Direct naar de content

Weekberichten 8 tot en met 17 juni

Tien Tuinen Tour
Zaterdag 8 juni, 10.30 uur
Roel Langerakweg 33, Clubhuis van Streven naar Verbetering,

Op zaterdag 8 juni wordt de derde Rotterdamse Open Volkstuinendag gevierd, waarbij tien volkstuinverenigingen in West een fietstocht organiseren langs hun tuinen. De tocht, die start bij volkstuinvereniging Streven naar Verbetering en eindigt bij volkstuinvereniging Blijdorp, voert langs onbekende groene oases in de stad en biedt deelnemers de kans om kennis te maken met deze verborgen paradijsjes. Onderweg krijgen de deelnemers een routekaart, informatieboekje en een stempelkaart, en kunnen ze genieten van kunsttentoonstellingen en hapjes. Om 10:30 opent wethouder  Faouzi Achbar (o.a. Samenleven, Welzijn) de fietstocht en fietst zelf een deel van de tocht mee. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, tel. 06 – 222 126 10)

Première Verloren Jeugd
Zaterdag 8 juni, 20.00 uur
De Hillevliet, Hillevliet 80

Op zaterdag 8 juni is wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (o.a. Armoedebestrijding en Schuldhulpverlening) aanwezig bij de première van de voorstelling Verloren Jeugd. In deze voorstelling wordt een podium gegeven aan een deel van de verhalen van gedupeerde jongeren van het toeslagenschandaal en is een vervolg op de voorstelling Verloren Onschuld. De voorstelling en het script is tot stand gekomen in samenwerking met ervaringsdeskundigen en gebaseerd op gesprekken en interviews met ouders en kinderen. Het vertelt waargebeurde verhalen van jongeren die vanwege het toeslagenschandaal uit huis zijn geplaatst, maar het laat ook de veerkracht zien van jonge mensen die in het hier en nu proberen af te rekenen met het verleden. De voorstelling is gemaakt door het Rotterdams Wijktheater. Rondom Verloren Jeugd ontwikkelt het Rotterdams Wijktheater ook een randprogramma. Het publiek ontvangt zo extra informatie en kan zich verder verdiepen in het toeslagenschandaal. (Meer informatie: Marije Romijn, woordvoerder wethouder Mohamed-Hoesein, tel. 06 – 413 165 24)

Peutervierdaagse van start
Maandag 10 juni, 10.00 – 10.30 uur
Komkids, Elisabethschool, Carnissedreef 292

Tijdens de Peuter4daagse gaan kinderen t/m 3 jaar vier dagen op pad. In Rotterdam doen zij dit tijdens de Week van de Gezonde Jeugd in van 10 tot en met 14 juni. De pedagogisch medewerkers wandelen dagelijks tijdens de opvanguren van de kinderopvang of peuterspeelzaal minimaal een kwartier langs een zelf uitgezette route. Na afloop van deze vier dagen ontvangen de kinderen een vrolijke, officiële medaille als beloning. Met wethouder Faouzi Achbar (o.a. Welzijn en Sport) wordt de Peutervierdaagse feestelijk geopend. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, tel.  06 – 222 126 10)

Expositie Verkeerscirculatieplan
Maandag 10 juni, 13.30 – 14.00 uur
Timmerhuis, Halvemaanpassage 1

Vorige week presenteerde wethouder Vincent Karremans (o.a. Mobiliteit) het concept-verkeerscirculatieplan voor het centrum en de wijken eromheen. Het verkeerscirculatieplan is een pakket maatregelen waarmee doorgaand verkeer niet langer dwars door de wijken, maar over de hoofdroutes om de wijken heen wordt geleid. Daarmee worden de wijken veiliger, aantrekkelijker en bereikbaarder en ontstaat er meer ruimte voor groen en wonen. Als onderdeel van een breder participatieproces organiseert de gemeente van 10 t/m 14 juni een participatieweek in het Timmerhuis voor bewoners, ondernemers, wijkraden en andere geïnteresseerden. Met een expositie worden bezoekers wegwijs gemaakt in nut, noodzaak en werking van het verkeerscirculatieplan en kunnen zij hun mening geven. Wethouder Karremans geeft op 10 juni het startschot voor de participatieweek en de expositie met een rondleiding aan de pers. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 481 386 31)

