Direct naar de content

Weekberichten 5 tot en met 13 september

African Adaptation Summit
Maandag 5 september, 9.00 – 17.00 uur
Drijvend paviljoen, Rijnhaven

Maandag is burgemeester Aboutaleb aanwezig bij de African Adaptation Summit in het Global Center on Adaptation (GCA) in de Rijnhaven. Het GCA heeft de Afrikaanse Unie, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, het Internationale Monetaire Fonds, het Afrika Adaptation Initiative en het Climate Vulnerable Forum bijeengeroepen om afspraken te maken over klimaatadaptatie in Afrika. Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering miljoenen mensen op het Afrikaanse continent zullen treffen. Bij de Summit zijn onder andere voormalig Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, Afrikaanse presidenten, premier Rutte en Eurocommissaris Timmermans aanwezig. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15).

Opening Academisch Jaar & uitreiking universitaire prijzen
Maandag 5 september, aanvang 15.00 uur
Aula op campus Woudestein

Op maandag 5 september vindt traditiegetrouw de Opening Academisch Jaar 2022-2023 plaats in de Aula op campus Woudestein. Dit jaar is de blik vooral gericht op de toekomst met het thema ‘AI & us: imagining the future’. Tijdens de Opening Academisch Jaar delen diverse topsprekers hun visie op dit thema. Ook worden diverse universitaire prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten van de Erasmus Universiteit. Wethouder Kasmi (o.a. Onderwijs) reikt deze middag de Rotterdam Scriptieprijs uit en neemt aansluitend deel aan de paneldiscussie.(Kijk voor meer informatie op Opening Academisch Jaar | Erasmus University Rotterdam (eur.nl) (Meer informatie: Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 39 11 61 35).

ClubForum*22 tegen jeugdwerkloosheid
Maandag 5 september, 15.30 – 17.30 uur
SER-gebouw, Bezuidenhoutseweg 60, Den Haag

Wethouder Tim Versnel (o.a. Werk en Inkomen) neemt deel aan ClubForum*22, een evenement met als doel om oplossingen te formuleren tegen de jeugdwerkloosheid en voor gelijke kansen voor jongeren. Nederland kampt met personeelstekorten en openstaande vacatures terwijl vele duizenden jongeren, vaak onzichtbaar, aan de kant staan en moeite hebben de arbeidsmarkt te betreden. Juist zij kunnen een groot verschil maken in de huidige krapte. Versnel neemt deel aan een panelgesprek met o.a. CPB-directeur Pieter Hasekamp over de vraag hoe overheden onzichtbare jongeren in beeld kunnen krijgen en hen naar een opleiding of werk kunnen begeleiden. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Versnel, tel. 06 – 48 13 86 31).

Start bouw KOER
Dinsdag 6 september, 16.45 uur
Laan op Zuid (bouwplaats KOER)

Op dinsdag 6 september verricht wethouder Zeegers (o.a. Bouwen en wonen) samen met Hans Meurs (directeur van VORM) en toekomstige bewoners de feestelijke handeling van de start bouw van KOER. Het karakteristieke woongebouw KOER bestaat uit 168 koop- en huurwoningen voor starters, gezinnen en ouderen. Twee buurtruimtes en de gezamenlijke binnentuin stimuleren ontmoetingen en creëren een oase van rust in Rotterdam. KOER maakt deel uit van de ontwikkeling Parkstad, dat de verbinding vormt tussen Kop van Zuid en Feijenoord. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 13 42 83 89).

Recharge Earth congres
Woensdag 7 en donderdag 8 september,10.00 uur
Ahoy Rotterdam

Op woensdag 7 september opent wethouder Zeegers (o.a. Klimaat) de tweede editie van het congres Recharge Earth in Ahoy. Tijdens het congres staat denken, doen en samenwerken in de energietransitie centraal. Gemeente Rotterdam is een van de partners van het congres en heeft een stand op de beursvloer. Daarnaast organiseert de gemeente twee sessies: ‘Smart Energy Systems – versnellen doen we samen!’ en ‘Sociale innovatie in de energietransitie.’ Meer informatie is te vinden op de website recharge-earth.com . (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 13 42 83 89).

Feestelijke opening – Uitkijkpunt Doek van Holland
Vrijdag 9 september, vanaf 13.30 uur
Locatie – iCOON, Badweg 1b, Hoek van Holland

Vanaf vrijdag 9 september is een belangrijk topstuk uit de stadscollectie van Rotterdam te bekijken in de uiterste punt van Hoek van Holland. Vanaf een 12 meter hoog uitkijkpunt, ontworpen door architectenbureau MVRDV, is zowel het Diorama Nieuwe Waterweg als de échte Nieuwe Waterweg te bewonderen. Het Diorama Nieuwe Waterweg van kunstenaar Jaap Gidding (1887-1955), is een gigantisch doek van circa 20 bij 5 meter. Gidding schilderde het doek voor de Wereldtentoonstelling in Antwerpen in 1930 en tot op de dag van vandaag blijft het een van de meest imposante schilderijen van het Rijnmondgebied ooit gemaakt. Het jubileumjaar 150 jaar Nieuwe Waterweg is hét moment om dit topstuk te tonen op de plek waar het allemaal begon: het uiterste puntje van Hoek van Holland. iCOON, een voormalige munitiebunker uit WOII nu museum voor moderne kunst, dient als podium voor (een replica van) het kunstwerk. De feestelijke opening wordt op vrijdag 9 september om 14.00 uur verricht door wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur). Aansluitend is er de mogelijkheid tot het beklimmen van uitkijkpunt Doek van Holland. (Kijk voor meer informatie op www.ookvanjou.nl (Meer informatie: Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 39 11 61 35).

Solar Biënnale
Vrijdag 9 september, 16.00 uur
Het Nieuwe Instituut, het auditorium

De Solar Biënnale 2022 is de start van een wereldwijd evenement met verschillende activiteiteten voor zonne-energie toepassingen. Het evenement start in Rotterdam. Zes weken lang kunnen ontwerpers, wetenschappers, mensen uit de zonne-industrie, beleidsmakers ideeën en toepassingen van zonne-energie met elkaar uitwisselen. Rotterdammers worden uitgenodigd om deel te nemen aan activiteiten op verschillende locaties die in de stad worden georganiseerd. De Solar Biënnale past goed bij de ambitie van Rotterdam om 3,2 km2 aan zonne-energie opwek te realiseren. Vrijdag 9 september is de openingsdag en wethouder Zeegers (o.a. Klimaat) is een van de sprekers. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 13 42 83 89).

Opening Open Monumentendagen – Diergaarde Blijdorp
Vrijdag 9 september, 18.00 uur
Rivièrahal Diergaarde Blijdorp Rotterdam
Let op: toegang enkel via de oude stadsingang aan de Van Aerssenlaan 47

Op vrijdag 9 september opent wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) letterlijk de Open Monumentendagen in Diergaarde Blijdorp. Het feit dat het Rotterdamse instituut dit jaar haar 165e verjaardag viert is extra reden om dit jaar op deze locatie het glas te heffen. De wethouder opent om 18.00 uur als onderdeel van de openingshandeling eenmalig de historische hekken van de Diergaarde, die vervolgens het hele monumentenweekend open zijn voor het eerste Zoomerterras. Daar schuiven diverse gasten aan, waaronder presentator Ernest van der Kwast, architect-onderzoeker Paul Meurs en Architectuurhistoricus Lucia van der Horst. (Meer informatie: Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 39 11 61 35).