisinstellingen in Jorf Lasfar, Ben Guérir, TangerMed en Nador-West. In Casablanca, Rabat en Tanger spreekt hij met diverse partijen over de energietransitie, de waterstofeconomie en de potentiële samenwerking tussen Marokko en onze regio. De in Marokko opkomende economische clusters op het gebied van fosfaten, zonne- en windenergie, in combinatie met diepzeehavens op relatief korte afstand van Rotterdam, bieden economische kansen voor onze regio. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)

Opening MKB Duurzaamheidscongres
Dinsdag 10 oktober, 13.30 – 15.00 uur
Theater Zuidplein

Op dinsdag 10 oktober organiseert MKB Rotterdam- Rijnmond, samen met de gemeente Rotterdam, Blue City en Rabobank een groot ondernemersevent in theater Zuidplein met een dynamisch en afwisselend programma over Duurzaam Ondernemen. Wethouder Chantal Zeegers (o.a. Klimaat) opent het event samen met de voorzitter van MKB Rotterdam-Rijnmond, Pieter van Klaveren. Generaal Tom Middendorp is keynote spreker, er is een informatiemarkt met concrete producten en diensten voor ondernemers over verduurzaming en er zijn verschillende workshops te volgen. (Meer informatie: Ekin Yazbahar , bestuursvoorlichter wethouder Zeegers. Tel: 06 – 134 283 89)

Werelddaklozendag
Dinsdag 10 oktober, 15.00 – 15.30
Binnenrotte thv de Centrale Bibliotheek

Tijdens de werelddaklozendag gaat wethouder Ronald Buijt  (Zorg, Ouderen en Jeugdzorg) langs bij de soepbus waar daklozen een warme kop soep krijgen. De wethouder gaat er in gesprek met Rotterdammers, daklozen en directeur Eric Verkaar van Zorgbelang. Ook is er een straatkapper die dakloze Rotterdamers knipt. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Buijt, 06 – 413 165 67)

Platform Ruimtelijk Ontwerp (PRO) – Bijeenkomst
Dinsdag 10 oktober, 16.00 – 19.00 uur
Keilepand, Keilestraat 9f

Op dinsdag 10 oktober vindt de volgende bijeenkomst van het Platform Ruimtelijk Ontwerp (PRO) plaats. Dit platform komt drie keer per jaar bijeen en heeft tot doel ontmoeting en kennisuitwisseling binnen de Rotterdamse ontwerpsector te stimuleren en tussen deze sector, de gemeente Rotterdam en het stadsbestuur. Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) gaat tijdens deze bijeenkomst in gesprek met oa. architecten, ontwerpers en ontwikkelaars over duurzaam bouwen en ontwerpen in Rotterdam. Met het oog op de wooncrisis moeten er meer woningen worden bijgebouwd. Deze opgave speelt zich af tegen een achtergrond van de klimaatdoelen en een tijd waarin bouwen onder druk staat. Met hun ontwerpkracht en ervaring met bouwen kunnen architecten een belangrijke bijdrage leveren aan deze met elkaar verbonden uitdagingen. (Meer informatie: Ekin Yazbahar , bestuursvoorlichter wethouder Zeegers. Tel: 06 – 134 283 89)

Start bouw Onderwijs en Sportcluster Stadionpark
Woensdag 11 oktober, 9.30 uur
Olympiaweg Rotterdam (voormalig trainingscomplex Varkenoord)

Op woensdag 11 oktober slaat wethouder Said Kasmi (o.a. Onderwijs) de eerste paal van een splinternieuw scholencomplex in het Stadionpark. Het nieuwe Onderwijs- en Sportcluster Stadionpark (OSC Stadionpark) zal bestaan uit twee onderwijsgebouwen en een ondergrondse sporthal van Sportbedrijf Rotterdam. Op de nieuwe locatie gaan de scholen Veenoord en Zuidrand samen verder als één moderne school. Ook kunnen de studenten van de Calvijn Businessschool en de Zuidermavo (Portusscholengroep) hier naar verwachting vanaf januari 2026 naar hartenlust studeren. Het nieuwe scholencomplex biedt plek voor 1.700 leerlingen. De ontwikkeling van scholencomplex OSC Stadionpark is onderdeel van het Convenant VO op Zuid, met als doel het verbeteren van het voortgezet onderwijs op Zuid, spreiding van scholen, eigentijdse huisvesting en vooral meer plek voor leerlingen en slimmere doorstroming naar verschillende onderwijsniveaus. (Meer informatie Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 391 161 35)

Start nieuwbouw Franciscus Gasthuis
Woensdag 11 oktober 15.00 – 16.30 uur
Franciscus Gasthuis, Kleiweg 500

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland vernieuwt de locatie in Rotterdam Noord. Er komt vervangende nieuwbouw zodat patiënten en inwoners ook in de toekomst gebruik kunnen maken van goede, veilige en vernieuwende zorg. Het resultaat is een compacter, flexibeler en duurzamer ziekenhuisgebouw. Het doel is een groenblauwe, biodiverse en klimaatadaptieve omgeving te creëren. Op woensdag 11 oktober vindt een feestelijke start nieuwbouw plaats. Omdat het ziekenhuis een belangrijke zorglocatie is voor de stad en de vernieuwing bijdraagt aan werk- en woongelegenheid in het gebied verricht Wethouder Zeegers een deel van de starthandeling door het eerste puzzelstuk te leggen. (Meer informatie: Ekin Yazbahar , bestuursvoorlichter wethouder Zeegers. Tel: 06 – 134 283 89)

Oplevering De Roseknoop
Woensdag 11 oktober, 18.00 uur
Hoofdingang toren aan de 2e Rosestraat

Woensdag 11 oktober is wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) aanwezig bij de feestelijke oplevering van het complex De Roseknoop. Woningcorporatie Hef Wonen bouwde op de hoek van de Hilledijk en de Putselaan een gebouw met 137 sociale huurwoningen. Het project bestaat uit een woontoren en een galerijblok met appartementen. Ook zijn er eengezinswoningen met tuin of terras. Een groot deel van de woningen is inmiddels toegewezen aan oud-Tweebosbuurt bewoners. (Meer informatie: Ekin Yazbahar , bestuursvoorlichter wethouder Zeegers. Tel: 06 – 134 283 89)

Hoogste punt project Imagine
Vrijdag 13 oktober, 15.30 – 16.30 uur
Entree: 2e Rosestraat ter hoogte van 11.01 – kant van Albeda college

Het hoogste punt van de woningbouw Imagine – de eerste woningbouw van Feyenoord City – is bereikt. Dat wordt op vrijdag 13 oktober gevierd met alle betrokken partijen. Wethouder Zeegers (o.a. Bouwen) verricht samen met Wilco van den Ban (OCFC) en Frank Alema (Bouwcombinatie) een feestelijke handeling. Imagine is de entree van de Laan op Zuid en bestaat uit 295 koop- en huurwoningen waarvan meer dan de helft in het sociale en middensegment. In de loop van 2024 krijgen de bewoners de sleutel van hun woning. (Meer informatie: Ekin Yazbahar , bestuursvoorlichter wethouder Zeegers. Tel: 06 – 134 283 89)