Direct naar de content

Weekberichten

8 t/m 14 september 2014

Optredens van het college van B en W in de week van 8 tot en met 14 september 2014.

Inleiding Open Monumentenweekend
Woensdag 10 september, 20.00-20.30 uur
Verhalenhuis Belvedère, Katendrecht

Woensdag 10 september verzorgt wethouder Adriaan Visser (Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport) de inleiding op een lezingenavond die in het kader staat van de Open Monumentendag. Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar OP REIS. Historische gebouwen die getuigen van het internationale karakter van de havenstad Rotterdam zijn open, maar ook door de inzet van een breed scala aan historische vervoermiddelen krijgt het thema OP REIS vorm. Oude boten, trams en bussen; voor bijna alle Rotterdammers bereikbaar vanwege een zeer geringe dagvergoeding. Op de dag zijn onder meer open: De Hef, Belvedère, Van Nellefabriek, Justus Van Effencomplex, etc. De Open Monumentendag trekt in Rotterdam jaarlijks c.a. 20.000 bezoekers.
Meer informatie: http://www.openmonumentendagrotterdam.nl/index/

Aftrap pilot “Taal, Zorg & Welzijn in de Wijk”
Woensdag 10 september, 9.00-10.00 uur
Riederlaan 200

In de landelijke week van de Alfabetisering geeft wethouder Hugo de Jonge op 10 september de aftrap voor de pilot “Taal, Zorg & Welzijn in de Wijk”. Vanuit de wijkleerbedrijven Feijenoord en Delfshaven leren MBO stagiaires omgaan met taalachterstand in de wijk. Zij worden getraind in het herkennen van laaggeletterdheid. 1 op de 6 inwoners van Rotterdam is laaggeletterd. Door te werken aan taal, via ondersteuning door mbo stagiaires hoopt het samenwerkingsverband ‘Taal in de Wijk daarin verandering te brengen. Dit moet leiden tot actieve wijkbewoners die de taal voldoende beheersen, zelfredzaam zijn en minder zorgvragen hebben. (Meer informatie bij: Tjeerd Agema, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 51074786)

Ontvangst deelnemers Euro Tandem Rhein Tour
woensdag 10 september, 17.00 – 17.30 uur
Stadhuis

Woensdagmiddag 5 september ontvangt wethouder Adriaan Visser (Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport) de deelnemers van de Euro Tandem Tour op het stadhuis. Zij hebben van Basel naar Rotterdam gefietst. Met deze tour vragen de fietsers aandacht voor problemen van mensen met een visuele beperking. Elke twee jaar fietsen twee tandem teams, bestaande uit een ziende piloot en een slechtziende of een blinde copiloot, door Europa. Zij worden begeleid door een bus, die met een team van consultants aan boord dienst doet als informatiecentrum. Tijdens de 926 kilometer lange tocht kunnen geïnteresseerden in de verschillende steden waar de bus stopt, informatie krijgen over netvliesaandoeningen, slechtziendheid en de gevolgen daarvan. De finish is op 10 september in Rotterdam. (Meer informatie: Marieke van Gruijthuijsen, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 1315 5120)

Start bouw Kaap Belvédère 3
Donderdag 11 september, 17.00 uur
Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1

Wethouder Ronald Schneider is aanwezig bij de feestelijke start van de bouw van project Kaap Belvédère, fase 3. Op het terrein tussen de Veerlaan, Rechthuislaan, Katendrechtsestraat en Tolhuisstraat verrijzen komend jaar 26 eengezinswoningen. Het project is volledig uitverkocht. Fotograaf Joop Reingoud maakt een groepsfoto van de aanwezige kopers. (Meer informatie bij: Edwin Cornelisse, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 100 647 79).

Boek 'Brieven aan Mijn Kinderen'
Vrijdag 12 september, 16.00 uur
Stadhuis, Coolsingel 40

Het afgelopen jaar is een aantal Rotterdamse jongeren van 12 tot en met 15 jaar bezig geweest met het erfgoededucatieproject "Brieven aan Mijn Kinderen". Zij hebben dit project zelf bedacht, ontwikkeld en gerealiseerd. De jongeren met verschillende culturele en sociale achtergronden werkten samen met Rotterdamse alleenstaande ouderen aan een biografisch boek. Het is een bijzonder project, waarin twee verschillende werelden, jongeren en ouderen, elkaar ontmoeten, elkaar leren begrijpen en met elkaar leren samenwerken. De verhalen, foto’s en tekeningen die hieruit voort zijn gekomen, zijn opgenomen in het boek "Brieven aan Mijn Kinderen". Wethouder Hugo de Jonge neemt vrijdag een exemplaar van dit boek in ontvangst. (Meer informatie bij: Tjeerd Agema, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 51074786)

