Direct naar de content

Weekberichten 5 tot en met 12 maart

Gebedsbijeenkomst voor Oekraïne
Zaterdag 5 maart, 16.00 uur
Plein 1940, bij De Verwoeste Stad

Zaterdag spreekt burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens een bijeenkomst van het Platform Levensbeschouwelijke en Religieuze Organisaties in Rotterdam. Deze organisaties hebben de handen ineen geslagen om betrokkenheid bij het Oekraïense volk in het openbaar tot uitdrukking te brengen. Na de toespraak van de burgemeester spreken geestelijke leiders gezamenlijk een vredeswens uit. Daarin spreken zij hun zorgen over de oorlog uit, en hun wensen voor een spoedig einde van het geweld. Het plein wordt aangekleed met een grote stoepkrijttekening. De aanwezigen kunnen hun eigen wensen en gedachten delen op kaarten, die later worden aangeboden worden aan officiële vertegenwoordigers van Oekraïne. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Aftrap energiebox010
Zaterdag 5 maart 13.00 – 14.00 uur
Debatcentrum Arminius

Zaterdag 5 maart reiken wethouder Arno Bonte (o.a. Duurzaamheid) en Michiel Grauss (o.a. Armoedebestrijding) de eerste Energiebox010 uit tijdens een lanceringsbijeenkomst in debatpodium Arminius. De energiebox010 zit vol energiebesparende producten waarmee Rotterdammers per jaar zo’n 180 euro kunnen besparen op hun energierekening én hun woning kunnen verduurzamen. Met dit initiatief wil de gemeente Rotterdammers met een laag inkomen helpen meer grip te krijgen op hun energierekening. Zij worden momenteel extra hard geraakt door de hoge energieprijzen. gelanceerd in debatcentrum Ook worden er korte presentaties gehouden door het Rotterdams Milieucentrum, energiemonteurs van WijkEnergieWerkt en energiecoaches van de Energiebank Rotterdam. Aanvang 13.00 uur. Einde: 14.00 uur. Presentatie: Suzanne Mulder. De box is vervolgens vanaf maandag 7 maart gratis af te halen bij 35 deelnemende Huizen van de Wijk. Aanmelden voor de bijeenkomst is mogelijk via Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Arno Bonte via tel. 06 – 39 11 61 35 of via ie.adriaanse@rotterdam.nl.

Opening projectweek ‘Slavernij- niet voorbij!’
Maandag 7 maart, 10.00 – 10.45 uur
Basisschool Wereldwijs, Lloydkade (bij het slavernijmonument)

Op woensdag 7 maart opent wethouder Said Kasmi (o.a. Onderwijs) de projectweek ‘Slavernij – niet voorbij!’ van basisschool Wereldwijs. De opening vindt plaats bij het slavernijmonument op de Lloydkade. Hier gaat de wethouder met leerlingen in gesprek over bijvoorbeeld de betekenis van vrijheid en de herdenking en viering van Keti Koti. Tijdens de projectweek besteedt de school aandacht aan verschillende thema’s die een link hebben met slavernij, zoals burgerschap en mensenrechten en geeft Peggy Wijntuin gastlessen hierover. (Meer informatie: Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 391 073 81)

Uitreiking Doro Siepelprijs en Cultuurpenning
Maandag 7 maart 12.30 – 14.00 uur
Lantaren Venster, Otto Reuchlinweg 996

Wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) reikt op maandag 7 maart de Doro Siepelprijs en Cultuurpenning uit. Deze gemeentelijke onderscheidingen voor cultuur worden jaarlijks uitgereikt tijdens de opening van het cultureel seizoen in september, maar vanwege de coronamaatregelen is het feestelijke moment verplaatst naar maandag 7 maart. De Doro Siepelprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Rotterdamse culturele organisatie of persoon die zich inspant voor het aantrekken van nieuw publiek. De Cultuurpenning wordt één keer per jaar toegekend aan een persoon die op cultureel gebied een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. Media die bij dit moment aanwezig willen zijn moeten zich vooraf aanmelden via Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 391 073 81 of mj.kost@rotterdam.nl.

Verkiezingsfestival Zadkine: wethouder Kasmi in gesprek met studenten
Dinsdag 8 maart, 14.30 – 15.00 uur
Zadkine, Benthemstraat 15 in Rotterdam

Wethouder Said Kasmi(o.a. Onderwijs) gaat op dinsdag 8 maart in gesprek met mbo-studenten over het belang van verkiezingen en stemmen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseren de Nationale Jeugdraad en ProDemos Verkiezingsfestivals op diverse mbo-scholen in Nederland, waaronder op Zadkine. Het doel is mbo-studenten te informeren over de verkiezingen en hen te motiveren om te gaan stemmen. Veel mbo-studenten mogen voor de eerste keer gebruikmaken van hun stemrecht. Tijdens het festival zijn er de hele dag diverse activiteiten op school, zoals een workshop over invloed uitoefenen. (Meer informatie: Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 391 073 81)