Provada Amsterdam RAI,
Woensdag 12 juni,  10.45  –  12.15 uur
RAI, Europaplein 24, Amsterdam

Wethouder  Chantal Zeegers bezoekt de grootste Vastgoedbeurs van Nederland: PROVADA. Zij neemt deel aan diverse debatten, bijvoorbeeld over de rol van de vastgoedsector in het verminderen van netcongestie en over het versnellen van buurtontwikkeling. (Meer informatie: Rob Hageman, bestuursvoorlichter a.i. wethouder Zeegers, tel. 06 – 235 040 18)

Floatlands: drijvend groen aan het Stokviswater
Woensdag 12 juni, 15.30 – 16.00 uur
Stokviswater, ter hoogte van de St. Jacobsplaats

Het Laurenskwartier in het hartje van de stad krijgt er 33 vierkante meter aan drijvend groen bij. Dankzij een initiatief van bewoners fleuren vanaf nu tien zogenaamde ‘floatlands’ (drijvende eilanden van elk 1 bij 3 meter) het Stokviswater op. Tien eilandjes vol bloeiende inheemse planten die insecten en watervogels aantrekken, het water filteren en als schuil- en broedplaats voor vissen fungeren. De floatlands zijn een initiatief van de omwonenden van het Stokviswater en zijn gerealiseerd in samenwerking met de wijkraad, de gemeente en het hoogheemraadschap. Wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte), warm pleitbezorger voor meer groen en biodiversiteit in de stad, verricht de feestelijke opening. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 481 386 31)

Opening tentoonstelling Kinderatelier Punt 5
Woensdag 12 juni, 17.00 uur
Centrale hal, Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110

Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen) opent woensdag 12 juni de tentoonstelling Kinderatelier Punt 5  waarin kunsteducatie en empowerment van vrouwen samenkomen. Het betreft een internationaal kunstproject Stichting Punt 5 heeft in samenwerking met kinderatelier Romaisas Rugs. Tien kinderen uit de wijk Bospolder – Tussendijken hebben ontwerpen gemaakt en de Amazigh-ambachtsvrouwen uit Marokko hebben deze geknoopt tot tapijten. De kinderen en de vrouwen hebben elkaar leren kennen via foto’s en filmpjes. De tapijten worden nu tentoongesteld in de Centrale hal van de Bibliotheek Rotterdam. De tentoonstelling vertelt ook het verhaal achter dit project: over de vrouwen die trots zijn op hun ambacht en de bron van inkomsten via dit werk voor de gehele gemeenschap. Een deel van de deelnemende kinderen heeft roots in Marokko. (Meer informatie: Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 220 475 25)

Aftrap registratiecampagne voor EU-arbeidsmigranten
Woensdag 12 juni, 18.00 – 19.00 uur
Franselaan 286

Wethouder Tim Versnel (o.a. EU-arbeidsmigranten) is woensdag 12 juni, samen met o.a. een wijkagent, wijkraadslid, stadsmarinier en EU-voorlichters aanwezig bij de aftrap van de registratiecampagne voor arbeidsmigranten in Oud-Mathenesse. De gemeente wil meer grip krijgen op EU-arbeidsmigratie. Het doel van deze campagne is het motiveren van EU-arbeidsmigranten om zich in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. Omdat veel arbeidsmigranten niet ingeschreven staan, bouwen ze geen rechten en toegang tot voorzieningen op. (Meer informatie: Sjan Clabbers, bestuursvoorlichter wethouder Versnel, tel. 06 – 144 296 84)

Uitreiking Architectuurprijs 2024
Vrijdag 14 juni, 16.00 – 17.00 uur
De Doelen

Uit 40 inzendingen selecteerde de vakjury tien prachtige projecten. De jury wees daaruit twee eervolle vermeldingen en een winnaar aan. Welk bouwwerk wordt bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2024? Wethouder Chantal Zeegers reikt de prijs uit in De Doelen. (Meer informatie: Rob Hageman, bestuursvoorlichter a.i. wethouder Zeegers, tel. 06 – 235 040 18)