Opening foto-expositie De Kracht van Rotterdam
Vrijdag 12 september, 18.15 uur
Foyer Rotterdamse Schouwburg en Schouwburgplein

Vrijdag opent burgemeester Ahmed Aboutaleb de 3e editie van de foto-expositie De Kracht van Rotterdam. Elk jaar selecteert de jury samen met een curator 12 Rotterdamse fotografen tussen 25 en 35 jaar voor een fotografiewedstrijd waarin 24 uur Rotterdam wordt vastgelegd. De jury stelt op basis van de briefing en de aangeleverde foto’s de 24 uur van Rotterdam samen. Uit deze selectie wordt een winnende foto geselecteerd. Deze wordt gehonoreerd met De Krachtprijs van €3.500,-. De expositie is in verschillende Rotterdamse wijken te zien. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)

Groene Passage is 'Fairtrade winkelcentrum'
Zaterdag 13 september, 12.00 uur
Winkelcentrum De Groene Passage, Mariniersweg

Op zaterdag 13 september ontvangt winkelcentrum De Groene Passage aan de Mariniersweg op een feestelijke manier de titel ‘Fairtrade Winkelcentrum’. Wethouder Pex Langenberg zal om 12.00 uur een bord met die titel overhandigen. Het winkelcentrum – en alle bedrijven die daar deel van uitmaken – voldoet ruimschoots aan de eisen die aan deze titel worden gesteld. Op deze dag vindt tevens een Fairtrade Markt plaats in De Groene Passage. (Meer informatie bij: Anna Feiner, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 22049657)

Participarade
Zaterdag 13 september, 13.00 uur
Middenbaar Noord, Hoogvliet

Op zaterdag 13 september vindt op de Middenbaan Noord in Hoogvliet voor de tweede keer de Participarade plaats. Een festival dat laat zien wat Hoogvliet allemaal te bieden heeft op het gebied van participatie. Er zijn tussen 13.00 en 22.00 uur diverse workshops, verschillende pleinen voor kinderen, jongeren en senioren, een vrijwilligersmarkt, eten en drinken en optredens van onder meer Dries Roelvink en Trafassi. Ook wethouder Pex langenberg brengt een bezoek aan de Participarade. (Meer informatie bij: Anna Feiner, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 22049657)

Sport op Maat dag
zaterdag 13 september, 14.00-15.00 uur
Sportplaza Zuiderpark

Zaterdag 13 september brengt wethouder Adriaan Visser (Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport) een werkbezoek aan de Sport op Maatdag waar hij sponsoren, verenigingen en andere betrokkenen kort toespreekt. Van 12.00 tot 16.00 uur kunnen bezoekers van de Sport op Maatdag kennismaken met 25 verschillende sport- en beweegactiviteiten voor mensen met beperking. De activiteiten op een rijtje: (elektrisch) rolstoelhockey, handbal, kombifit, (rolstoel)basketbal, voetbal, hockey, korfbal, (rolstoel)tennis, judo, wheelen, goalball, honk- en softbal, volleybal, boksen, dans, yoga, boccia, salsa, circus, zwemmen, boogschieten, hardlopen, nordic walking, duiken, aikido, atletiek en gym. Deze dag wordt georganiseerd door Rotterdam Sport op Maat in samenwerking met Thuis op Straat Zuiderpark, Sportief Capelle en een groot aantal sportaanbieders.
Meer info: http://www.rotterdamsportopmaat.nl/rotterdam-sport-op-maat-dag

En verder…

spreekt burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens de Dag van de Rechtspraak op donderdag 11 september om 13.00 uur in het World Trade Center aan het Beursplein. Thema van de middag is: “Waarde van het recht. Wat is Rechtspraak je waard?” Rechters, raadsheren en beslissers binnen en buiten de Rechtspraak gaan zich buigen over dit thema. (Meer informatie bij: Lennart de Jong, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 – 53284813)


Noot voor de redactie:

De weekberichten worden ook gepubliceerd op rotterdam.nl/weekberichten