Economische Verkenning Rotterdam 2022
Dinsdag 8 maart 15.30 – 17.00 uur
Online, vanuit de Erasmus Universiteit

Wethouder Roos Vermeij (o.a. Economie) presenteert tijdens een online bijeenkomst de Economische Verkenning Rotterdam (EVR) 2022 – de nieuwste economische cijfers van de regio Rotterdam-Rijnmond. De coronapandemie heeft de economie van Rotterdam en regio voor grote uitdagingen gesteld. Wat gebeurde er het afgelopen jaar? Wat waren de gevolgen voor de arbeidsmarkt? Hebben we door het vele thuiswerken nog wel kantoren nodig? Én: wat betekent de oorlog in de Oekraïne voor onze economie? Aanmelden kan met een mail aan EVR@rotterdam.nl. Meer informatie: Economische Verkenning Rotterdam (EVR) 2022 – Ondernemen010 of via Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Roos Vermeij via 06 – 48 13 86 31 of tm.vanrijn@rotterdam.nl.

Opening simulatielokaal
Woensdag 9 maart, 10.15 – 10.45
Schreuder College, de Villeneuvestraat 24

Op woensdag 9 maart opent wethouder Said Kasmi (o.a. Onderwijs) het simulatielokaal van voorgezet speciaal onderwijs het Schreuder College. Dit is het eerste simulatielokaal voor praktijkonderwijs in Nederland. In dit simulatielokaal staan onder meer een lassimulator, vorkheftrucksimulator en rijsimulator. Met behulp van de simulators leren leerlingen op een veilige manier de beginselen van het vak, zodat de doorstroom naar werk voor hen wordt bevorderd. (Meer informatie: Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 391 073 81)

Met Veerkracht Vooruit
Donderdag 10 maart 15.45 – 17.15 uur
Keilepand, Keileweg 9, M4H-gebied

Hogeschool Rotterdam, Pakhuis de Zwijger en Albeda College presenteren samen met een groot aantal Rotterdamse maatschappelijke organisaties, bedrijven en onderwijsinstellingen “Nieuw Rotterdam – podium voor de stad van morgen”. Onder deze noemer vindt vanaf 10 maart vanuit het Keilepand (Keilestraat 9, M4H-gebied) een reeks van gesprekken plaats met betrokken en belanghebbende Rotterdammers over de toekomst van de stad. De aftrap vindt plaats op donderdag 10 maart met het programma ‘Met Veerkracht Vooruit!’ dat volledig in het teken staat van de gemeenteraadsverkiezingen. De dag wordt gestart met een gesprek met burgemeester Aboutaleb, gevolgd door drie themablokken en afsluitend in de avond een lijstrekkersdebat. Wethouders Arno Bonte, Roos Vermeij, Bas Kurvers nemen deel aan deze dag (Aanmelden voor de bijeenkomst is mogelijk via Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Arno Bonte via tel. 06 – 39 11 61 35 of via ie.adriaanse@rotterdam.nl

Ruim 60 werkzoekenden hebben een Blind Date ontbijtsessie met werkgevers.
Vrijdag 11 maart 09:00 – 12:00 uur
Lommerrijk Straatweg 99

Wethouder Richard Moti (o.a. Werk en Inkomen) opent vrijdag 11 maart deze bijzondere blind date ontbijtsessie voor werkgevers met een sociaal hart en werkzoekenden, die kunnen en willen werken. De twee WSPR Hartenjagers Sander de Kramer en Jörgen Raymann ontvangen de ruim 60 werkzoekenden in het sfeervolle Lommerrijk. Onder het genot van een ontbijt maken werkgevers kennis met werkzoekenden, die ingeschreven staan bij de gemeente Rotterdam en het UWV. Het doel van de campagne Sander & de Hartenjagers is om zoveel mogelijk werkzoekenden 50+ers, aan het werk te helpen. (Meer informatie: Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Moti, tel. 06 – 825 177 42)

Officiële aftrap van het project duo-fietsen in Kralingen-Crooswijk tijdens NLdoet
Vrijdag 11 maart, 12.00 – 13.00 uur
Huis van de Wijk, Pompgebouw De Esch, Rijnwaterstraat 23

