Direct naar de content

Weekberichten 4 tot en met 12 september

Opening academisch jaar
Maandag 4 september, 15.00 uur
Laurenskerk

Maandag is burgemeester Aboutaleb aanwezig bij de opening van het academisch jaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam en reikt de scriptieprijzen uit. Omdat de EUR dit jaar 110-jarig bestaan bestaat, vindt de ceremonie plaats in de Laurenskerk om de verbondenheid met de stad tot uitdrukking te brengen. Het thema van het nieuwe collegejaar is De toekomst van Onderwijs, in het licht van maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering, energietransitie en kansenongelijkheid. Sprekers zijn o.a. Marleen Stikker (directeur van Waag Amsterdam en oprichter van De Digitale Stad) en Vanessa Abel (programmadirecteur van onderwijsinnovators ErasmusX). (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)

Werkbezoek wethouder Kasmi aan Parijs en Londen
Maandag 4 t/m vrijdag 8 september
Parijs en Londen

Wethouder Said Kasmi (o.a. Onderwijs) brengt van maandag 4 tot en met vrijdag 8 september een werkbezoek aan Parijs en Londen. Tijdens het werkbezoek staat onderlinge kennisdeling van de onderwijssystemen centraal. De wethouder neemt zijn bevindingen mee in het nieuwe Rotterdamse onderwijsbeleid, dat hij komend najaar presenteert. Belangrijke thema’s op de agenda zijn: kansengelijkheid, lerarentekort, onderwijskwaliteit en inclusief onderwijs. Parijs en Londen kennen vergelijkbare onderwijsopgaven als Rotterdam: Het bezoek biedt de kans om zowel wetenschappelijke als praktische kennis op te doen en te plaatsen in de Rotterdamse onderwijscontext. Op het programma in Parijs staan o.a. gesprekken met het Franse Ministerie van Onderwijs & Jeugd over o.a. het lerarentekort, jeugdhulp en wijkaanpakken, en met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), over o.a. de positie van het Nederlandse onderwijsstelsel, belangrijke (internationale) trends en de verbinding tussen wetenschap en praktische interventies. In Londen worden diverse onderwijsinstellingen bezocht, waaronder het South Bank Technical College. Een nieuwe campus waarin het mbo, po, vo en de universiteit zich verenigen in het aanbod van een doorlopende leerlijn. En aan inspirerende scholen in wijken met sociaaleconomische uitdagingen, die kwalitatief, inclusief onderwijs bieden. (Meer informatie: Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 391 161 35)

Onthulling Ode aan Tuschinski
Dinsdag 5 september, 17.30 uur
Tuschinskipark (naast Little C)

Dinsdag onthult burgemeester Aboutaleb Ode aan Tuschinski, een kunstwerk van de Rotterdamse kunstenares Anne-Mercedes Langhorst. Het kunstwerk past bij de transformatie van de honderdjarige Coolhaven tot een levendig en cultureel rijk gebied dat mensen van alle achtergronden en leeftijden aantrekt. Door de plaatsing van het kunstwerk voor Hogeschool Rotterdam, bij het Tuschinksipark en naast het nieuwe woon- en werkgebied Little C, wordt het een ontmoetingsplek voor studenten, docenten, ondernemers en buurtbewoners. Na afloop is er een informele receptie in Galerie Weisbard van Hugo Borst. Daar is in samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam een fototentoonstelling gemaakt over bioscoopondernemer Tuschinksi c.s., de honderdjarige Coolhaven en GJ de Jonghweg. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)

Nieuwe kinderburgemeester en kinderraad
Woensdag 6 september, 17.00 uur
Suze Groenewegzaal, stadhuis

Rotterdam heeft een nieuwe kinderburgemeester en kinderraad. Dominique volgt vanaf september 2023 tot en met juli 2024 kinderburgemeester Louey op. Yara, Alissia, Mehdi en Kadiatu zijn de nieuwe kinderraadsleden. Zij zijn dit schooljaar de stem van alle 120.000 Rotterdamse kinderen. Op woensdag 6 september draagt burgemeester Aboutaleb de ambtsketen over van Louey aan Dominique en spreekt de nieuwe vertegenwoordigers van de Rotterdamse jeugd toe. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)

Congres Recharge Earth
Woensdag 6 september 11 uur
Locatie: Ahoy, Ahoyweg 10

Op woensdag 6 september gaat wethouder Chantal Zeegers (o.a. Klimaat) tijdens het jaarlijkse congres Recharge Earth in gesprek met innovatieve ondernemers over ‘Hoe sociaal is de energietransitie?’. Daarnaast presenteert ze officieel het Klimaat Actieplan Rotterdam: alle acties van de gemeente Rotterdam op klimaat zoals bijvoorbeeld verduurzamen van energiesystemen, het aardgasvrij maken van gebouwen en woningen, het verduurzamen van de transport van goederen en personen, en het duurzaam hergebruiken van grondstoffen. Tijdens het Recharge Earth congres staat denken, doen en samenwerken in de energietransitie centraal. Gemeente Rotterdam is een van de partners van het congres en heeft een stand op de beursvloer. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 134 283 89)

Heropening verpleeghuis Aafje
Vrijdag 8 september 17.00 – 17.30 uur
Aafje De Twee Bruggen, Pascalweg 41

Na een renovatie opent Aafje de deuren van De Twee Bruggen. Wethouder Buijt  (o.a. Zorg, Ouderen en Jeugdzorg) is bij de opening aanwezig. De Twee Bruggen is al een tijd geleden weer in gebruik genomen, maar door corona was het onmogelijk kom een openingsfeest te vieren en de deuren te openen voor bezoekers en geïnteresseerden. (Meer informatie Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Ronald Buijt, tel. 06 – 413 165 67)

Doop Vox Alexia
Zaterdag 9 september, 10.15 uur
Cruiseterminal, Wilhelminakade

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Alexia doopt zaterdag 9 september de nieuwe sleephopperzuiger Vox Alexia van Van Oord. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zal haar begeleiden. Na de doop krijgt Prinses Alexia een rondleiding over het schip en spreekt zij met enkele bemanningsleden. Vox Alexia is een baggerschip dat bijzonder geschikt is voor kustbeschermingsprojecten vanwege de geringe diepgang. De Vox Alexia kan op LNG varen waardoor het schip een lagere CO2 voetafdruk heeft dan conventionele sleephopperzuigers. Het schip zal wereldwijd worden ingezet. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)

Opening pop-up expositie “Het Verhaal van”
Zaterdag 9 september, vanaf 16.00 uur
Wilhelminakade 701, Rotterdam

Aan de Wilhelminakade 701 komt de stadscollectie van Rotterdam tot leven. In de nieuwe pop-up expositie “Het Verhaal Van” worden ruim 100 stukken uit de grootste, historische stadscollectie van Nederland (115.000 objecten) getoond. De expositie is onderdeel van “Ook van jou!”, de organisatie die de Rotterdamse stadscollectie zichtbaar maakt en houdt, op weg naar een nieuw Stadsmuseum voor Rotterdam. Hunted.Agency is gastcurator van de in toaal negen vitrines, één voor elke letter van het woord Rotterdam, die allemaal een belangrijk thema uit de stadsgeschiedenis belichten. De 66 meterlange pop-up expositie wordt zaterdag 9 september feestelijk geopend door wethouder Said Kasmi (o.a. cultuur) en is vanaf 10 september tot en met 31 december gratis toegankelijk voor publiek. (Meer informatie: Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 391 161 35)