Direct naar de content

Weekberichten 4 tot en met 12 oktober

Congres: Arm in Arm tegen armoede
Maandag 4 oktober, 9.30 – 17.00
De Doelen, Rotterdam

Op maandag 4 oktober opent wethouder Grauss (o.a. armoedebestrijding) in De Doelen het armoedecongres: Arm in Arm tegen armoede. De gemeente Rotterdam heeft 2021 uitgeroepen tot Armoedejaar. Dit jaar maken we initiatieven om samen te werken in de strijd tegen armoede zichtbaar en versterken we deze. De opmerkelijkste, leerzaamste en effectiefste ‘Slimme Deals’ presenteren zich deze dag. Bijzonder aan dit congres is dat er naast professionals ook veel ervaringsdeskundigen (mensen die in armoede leven) aanwezig zijn. Benieuwd naar het hele programma? Lees dan hier verder. (Meer informatie: Miriam Fianen, bestuursvoorlichter wethouder Grauss, tel. 06 – 531 487 55)

Overhandiging Rotterdam vlag aan Connecting Europe Express
Maandag 4 oktober, 9.45 – 10.00
Rotterdam Centraal station, spoor 2

Wethouder Bokhove (o.a. Mobiliteit) overhandigt een Rotterdam vlag aan de inzittenden van de Connecting Europe Express. Een speciale trein die tijdens dit Europese jaar van het spoor door 26 landen rijdt. De trein rijdt maandag van Amsterdam naar Antwerpen en stopt onder andere in Rotterdam. Het thema van dit deel van de Europese reis is goederenvervoer. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Bokhove, tel. 06 – 413 165 67)

Opening Kinderboekenweek met prentenboek van Excelsior Foundation
Woensdag 6 oktober, 8.30 – 9.00
Basisschool de Bavokring, Willem Ruyslaan 17

De Excelsior Foundation brengt op de eerste dag van de Kinderboekenweek een speciaal prentenboek over mascotte Woutje Stein van voetbalclub Excelsior Rotterdam. Met het prentenboek viert de Excelsior Foundation het 10 jarig bestaan. Via de stichting zetten voetballers en oud-voetballers van Excelsior zich in voor maatschappelijke doelen, zoals het leren lezen en schrijven. Alle leerlingen (groep 1 en 2) van basisschool de Bavokring ontvangen het prentenboek. Wethouder Bokhove (o.a. Jeugd) is aanwezig en neemt ook een exemplaar in ontvangst. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Bokhove, tel. 06 – 413 165 67)

Werken in de wijk Groot IJsselmonde Zuid
Woensdag 6 oktober 9.00 – 17.00 uur

Wethouder Roos Vermeij (o.a. Wijken) werkt 1 dag per week in een Rotterdamse wijk. Zo geeft ze gevolg aan het raadsbesluit over de nieuwe wijkdemocratie, De Wijk aan Zet, en laat onder het motto ‘doen wat je belooft’ zien dat het college er meteen mee aan de slag gaat. Tijdens het werken in de wijk spreekt Vermeij met bewoners en ondernemers over het reilen en zeilen in de wijk en volgt ze de voortgang van De Wijk aan Zet in de praktijk. Deze week werkt Vermeij vanuit de Wijk Groot IJsselmonde Zuid.  De wethouder brengt een bezoek aan het onlangs geopende energiehuis aan de Heindijk, waar de energietransitie naast een technische opgave ook werkgelegenheidskansen biedt. Verder praat de wethouder met bewoners  uit de wijk over de inrichting van de buitenruimte en ontmoet de wethouder vrijwilligers uit de wijk.  (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Vermeij, tel. 06 – 481 386 31)

Voorlezen tijdens de Kinderboekenweek
Vrijdag 8 oktober, 8.30 – 9.00 uur

Verschillende wethouders lezen tijdens de kinderboekenweek voor op basisscholen in de stad. Het thema van de kinderboekenweek is dit jaar: ‘Worden wat je wil’. De wethouders lezen voor om te benadrukken dat goede leesvaardigheid helpt om te kunnen worden wat je wil. Wethouder Bokhove (o.a. Taal) leest voor op de Auris Hildenisseschool, Rotterdam. Deze school zet zich ook actief in voor de taalvaardigheid van ouders.
Wethouder Kasmi (o.a. Onderwijs) leest op de Oscar Romeroschool.
Wethouder Grauss (armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg) leest voor in het Kindcentrum in IJsselmonde, de voormalig basisschool De Kubus.
Wethouder Van Gils (financiën, organisatie, haven en grote projecten) leest voor in Hoek van Holland op basisschool: Inova (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Bokhove, tel. 06 – 413 165 67)

Loungen op het water in de Wijnhaven
Vrijdag 8 oktober 13.15 uur
Wijnhaven

Op vrijdag 8 oktober opent wethouder Karremans (o.a. Samenleven) het nieuwe Loungeponton in de Wijnhaven. Dit Loungeponton is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de stichting Erfgoedhavens Rotterdam en gemeente Rotterdam. De gemeente Rotterdam en stichting Erfgoedhavens Rotterdam zien dat op het water ondernemers op zoek zijn naar oplossingen voor opslag van bijvoorbeeld goederen, kano’s en afval. Het Loungeponton heeft daarom een dubbelfunctie: de bovenzijde is een publiek toegankelijk drijvend loungedek met daaronder een ruimte wat als opslagmogelijkheid gebruikt kan worden door ondernemers op het water. Door middel van een trap of lift kun je afdalen in het Loungeponton. (Meer informatie Lisette van Bale, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 283 627 17)

Geschiedenis Festival 2021
Zondag 10 oktober vanaf 10.00 uur
De Doelen

Zondag vindt de zesde, en eerste Rotterdamse editie van het Geschiedenis Festival plaats in de Doelen. Dit jaarlijkse festival in de Maand van de Geschiedenis is een initiatief van Historisch Nieuwsblad. Op het programma staan lezingen, debatten, interviews en gesproken columns, afgewisseld met muziek en film. Om 11.15 uur wordt burgemeester Aboutaleb geïnterviewd door Coen Verbraak (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 512 663 15)