De Seniorenraad Kralingen-Crooswijk bestaat dit jaar 25 jaar en schenkt om dit te vieren 3 duo-fietsen aan de drie zorginstellingen in het gebied Kralingen-Crooswijk. De overhandiging vindt plaats op vrijdag 11 maart tijdens NLdoet. Wethouder Christine Eskes (o.a. Zorg, Ouderen) trapt officieel het project duo-fietsen in Kralingen-Crooswijk af door om 12:00 uur bij Pompgebouw De Esch samen met een oudere op een duo-fiets te stappen. De andere twee fietsen worden bestuurd door Jan van der Schans (voorzitter Seniorenraad) en Hanneke Grootenboer (directeur Vrijwilligerswinkel). Vanaf De Esch fietsen ze via de Burgemeester Oudlaan, ’s Gravenweg, Oudedijk, richting Park de Nieuwe Plantage. Op de eindbestemming zijn aanwezig: de sponsoren van het project duo-fietsen, vertegenwoordigers van de zorginstellingen in Kralingen-Crooswijk en vrijwilligers die in het kader van NLdoet ter plekke met ouderen op de nieuwe duo-fietsen rond gaan fietsen. (Meer informatie: Kristel van der Heiden, bestuursvoorlichter wethouder Eskes, tel. 06 – 28 74 17 94)

Nord Anglia International School Rotterdam planten eerste Voedselbosje
Vrijdag 11 maart 13.15 – 15.00 uur
Tijd officiële handeling wethouder: 14.30 uur
Verhulstlaan 21

Wethouder Arno Bonte (o.a. Duurzaamheid) plant vrijdag 11 maart samen met de leerlingen van de Nord Anglia International School Rotterdam en met Stichting Natuurstad Rotterdam, IVN Natuureducatie planten op hun schoolplein. Door het Voedselbosje, bestaande uit 30 verschillende soorten planten, bomen, struiken en kruiden, leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en wat de positieve werking is voor natuur, klimaat én jezelf. Steeds meer scholen en BSO’s vergroenen hun buitenruimte. Dat is goed voor de leerlingen en voor de natuur, zorgt voor meer dieren op het plein, meer schaduw en minder wateroverlast bij hevige regenval. De aanplant van het Voedselbosje bij Nord Anglia is de eerste in een reeks van tien voedselbosjes die Natuurstad en IVN dit jaar samen realiseren in Rotterdam. Aanmelden is mogelijk via Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Arno Bonte via tel. 06 – 39 11 61 35 of via ie.adriaanse@rotterdam.nl

Opening Excelsior Jongerenhub Schuttersveld
Vrijdag 11 maart, 15.45 – 17.30 uur
Locatie: Cruyff Court, Schuttersveld, Rotterdam

Vrijdag 11 maart wordt de Excelsior Jongerenhub Schuttersveld geopend in samenwerking met Excelsior Foundation. Wethouder Judith Bokhove (o.a. Jeugd) is daarbij aanwezig. In het gebouw van het oude zwembad in Crooswijk, gelegen aan het Cruyff Court Schuttersveld, is een plek ingericht door en voor jongeren om samen activiteiten te ondernemen en elkaar te ontmoeten. Daarmee is de 12e jongerenhub in de stad gerealiseerd. De jongerenhubs worden in de stad opgezet zodat jongeren, ondanks alle beperkingen van corona, toch een plek hebben om samen te komen. Vanuit de herstelaanpak ‘Rotterdam Sterker door Jongeren’ zouden er 3 jongerenhubs worden geopend door de gemeente, maar op veel meer plekken in de stad hadden jongeren interesse. Samenwerkingen zoals met Excelsior Foundation zorgen ervoor dat er meer jongerenhubs kunnen worden geopend. De ambitie is dat eind 2022 de teller staat op 16 jongerenhubs. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Bokhove, tel. 06 – 413 165 67)

En verder…

Reikt wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding) donderdag 10 maart op  het stadhuis om 13.45  uur de eerste Rotterdampassen uit aan drie vrijwilligers die zich op een bijzondere manier hebben ingezet tijdens de coronacrisis. De gemeente verstrekt in totaal 6000 Rotterdampassen aan vrijwilligers van organisaties als het Rode Kruis, Welzijn en de Lbo’s (Levensbeschouwelijke organisaties) als dank voor hun bijzondere inzet tijdens de coronaperiode. Daarnaast ontvangen al deze organisaties Rotterdampassen om deze binnen hun organisaties te verdelen. Start is 16 maart.(Meer informatie bij: Miriam Fianen, bestuursvoorlichter wethouder Grauss, tel. 06 – 531 48 755)

Ontvangt de gemeente Rotterdam ontvangt op 10 maart om 15.30 uur het Keurmerk Warm Incasseren. Wethouder Michiel Grauss (o.a. schuldenaanpak) neemt het keurmerk in ontvangst van armoedeorganisatie Warm Rotterdam. Met het keurmerk laat de gemeente Rotterdam zien dat ze voldoet aan de eisen van het keurmerk voor een sociaal incassobeleid. Binnen Rotterdam zijn er vier incasserende afdelingen. Om het keurmerk te behalen zijn zij nauwer met elkaar gaan samenwerken en is de doorverwijzing naar schuldhulpverlening sneller en makkelijker geworden. De uitreiking wordt gedaan op het Timmerhuis. (Meer informatie bij: Miriam Fianen, bestuursvoorlichter wethouder Grauss, tel. 06 – 531 48 755)