Direct naar de content

Weekberichten 9 tot en met 16 mei

World Hydrogen Summit
Dinsdag 9 tot donderdag 11 mei
Rotterdam Ahoy

Van 9 tot 11 mei vindt de World Hydrogen Summit plaats in Rotterdam Ahoy. Een internationaal toonaangevend congres over de vooruitgang van de waterstofindustrie, georganiseerd door de Sustainable Energy Council (SEC) in samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam, Provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam. Wethouder Robert Simons (o.a. Haven en Economie) is woensdag spreker bij de opening van het congresgedeelte en Hermineke van Bockxmeer (directeur Stadsontwikkeling) is aanwezig bij de opening van de beursvloer op dinsdagavond. Bij het congres zijn bedrijfsbestuurders uit allerlei werelddelen aanwezig. Ook politici nemen deel aan het programma, waaronder EC-vicevoorzitter Frans Timmermans en ministers Schreinemacher en Adriaansens. Rotterdam zet haar waterstofplannen en -projecten tijdens het congres in de spotlights, met vanuit de gemeente onder andere de lancering van het kenniscentrum H2Makers op donderdagmiddag. Het programma en persaccreditaties zijn te vinden op: https://www.world-hydrogen-summit.com. (Meer informatie: Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Simons, tel. 06 – 391 073 81).

Memorial Regatta Rotterdam
Zaterdag 13 mei, 11.00 uur
Mariniersmuseum, Oude Haven

Zaterdag geeft burgemeester Aboutaleb het startschot van de 14th of May Memorial Regatta Rotterdam in het Mariniersmuseum en spreekt de deelnemers toe. Deze regatta is een roeisloepenrace van 14 kilometer over de Maas en door de Wijn- Leuve- en Waalhaven. De roeiwedstrijd wordt georganiseerd onder auspiciën van de Dutch Marines Rowing Challenge met medewerking van het Korps Mariniers. Voorafgaand aan wedstrijd is er een ceremonie ter herdenking van bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15).

Herdenking bombardement 14 mei 1940
Zondag 14 mei, 10.00 uur (Statenweg) en 13.00 uur (Plein 1940)
Monument bij de Statenweg ter hoogte van no. 147, Plein 1940

Zondag herdenkt Rotterdam het bombardement van 14 mei 1940 dat de historische binnenstad verwoestte. Daarbij zijn naar schatting 800 mensen gedood en tienduizenden dakloos geraakt. Om 10 uur spreekt burgemeester Aboutaleb bij het monument aan de Statenweg, ter hoogte van nummer 147. Daar was destijds het hoofdkwartier van de Rotterdamse strijdkrachten gevestigd en werd het ultimatum aan de stad afgeleverd. Uiteindelijk bleek de Duitse luchtaanval niet meer te keren, ondanks pogingen met afgevuurde lichtkogels. Rond half twee ’s middags, worden de binnenstad, Kralingen, de Provenierswijk, het Oude Noorden en het Liskwartier doelwit van Duitse Heinkel-bommenwerpers. De centrale herdenking vindt plaats op Plein 1940 bij het beeld De Verwoeste Stad van Zadkine. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15).